Serie: Interviews rondom Herstel

30 september 2019 | interview, Nieuws, Uitgelicht

Door Roos Nagtegaal en Peter Hoek van Dijke, Vrijwilligers Team Herstel

We laten je in de komende tijd om de twee of drie weken middels interviews op het Cliëntenplein van de RIBW Nijmegen Rivierenland kennismaken met mensen die een begin gemaakt hebben met hun herstel en ook met hen die die weg al deels hebben afgelegd. Deze mensen hebben de moed getoond om te vertellen over hun problemen, over hun dieptepunten en de ommekeer waardoor ze zijn gaan werken aan hun herstel. Niet alleen de donkere kant komt aan bod, het gaat ook over hoop, dromen en ambities. Betekenis geven aan datgene wat hen overkomen is, is een belangrijk element in het herstel.

Herstellen doe je alleen, maar niet in je eentje.
Herstellen is vaak een eenzaam proces. Je hebt in het begin alle energie voor jezelf nodig, om overeind te blijven. Echt contact maken met anderen lukt je nog niet.
Je maakt wel altijd onderdeel uit van een of andere gemeenschap. Van een gezin, van een familie, van een gemeenschappelijke woonvorm, van een buurt, van een gemeente, een land. Misschien ben je ook lid van een sportvereniging, een religieuze gemeenschap, een wandelclub, de bibliotheek enz. Maar daar denk je de eerste tijd niet of nauwelijks aan. En dan speelt schaamte voor wat je overkomen is, ook nog een rol.

Eerst ben je uit het veld geslagen door wat je overkomen is. Na een tijdje moet je weer leren vertrouwen op je lichaam en geest. Ook dat je opnieuw in staat zult zijn om toekomst te zien en je je vaardigheden en talenten weer kunt benutten.
Het besef dat je onderdeel uitmaakt van een gemeenschap kan je helpen bij dat herstel. Zeker ook met mensen die een vergelijkbare weg naar herstel af moeten leggen.

Het is geen geheim dat herstel iets is wat een ander niet voor je kan doen. Niet de arts, niet de hulpverlener, persoonlijk begeleider of ervaringsdeskundige. Ieder van ons gaat zijn of haar eigen weg. Een van de mogelijkheden om die weg met anderen af te leggen is het deelnemen aan trainingen en bijeenkomsten van Team Herstel van de RIBW Nijmegen Rivierenland. Daar ontmoet je mensen die weten wat het is om kwetsbaar te zijn en te herstellen.

Je kunt er samen beter van worden.

Klik hieronder voor de reeds geplaatste interviews in deze serie (Herstel):

Interviewers: Peter Hoek van Dijke en Roos Nagtegaal 
Vrijwilligers Team Herstel

Klik hieronder voor de reeds geplaatste interviews in deze serie (Herstel):

Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl