Soep van Formaat

3 juli 2017 | serie werkprojecten, Uitgelicht

Soep van Formaat is een werkproject waar deelnemers de lunch verzorgen voor DAC Phoenix in Nijmegen. Ze maken onder andere verse soep, quiche en lunchsnacks.

Marc, deelnemer, aan het woord

Hoeveel dagdelen ben je er?
Twee dagdelen in de week, op maandag en woensdag. Een dagdeel is van 10:30 tot 13:30. Het is vaak aanpoten. We moeten klaar zijn voor 12:30, dan begint de lunch in de inloop. We zijn meestal met 2 á 3 personen, plus Carien (begeleidster).

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Ik kom voor half 11, voor een bakje koffie en een praatje. Aan het begin worden de taken verdeeld: je hebt mensen die zelfstandig kunnen werken en mensen die dat minder goed kunnen; je kan ook je voorkeur voor een taak aangeven; onderling komen we er altijd wel uit. Om half 11 beginnen we: voorbereidend snijwerk, dan soep maken. Alles is vers dat erin gaat, behalve soms tomaten uit blik, aangevuld met verse tomaten. Verder maken we: lunchsnacks: bijvoorbeeld: haringsalade plus broodje, kleine pizzabroodjes, quiches.

Wat leer je?
Het maken van soep. Ik werk hier nu 2 jaar, voordien had ik nooit soep gemaakt. Ik leer snijtechnieken (soms is er een pleistertje nodig!). Het is voor mij vooral tijdverdrijf. Het geeft me voldoening. Beter dan bank hangen. Ik woon bij de RIBW, ik kook thuis ook wel eens voor de groep.
Vroeger ben ik bakker geweest, dus ik was flink aanpoten gewend, soms werkte ik wel 70 á 80 uur per week; om 2:30 beginnen tot de middag en soms ook ‘s avonds beginnen tot ‘s ochtends vroeg.
Ik leer ook te experimenteren met kruiden, in overleg met Carien en je krijgt feedback van de mensen die eten, daar houd je dan rekening mee.

Wat heb je het laatst gemaakt?
Vandaag rode linzensoep met gehakt. We koken ook vegetarisch.

Waar ben je trots op?
Moeilijke vraag….ik heb er voldoening van dat mensen het lekker vinden. Leuk om te horen. Ik ben  trots op mijn werklust. Ik loop niet de kantjes er vanaf.

Wat heb je, buiten hetgeen je vakmatig leert, aan de activiteit?
Het omgaan met verschillende mensen. Ieder heeft z’n eigen aanpak. Vroeger was ik meer op mezelf. Ook buiten de activiteit om ben ik makkelijker in contact geworden.

Heb je wat aan elkaar?
Je leert van elkaar; wat de ene niet weet, weet de ander. Je kunt proberen wat je nog niet zo goed kan. Het stimuleert om nieuwe dingen te doen. Je krijgt zicht op ieders kwaliteit. Ook schoonmaken hoort erbij.

Wil je nog iets zeggen?
Ik vind het een gezellige, fijne werkplek. Ruimte voor iedereen, wat voor beperking je ook hebt. Ook ieders kwaliteiten worden gezien.

Dankjewel!

 

Carien Koldeweij, begeleider, aan het woord

Hoe lang bestaat Soep van Formaat?
Het is ontstaan vanuit cateringproject ’t Allegaartje en dat startte in 2004. Catering bleek echter niet zo’n geschikt werk voor de deelnemers, dus daar zijn we mee gestopt. In 2013 is Soep van Formaat daarvoor in de plaats gekomen.

Voor wie is het bedoeld?
Voor mensen die interesse hebben in koken. Je moet ook in een team kunnen werken en open staan om iets te leren.

Wat maken jullie?
We maken soep, quiche en lunch snacks voor de inloop van DAC Phoenix. We willen graag bevorderen dat de cliënten hier betaalbaar en gezond eten. Soep en quiche leveren we ook aan andere locaties van de RIBW, zoals aan inloop de Blikvanger in Hatert en de aan werkprojecten aan de Graafseweg. Daarnaast leveren we ook aan externe partners, zoals het Grand Café in het Oud Burgeren Gasthuis (OBG), de Hortus en een communicatiebureau. En eens in de week staan we met soep en quiche op de markt van het OBG.

Hoe kun je deelnemer worden?
Deelnemers hebben een Wmo-indicatie dagbesteding nodig, en zijn cliënt van de RIBW, Iriszorg of het Werkbedrijf.  Als je geen indicatie hebt, kun je die met hulp van je begeleider aanvragen. Daarna kun je je bij ons aanmelden door contact met mij op te nemen of langs te komen.

De redactie van het RIBW Cliëntenplein gaat op bezoek bij de werkprojecten van de RIBW.

  • Welke projecten zijn er?
  • Waar kun je ze vinden?
  • Wat heb jij er aan?

We wensen je veel plezier bij het lezen en hopen dat we je aansporen om eens een kijkje te nemen!

Aflevering 5:

Soep van Formaat

Adres
Prof. Cornelissenstraat 8 (bij DAC Phoenix)
6524 PJ  Nijmegen

Openingstijden
maandag 08.30 – 13.30 uur
woensdag 10.30 – 13.30 uur en 14.00 – 16.30 uur
donderdag 09.00 – 13.30 uur

Contact
T: 088-382 24 19
E: c.koldeweij@ribw-nr.nl

 

Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl