Wij gingen met Katinka (27) in gesprek. Ze woont zelfstandig en krijgt begeleiding door de RIBW. Katinka gebruikt sinds februari de Muse hoofdband, een meditatietool.

“Omdat ik me vaak onrustig voel, raadde Rik van Tiem van het Digiteam mij aan om de Muse hoofdband eens te proberen. Een Muse is een hoofdband die de activiteit in je brein meet. Je gebruikt de Muse in combinatie met een (gratis) app waarvoor je een account aanmaakt. Zo kun je de informatie van je sessie bewaren en kun je je voortgang volgen. De instructie in de app is in het Engels, maar dat is voor mij geen probleem.  

Gebruik
De hoofdband heeft vijf sensoren. Die moeten allemaal goed tegen je hoofdhuid zitten. Hier moet je wel even handigheid in krijgen. Nu ik de Muse wat langer gebruik, gaat het opzetten eigenlijk als vanzelf.

Voordat je start moet de hoofdband kalibreren. Je hoort dan de volgende tekst: For this calibration, find a comfortable position and close your eyes. Take a deap breath. Muse is now listening to your brain signals. Relax and let your mind flow naturally. Het kaliberen duurt één minuut. De resultaten worden opgeslagen en zijn zichtbaar in een grafiek. Ook is in procenten zichtbaar hoe de verdeling is naar hersengolven, hartslag en je fysieke gesteldheid. In het begin heb ik gebruik gemaakt van zogenaamde minidoelen. Je doet dan bijvoorbeeld vier keer een sessie van een aantal minuten. Deze levels heb ik intussen allemaal ‘uitgespeeld’. Je kunt ook instellen dat je beloond wordt voor het gebruik van de Muse. Je krijgt dan Milestones. Hier doe ik zelf niet aan mee.

Routine
Vanaf februari ben ik de Muse elke dag gaan gebruiken. Ik ben gestart met 10 minuten per dag en dit heb ik verder opgebouwd naar één uur per dag. Meestal begin ik de dag met de Muse. Eigenlijk is de Muse een vorm van ongeleid mediteren. Het helpt mij om in ieder geval één moment op de dag tot rust te komen. Het is niet zo dat ik me de rest van de dag minder onrustig voel, maar zo’n rustpunt op de dag is goed om te hebben.

Aanschaf
De Muse bevalt mij inmiddels zo goed dat ik er zelf een heb aangeschaft. Het was best een grote uitgave. De Muse kostte mij wel €240,- maar dat is hij mij zeker waard.

Meditatie
Ik begin mijn Muse meditatie meestal met ademhalingsoefeningen. Hierbij heb ik de keuze uit vier varianten. Daarna kies is voor de meditatiegeluiden. Je kunt op de app verschillende geluiden kiezen zoals Beach, River, Rainforest, Seabirds, Kampvuur, maar ook drumachtige muziek. Deze geluiden zijn weer ingedeeld op deelgebieden zoals Mind, Hart, Body en Breathing. Je stelt zelf in hoe lang je een oefening wilt doen. Mijn favoriete geluiden zijn nu Music en Night cricket en de Healing drum om te relaxen in de avond. Een paar van deze geluiden kun je ook direct via de app beluisteren, daarvoor hoef je de hoofdband niet om te doen.

Bewustwording
De Muse registreert niet alleen je hartslag, maar ook hoe druk je in je hoofd bent en reageert daar ook op. Een voorbeeld: je luistert naar het geluid Rainforest. Daarbij hoor je dat het zachtjes regent. Ben je heel druk in je hoofd dan gaat het harder regenen. Het geluid zorgt ervoor dat je je bewust wordt van de drukte in je hoofd, waardoor je je gedachten weer terug kunt brengen en kalmer wordt. Daarvoor wordt je dan door de Muse beloond met zachte regen.  

Kalmer
De Muse levert mij heel veel op. Mijn Calmness percentage tijdens het gebruik van de Muse is heel erg omhoog gegaan. Ook voel ik de behoefte om de Muse erbij te pakken als ik merk dat ik onrustig of in paniek ben. Ik wil nog meer leren om de Muse in te zetten." 

Wil je meer informatie over de Muse. Neem dan contact op met met het Digiteam via RIBWDigiteam@ribw-nr.nl

NB De foto bij dit artikel is een stockfoto

andere interessante nieuwsartikelen

Bingo-middag in Wijkcentrum Dukenburg op 16 mei
Bingo-middag in Wijkcentrum Dukenburg op 16 mei
3 min
Nieuw voorjaarsprogramma Zelfregiecentrum Nijmegen
Nieuw voorjaarsprogramma Zelfregiecentrum Nijmegen
3 min
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten