IPS werkt

IPS is dé methode om mensen met ernstige psychische kwetsbaarheden die graag willen werken, te helpen bij het verkrijgen en behouden van een betaalde baan. De IPS trajectbegeleiders van de RIBW Nijmegen & Rivierenland kunnen je hiermee helpen. Ze kijken met jou naar jouw mogelijkheden en wensen. Ondersteunen je met het maken van een cv of sollicitatiebrief, zoeken naar een baan en/of begeleiden op de werkvloer. Ook bekijken ze met jou wat werken voor jouw inkomen betekent.

Bijna één derde van de mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid wil graag betaald gaan werken. Onder jongeren tot 35 jaar is dat zelfs twee derde! Veel van deze mensen hebben vervelende ervaringen opgedaan rondom werk. Of hebben nog niet de moed verzameld om naar die leuke baan te gaan zoeken.

Toch kan werken veel betekenen voor jouw herstel. Je krijgt meer zelfvertrouwen, psychische klachten komen meer op de achtergrond te staan, je doet arbeidsvaardigheden en sociale contacten op, maakt onderdeel uit van de maatschappij en zorgt (deels) voor je eigen inkomen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over de IPS? Stuur dan een mailtje naar team.ips@ribw-nr.nl en één van de trajectbegeleiders neemt contact op met je.

Wil je je direct aanmelden voor IPS? Vul dan dit formulier in.

Meer weten?

Wil je meer weten over IPS? Bekijk dan deze video, de website van IPS of lees dit artikel waarin onze IPS-trajectbegeleiders Anouk en Bas je alles over IPS vertellen. Je kunt ook de vlogs en blogs van Debby bekijken. Hierin vertelt over haar ervaringen met IPS op de werkvloer. Via de buttons kun je ook het aanmeldformulier en de flyer bekijken. 

Aanmeldformulier Flyer

Veelgestelde vragen

Wat is IPS precies en hoe kan ik me aanmelden?

IPS is een re-integratiemethode die speciaal is ontwikkeld om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. De keuzes rond werk worden gebaseerd op eigen voorkeuren, behoeften, kwaliteiten en ervaringen van de betrokkene.

Werk hebben helpt mensen met een psychiatrische aandoening bij hun herstel. Een baan brengt veel voordelen met zich mee zoals structuur, inkomen, sociale contacten, zingeving en toekomstperspectief.

Alle IPS-trajectbegeleiders zijn gecertificeerd en helpen ook met vragen over de gevolgen van betaald werk voor inkomen, uitkering en toeslagen. De trajectbegeleider betrekt, als dat gewenst is, ook naasten bij de begeleiding naar werk. Meer info kun je vinden op de flyer IPS en op www.werkenmetips.nl.

Heb je interesse in IPS? Vul dan het aanmeldformulier in. Nadat je het formulier hebt ingevuld neemt een trajectbegeleider zo snel mogelijk contact op met je op voor een oriënterend gesprek.

Ik heb een oriëntatiegesprek gehad, maar ik weet nog niet precies waar ik wil gaan werken en wat het betekent voor mijn uitkering. Hoe verder?

Na het oriëntatiegesprek starten we een kort voortraject van ongeveer 6 gesprekken. Daarin zoeken we samen uit wat jouw kwaliteiten en werkwensen zijn en wat de gevolgen zijn voor je uitkering. Na dit voortraject vragen we samen het traject aan bij het UWV of de gemeente.

Het kan ook zijn dat je op basis van de informatie uit het voortraject er toch voor kiest om vrijwilligerswerk of dagbesteding te gaan doen. Dat kan, zolang er nog geen traject is aangevraagd kun je nog makkelijk switchen.

Moet ik iets betalen?

Nee, deze ondersteuning hoort binnen het pakket van diensten van de RIBW. Je betaalt geen extra kosten voor IPS naast de eigen bijdrage voor de zorg.

Kan iedereen zich aanmelden?

Iedereen die graag wilt werken en gemotiveerd is kan zich aanmelden. Het maakt daarbij niet uit welke uitkering je hebt. Heb je geen uitkering, dan begeleiden we, in overleg met jouw begeleider, van de zorgindicatie. Het maakt ook niet uit in welke fase van herstel je zit. Een belangrijk principe van IPS is dat we jouw (werknemers)vaardigheden gaan trainen terwijl je aan het werk bent. Motivatie is het allerbelangrijkste!

Hoe lang duurt een traject?

Het traject duurt drie jaar als je een uitkering van het UWV of de gemeente hebt. Korter kan helaas niet. Heb je geen uitkering? Dan begeleiden we je zolang als nodig, maar maximaal drie jaar.

Kan ik ook vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek zoeken met dit traject?

Nee, IPS is echt bedoeld voor regulier, betaald werk. Heb je andere wensen rondom onbetaald werk, ga dan eens in gesprek met Bureau Daadwerk.

Ik wil graag zoeken naar een baan, maar ik hoef geen begeleiding meer als ik aan het werk ben. Kan dat?

Als er geen concrete hulpvraag bij het werken zelf is, dan is een IPS traject niet het juiste traject. Je kan dan beter aankloppen bij bijvoorbeeld een uitzendbureau. Wij blijven drie jaar lang betrokken bij je, maar de inhoud en hoeveelheid begeleiding stemmen we uiteraard met jou en eventueel jouw werkgever af. Het komt weleens voor dat mensen ergens werken en wij niet direct op de werkvloer begeleiden, omdat ze dat als vervelend ervaren. Dat kan ook, dan spreken we op een andere plek af.

Hoeveel uur moet ik werken?

Er is geen minimaal aantal uur dat je moet kunnen werken. We kijken in het traject naar jouw wensen en mogelijkheden.

Wat ga ik verdienen?

Dat is lastig om te zeggen. Iedereen heeft een andere uitkering en hoeveel je gaat verdienen is ook afhankelijk van hoeveel uur je gaat werken, wat je uurloon is etc. We zoeken dit graag met je uit in het voortraject van IPS.

Kan ik een traject krijgen als ik al werk heb?

In principe niet. Het UWV maakt een uitzondering als het een baan betreft van enkele uren per week en je graag wil switchen van baan. Werk je al en ben je tevreden met je werkplek, maar heb je meer behoefte aan ondersteuning? Dan zou jobcoaching een optie kunnen zijn. Je kan contact opnemen met het IPS team om dit te bespreken.

Mag ik zelf een werkplek uitkiezen?

Ja, jouw wens als trajectdeelnemer staat centraal. Vanuit deze wens gaan we kijken hoe we een plek kunnen vinden op de arbeidsmarkt die zoveel mogelijk aan jouw wensen voldoet.

Hebben jullie werkgevers waar je mij aan kan koppelen?

We hebben inmiddels een groot werkgeverbestand opgebouwd, maar het komt ook voor dat we nog geen passende werkgever hebben. Je gaat dan zelf, met hulp van jouw IPS trajectbegeleider, op zoek naar een geschikte werkgever

Kan ik ook een IPS traject doen als ik een opleiding wil doen?

Dat kan, maar alleen als het een opleiding is waar je werkt en leert tegelijk. Het beste is om dit met je uitkerende instantie te overleggen.

Ik ga binnenkort uit zorg bij de RIBW. Kan ik mij toch aanmelden?

Ja, dat kan. Zolang er een binding is op het moment van aanvragen van het traject dan kunnen we een traject starten.

Saar
Story title

Ervaringsverhalen

Saar over haar angststoornis en dagactiviteitencentrum Htien

Cliëntenplein Nieuws

Bingo-middag in Wijkcentrum Dukenburg op 16 mei
Bingo-middag in Wijkcentrum Dukenburg op 16 mei
3 min
Nieuw voorjaarsprogramma Zelfregiecentrum Nijmegen
Nieuw voorjaarsprogramma Zelfregiecentrum Nijmegen
3 min
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten