Op 29 mei was onze cliëntenraad gastheer voor een bijeenkomst van Zorgkantoren Coöperatie VGZ voor cliëntenraden in de regio Nijmegen. Er waren twintig deelnemers afkomstig van cliëntenraden van GGZ instellingen, instellingen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, ouderenzorg en zorgboerderijen.

Na een gezamenlijke lunch opende Marijke Goossens, als voorzitter van onze cliëntenraad, de bijeenkomst. Daarna vertelde Debbie Spoor over de missie van de RIBW, de ontwikkeling naar Wooncirkels en de inrichting van de cliëntmedezeggenschap bij de RIBW. De vier aanwezige vertegenwoordigers van VGZ Zorgkantoren en een spreker namens het Landelijk Steunpunt (Mede)zeggenschap stonden stil bij de rol en het belang van de betrokkenheid van cliëntenraden bij de inkoop van zorg en de kwaliteit van zorg.

Verrassend was het onderdeel innovatie in de zorg. Waar je bij innovatie al snel denkt aan digitale slimme middelen, ging het nu over de kracht van kleding als een innoverende vorm van zorg. Cello Zorg, een instelling die specialistische zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, biedt sinds 2021 cliënten de mogelijkheid om te ontdekken hoe kleding ervoor kan zorgen dat je je fijn voelt en dat je aan de hand van kleding duidelijk kunt maken wat je belangrijk vindt. Zo werd het voorbeeld gegeven van een cliënt die altijd zijn kleding kapotmaakte, kleding die hij niet zelf had uitgezocht. Nadat hij zelf kleren had uitgekozen, liet hij zijn kleding heel. Een andere cliënt had in een gesprek met zijn begeleider gevraagd om een joggingbroek. Deze kon hij zelf makkelijk naar beneden doen als hij naar de wc moest, maar de begeleider moest de broek daarna wel optrekken omdat dat een knuffelmoment bood. Het was een levendige bijeenkomst waarin de leden van de cliëntenraden veel vragen stelden en ervaringsverhalen uitwisselden.

andere interessante nieuwsartikelen

Begin maken met herstel | Zomer 2024
Begin maken met herstel | Zomer 2024
3 min
Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten