Mode met een Missie

20 maart 2017 | serie werkprojecten, Uitgelicht

Mode Met een Missie is als werkproject onderdeel van een stichting met meerdere naai-ateliers, waarvan een in Nijmegen. Deelnemers leren onder begeleiding van professionele coupeuses de fijne kneepjes van het naaivak. De kleding die zij maken wordt in een modezaak in Arnhem verkocht.

Mariyati, deelneemster, aan het woord

Mariyati werkt sinds 7 maanden bij Mode met een Missie. Ze is opgegroeid in Indonesië en maakte als kind al kleertjes voor haar pop. Op de huishoudschool leerde ze naaien en wilde daar heel graag in verder leren, maar dat kon niet: er was geen school in de buurt. Daarom deed ze losse vervolgcursussen.

In Nederland kreeg ze meer tijd voor haar grote hobby en kwam ze via de gemeente bij Mode met een Missie terecht. Hier werkt ze nu voor het eerst buitenshuis. Ze heeft een contract voor een jaar en hoopt daarna te kunnen blijven.

Mariyati werkt vier dagdelen. Ze maakt kleding voor de eigen modelijn van Mode met een Missie, Amie et Toi genaamd. Die kleding wordt verkocht in de winkel in Arnhem (Klarendalseweg 476, 6822 GW Arnhem, M: 06-222 35 471, Facebook (https://nl-nl.facebook.com/MMMamietoi/)). Daarnaast maakt ze ook kleding op maat in opdracht. Zo gaat ze nu samen met een collega een jurk maken voor de nieuwe burgemeester van Den Haag. Die moet 17 maart klaar zijn.

Nieuwkomers beginnen met proeflapjes en het maken van een tas. In die tas zitten allerlei technieken verwerkt die ze zo leren te gebruiken, vertelt Mariyati. Zij zelf kon al goed naaien toen ze bij Mode met een Missie kwam en mocht dus meten beginnen met kleding maken. Ze werkt geheel zelfstandig, krijgt stof en een patroon en gaat dan aan de slag. Collega’s zijn cliënt bij de RIBW of komen via de gemeente bij Mode met een Missie.

Mariyati vertelt dat ze veel vertrouwen krijgt van de begeleiders en dat doet haar zelfvertrouwen goed. Ze is trots op haar werk en vindt het belangrijk om iets goeds af te leveren. Bij Mode met een Missie heeft ze anders leren naaien dan ze in haar vaderland gewend was. Het is hier makkelijker, maar ook anders, vertelt ze.

 

Marie-José Gubbels, begeleidster, aan het woord

Hoe lang bestaat Mode met een Missie?
11,5 jaar

Voor wie is het bedoeld?
Voor cliënten van de RIBW met een indicatie dagbesteding en voor cliënten van het Werkbedrijf die daar in een ontwikkeltraject zitten. In een ontwikkeltraject onderzoeken ze wat ze kunnen en nog nodig hebben op het gebied van (betaald) werk. Ze krijgen dan een contract van een jaar bij ons.

Wat maken jullie?
Dameskleding die in een winkel in Arnhem verkocht wordt, Amie et Toi. Kenmerkend is dat we in elk kledingstuk een tweedehands detail verwerken, bijv. een knoop, een biesje, etc. Dat symboliseert dat iedereen een tweede kans verdient. Daarnaast werken we ook in opdracht van particulieren en bijv. winkels. We hebben nu een opdracht van een woonwinkel om van gordijnstalen boodschappentassen te maken. We doen ook gewoon reparatiewerk, dus je kunt je spijkerbroek waar een nieuwe rits in moet ook bij ons brengen. Daar vragen we wel een kleine bijdrage voor.

Hoe kun je deelnemer worden?
Cliënten van de RIBW moeten eerst zorgen dat ze een indicatie dagbesteding hebben. Dat kun je samen met je begeleider regelen. Je hoeft niets te kunnen, maar wel gemotiveerd zijn om te leren. Als je de indicatie eenmaal hebt kun je je bij ons aanmelden door langs te komen, te bellen (T: 024-377 88 62) of te mailen (team.mode.met.een.missie@ribw-nr.nl). Je kunt natuurlijk ook eerst eens langskomen om kennis te maken en te kijken of het iets voor je is.
We hebben elke woensdag van 13.00 – 17.00 uur inloop. Dan is iedereen met een indicatie dagbesteding welkom met naaiklusjes waar we dan bij helpen, bijv. een knoop aanzetten, een ritssluiting vervangen enz. Ook dan kun je komen kennismaken.

De redactie van het RIBW Cliëntenplein gaat op bezoek bij de werkprojecten van de RIBW.

  • Welke projecten zijn er?
  • Waar kun je ze vinden?
  • Wat heb jij er aan?

We wensen je veel plezier bij het lezen en hopen dat we je aansporen om eens een kijkje te nemen!

Aflevering 1:

Mode met een Missie


Adres
Hulzenseweg 10, Nijmegen

Contact
Telefoon: 024 – 377 88 62
E-mail:
team.mode.met.een.missie@ribw-nr.nl

Website
www.modemeteenmissie.nl

Wie kan hier terecht?
Je kunt terecht als cliënt van de RIBW met een indicatie dagbesteding en als cliënt van het Werkbedrijf die daar in een ontwikkeltraject zit.
Elke woensdag van 13.00 – 17.00 uur is er inloop. Je kunt dan komen kennismaken.

Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl