Art-tics

30 oktober 2017 | serie werkprojecten, Uitgelicht

Bij Art-tics kunnen mensen terecht die hun creativiteit willen uitleven of ontdekken. Er is van alles mogelijk op het gebied van creativiteit, zoals schilderen, boetseren, keramiek, sieraden maken, etc.

Ina, deelneemster, aan het woord

Hoeveel dagdelen werk je hier?
Ik kom hier vijf dagdelen per week. Op woensdag werk ik de hele dag, ’s ochtends schilderen en ’s middags met keramiek.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
We beginnen om 09.30 uur met koffie drinken. Dan zet ik mijn ezel op en ga ik aan de slag met schilderen. Om 11.00 uur hebben we pauze met koffie en thee. Op woensdag ga ik tussen de middag naar huis om te lunchen, dat vind ik prettiger dan in de groep lunchen. Van 13.00 – 16.15 uur werk ik dan met keramiek. Dat doe ik ook op vrijdag. Ik maak vooral koppen en portretten van keramiek.

Wat leer je hier?
Ik leer mijn onzekerheid te overwinnen en aandacht te vragen voor mijzelf. En ik leer om mijn dag te structureren en de deur uit te gaan met een doel voor ogen. Zonder Art-tics ga ik over straat dwalen. En ik leer hier ook om met klei te werken, keramieken koppen te maken, bijvoorbeeld. Het is ook belangrijk dat ik hier afleiding vind van mijn problemen en verdriet, en dat het hier veilig is en ik onder de mensen kom.

Wat heb je het laatst gemaakt?
Ik ben nu bezig om een hoofd in keramiek te maken van mijn overleden kleindochter.

Waar ben je trots op?
Ik kan niet echt trots zijn op mijn werk, dat vind ik moeilijk. Ik weet nooit zo goed wat ik van complimenten moet vinden. Maar laatst heb ik op een expositie een kop verkocht aan een meneer, die zei: “Dat is de schoonheid van de kunstenaar.” Dat vond ik wel heel bijzonder om terug te horen.

Wat heb je aan elkaar?
We hebben heel veel aan elkaar. We geven elkaar bijvoorbeeld adviezen over ons werk. Iedereen is erg verdraagzaam en áls er al problemen zijn, dan worden die goed opgelost. Voor mij is het belangrijk om onder de mensen te zijn en hier ben ik mij veilig gaan voelen tussen de andere deelnemers. Het is hier ook veel rustiger en veiliger dan in een hobbywerkplaats.

Wil je nog iets kwijt?
Het is hier heel prettig en de begeleiding is heel goed, met een luisterend oor.

 

Rita Cox, begeleider, aan het woord

Hoe lang bestaat Art-tics?
Sinds 2003. Voorheen zaten we op de Stijn Buysstraat in een voormalige winkel. Daar hadden we meer aanloop van publiek dat ons werk in de etalage en de exporuimte zag. Dat missen we hier wel. Maar hier, op de huidige locatie, hebben we weer meer ruimte, wat prettig is en goed voor de concentratie en rust, je zit elkaar hier minder op de huid. We zitten hier nu sinds drie jaar.

Voor wie is Art-tics bedoeld?
Voor iedereen die het leuk vindt om creatief bezig te zijn. Je hoeft niet iets heel erg goed te kunnen of zo, je kunt hier alles leren. Iedereen begint op zijn eigen niveau. Deelnemers moeten wel cliënt van de RIBW of Pluryn zijn en een indicatie dagbesteding hebben van de gemeente.
Iedereen helpt elkaar en het is geheel vrijblijvend of je met je werk meedoet aan een kunstkeuring. Daarbij worden werken uitgekozen die goed genoeg zijn om te verkopen of uit te lenen via de website www.kunstinjehuis.nl.

Wat maken jullie?
Van alles: keramiek, sieraden, schilderijen en tekeningen, etc. Pas hebben we met een aantal deelnemers geëxposeerd in de Hortus Nijmegen en in Stip Oost. Bezoekers waren echt onder de indruk van wat we maken. Maar je hoeft niet per se mee te doen aan zo’n expositie, hoor.
Belangrijk is dat je werk gezien wordt, dat je er waardering voor krijgt. In het werk bij ons kun je je eigenheid ontwikkelen.

Wat zijn de minimale eisen waaraan deelnemers moeten voldoen?
Je moet in een groep kunnen functioneren en wat prikkels kunnen verdragen. Met name ’s middags is het vaak wat drukker. Ook moet je enigszins zelfstandig kunnen werken, terwijl de begeleider met iemand anders bezig is. En je moet wat flexibel kunnen zijn wat betreft je werkplek, je kunt niet altijd op dezelfde plek zitten.

Hoe kun je deelnemer worden?
Je kunt telefonisch een afspraak maken om eens te komen kijken. Als het je bevalt en je hebt al een indicatie dagbesteding, dan kun je in overleg met ons aan de slag gaan. Als je nog geen indicatie hebt, dan kun je dat, eventueel samen met je begeleider, regelen via Ted van Koelen.

Wil je nog iets kwijt?
De sfeer is hier heel belangrijk. Je mag hier ook zijn als je niet zo goed in je vel zit. En er is geen norm voor wat je moet kunnen, waar je aan zou moeten voldoen.

De redactie van het RIBW Cliëntenplein gaat op bezoek bij de werkprojecten van de RIBW.

  • Welke projecten zijn er?
  • Waar kun je ze vinden?
  • Wat heb jij er aan?

We wensen je veel plezier bij het lezen en hopen dat we je aansporen om eens een kijkje te nemen!

Aflevering 9:

Art-tics


Adres
Cronjestraat 1
6543 MK  Nijmegen

Contact
Telefoon: 024-360 66 45
Email: post@art-tics.nl

Website
Art-tics: www.art-tics.nl
Kunstuitleen: www.kunstinjehuis.nl

Wie kan hier terecht?
Deelnemers zijn cliënt van de RIBW, Pluryn of Pro Persona en hebben een indicatie dagbesteding van de gemeente.

Openingstijden:
maandag: 13.30-18.30 u.
dinsdag: 09.30-12.30 en 13.30-16.15 u
woensdag: 09.30-12.30  en 13.30-16.15 u
donderdag: 09.30-12.30
(middag voorlopig gesloten)
vrijdag: 09.30-12.30  en 13.30-16.15 u

Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl