RIBW de Fotostudio

20 juni 2017 | serie werkprojecten, Uitgelicht

De FotoStudio is een werkproject waar alles om fotografie draait. Er is een professionele studio voor het fotograferen en deelnemers gaan op pad om op locatie te fotograferen. In de studio worden foto’s nabewerkt op de computer. De meer ervaren deelnemers werken ook in opdracht van klanten.

Raymond aan het woord

Hoeveel dagdelen werk je?
Ik werk dinsdag en woensdag van 10:00 tot 15:00. Soms een extra dag erbij als er een opdracht is, bijvoorbeeld het fotograferen van een wijkfeest; daar gaan we dan met onze mobiele fotostudio naar toe.

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Om 10:00 loop ik binnen. Dan zijn er allerlei dingen te doen: het voorbereiden van opdrachten; foto’s maken; foto’s bewerken; onderhoud aan de camera’s; accu’s opladen; geheugenkaarten controleren. Soms is er een fotoshoot hier, bijvoorbeeld van een jeugdorganisatie (voor jeugd van 6 tot twintig jaar) die aan hiphop doet, wij fotograferen hun moves hier, ongeveer één keer per jaar.

Wat leer je hier?
Ik leer met de camera omgaan; het instellen van het diafragma en sluitertijd; de isowaarden (hoeveelheid licht); een compositie maken voor een foto; nachtfotografie (langere sluitertijden); werken met chemicaliën. Iedereen begint met de basis van de fotografie, de blikfotografie: blikje met een gaatje, fotopapier erin, 20 tot 30 seconden belichten en het resultaat bekijken.
We fotograferen ook de schilderijen voor de kunstkeuring van Arctics (project van RIBW). We verkopen ook foto’s. 20 á 30 % krijgt de fotograaf en de rest is voor materiaalgebruik. Uit heel Nederland komt de vraag. We zijn goedkoop, maar dingen uren langer omdat we maar twee dagen werken. Er is veel vraag naar het inscannen van oude dia’s.
In de toekomst gaan we ook met een professionele videocamera werken.
Er worden hier ook cursussen gegeven, dan leer ik om te gaan met mensen die nog niet zoveel weten van fotografie, vind ik leuk. Van de cursussen blijven soms 1 of 2 mensen over die voor vast bij de fotostudio komen.

Wat heb je het laatst gemaakt?
Vorige week zijn we met de hele groep naar het Fotofestival Naarden (internationaal) geweest. Ik bewerk de sfeerfoto’s van dit uitstapje en maak een selectie voor de website.

Waar ben je trots op?
Ik heb van mijn vakantiegeld een spiegelreflexcamera (een Nikon) gekocht. Het kostte teveel om mijn oude te laten repareren. Nu maak ik met minder licht betere foto’s. Het daagt uit om veel mee te doen.

Wat heb je, buiten wat je vakmatig leert, aan de activiteit?
Het geeft een dagritme. De twee dagen die ik werk, hoef ik niet na te denken wat ik ga doen. Misschien komt er in de toekomst nog een dagje bij, dat zou ik wel leuk vinden, maar dat hangt ook van Theo (begeleider) af. Ik krijg er ook zelfvertrouwen van: één van mijn foto’s heeft van de RIBW een prijs gekregen. De foto hangt ergens, er was geen geld aan verbonden.

Heb je wat aan elkaar?
We zijn met 4 tot 7 mensen. Soms hebben mensen een time-out. Ik was zelf ook een tijdje opgenomen. Daar is hier de ruimte voor; ergens anders was je je werk misschien al kwijt.
Soms denk ik wel eens aan gewoon te werken bij een fotograaf, maar daar zie ik het nog niet zo snel van komen.

Heb je nog dingen die je kwijt wil?
Ik wil de werving een beetje bevorderen: kom naar de fotostudio voor al je foto’s! Maar eigenlijk draait het vrij goed vanzelf.

Theo de Waal, begeleider, aan het woord

Hoe lang bestaat de FotoStudio?
Ongeveer 5 jaar.

Voor wie is het bedoeld?
Voor iedereen van de RIBW met een passie voor fotografie, en die daar meer mee wilt gaan doen. Of je nu een beginner bent of meer gevorderd maakt niet uit.

Wat maken jullie?
Foto’s natuurlijk. Maar verder kan het heel divers zijn. Deelnemers kunnen vrij werk maken, maar ook werk in opdracht van bijvoorbeeld bedrijven of particulieren. Zo maken we regelmatig foto’s  voor De Wester, het wijkblad van Nijmegen Oud West. Daarvoor gaan we dan op samen pad om in de wijken foto’s te maken.
Verder hebben we regelmatig workshops, die gegeven worden door mijzelf, of een vrijwilliger, of door deelnemers van het arbeidsmatige traject. Voorbeelden van workshops zijn nachtfotografie, macrofotografie, thema winter, architectuur, etc.

Hoe kun je deelnemer worden?
Je kunt deelnemer worden als je geïnteresseerd bent in fotografie en daarover wilt leren. Je hebt wel een indicatie dagbesteding nodig. Als je die niet hebt, kan je begeleider helpen met het aanvragen ervan. Er zijn twee soorten van deelname: ontwikkelingsgericht en arbeidsmatig. Deelnemers aan die laatste hebben al wat meer ervaring en werken ook in opdracht van bedrijven en particulieren.

Je kunt je aanmelden door contact op te nemen met Theo de Waal.

De redactie van het RIBW Cliëntenplein gaat op bezoek bij de werkprojecten van de RIBW.

  • Welke projecten zijn er?
  • Waar kun je ze vinden?
  • Wat heb jij er aan?

We wensen je veel plezier bij het lezen en hopen dat we je aansporen om eens een kijkje te nemen!

Aflevering 4:

RIBW De Fotostudio


Adres
Hulzenseweg 10
6532 ZV  Nijmegen

Openingstijden
dinsdag en woensdag
09.00 – 17.00 uur

Contact
088-382 24 14
t.d.waal@ribw-nr.nl

Website
www.ribw-fotostudio.nl

Wie kan hier terecht?
Je kunt deelnemer worden als je geïnteresseerd bent in fotografie en daarover wilt leren. Je hebt wel een indicatie dagbesteding nodig. Als je die niet hebt, kan je begeleider helpen met het aanvragen ervan. Er zijn twee soorten van deelname: ontwikkelingsgericht en arbeidsmatig. Deelnemers aan die laatste hebben al wat meer ervaring en werken ook in opdracht van bedrijven en particulieren.

Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl