Brief over versoepeling coronamaatregelen aan clienten (18 mei)

15 mei 2020 | Nieuws

Rond 18 mei 2020, gaat er opnieuw een brief op de post naar naar alle cliënten van RIBW Nijmegen & Rivierenland.
Daarin schrijft Edwin te Holte o.a. over de versoepeling van de coronamaatregelen, en hoe die per situatie, cliënt, medewerker en locatie anders kan zijn.

Lees de complete tekst van de brief hieronder:

Nijmegen, 18 mei 2020

Betreft: Versoepeling coronamaatregelen RIBW

Geachte heer, mevrouw,

Al tien weken moeten wij ons houden aan strenge maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Minister president Mark Rutte kondigde vorige week aan dat sommige maatregelen de komende periode heel voorzichtig worden versoepeld. Waar mogelijk doen wij dat als RIBW Nijmegen & Rivierenland ook.

Maatwerk door de RIBW
Versoepelen van maatregelen kan alleen als dat veilig is voor cliënten en voor medewerkers. Wij nemen geen risico’s en blijven heel voorzichtig om besmettingen te voorkomen. Per situatie, cliënt, medewerker en locatie kijken wij wat mogelijk en verantwoord is. De versoepeling kan dus voor iedereen anders zijn. Daarvoor vragen wij uw begrip.

Hieronder volgt meer uitleg over de versoepelende maatregelen voor Beschermd Wonen, Beschermd Thuis, Ambulante begeleiding en Participatie & Werk.

Beschermd Wonen
Cliënten gaan merken dat er steeds meer activiteiten mogelijk zijn. Per locatie wordt een eigen bezoekregeling gemaakt. Ook hier passen we maatwerk toe. Via uw begeleider wordt u geïnformeerd over wat wanneer mogelijk is. Als het meezit kunnen we steeds soepeler met de coronamaatregelen omgaan, maar zodra het risico op besmetting toeneemt, worden wij onmiddellijk strenger met regels. En versoepeling is alleen mogelijk als iedereen zich altijd houdt aan de actuele regels op de eigen locatie.

Beschermd Thuis
Maakt u gebruik van het product Beschermd Thuis dan kunt u alleen naar de beschermd wonen voorziening, als deze een bezoekregeling heeft. Uw begeleider vertelt u de mogelijkheden. 

Ambulante begeleiding
Samen met uw begeleider bespreekt u welke manier van contact op welk moment het best past: contact via beeldbellen, telefoon, huisbezoek of een combinatie hiervan. Bij een bezoek aan huis moeten wij er alles aan doen om een besmetting te voorkomen. Cliënt en begeleider moeten zich beiden veilig voelen. Daarom spreken wij het volgende af:

 • Geen persoonlijk bezoek bij hoesten, keelpijn, verhoging of koorts
  Als u en uw begeleider besluiten dat huisbezoek gewenst is, dan wordt u vooraf gebeld met de vraag of u (of uw huisgenoot) klachten heeft zoals hoesten, keelpijn, verhoging of koorts. Bij deze klachten komt de begeleider niet langs en (beeld)belt u met elkaar. Dat geldt ook als de begeleider zelf klachten heeft. Pas als de klachten 24 uur verdwenen zijn, kan persoonlijk bezoek plaatsvinden.
 • Goede hygiëne noodzakelijk
  Wij verwachten dat u kort voor en na het bezoek van uw begeleider zelf uw handen goed met zeep wast, en u uw begeleider de gelegenheid biedt om zijn/haar handen te wassen.
 • Geen mondkapje, tenzij…
  Uw begeleider draagt in principe geen mondkapje tijdens het bezoek. Als u of uw begeleider het wenselijk vindt dat u of hij/zij wel een mondkapje draagt, dan wordt dat vooraf afgesproken.

Participatie & Werk
Bij Participatie & Werk kijken wij per locatie en activiteit wat er op welk moment mogelijk is. Wij verwachten vanaf 1 juni enkele activiteiten op locatie te kunnen starten. U krijgt hierover van ons bericht als duidelijk is welke activiteiten (in aangepaste vorm) weer mogelijk zijn. Tot die tijd bieden de collega’s van Participatie & Werk veel activiteiten via internet aan. Kijk voor alle informatie op www.ribwclientenplein.nl, of bel de medewerkers van Participatie & Werk van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur op telefoonnummer: 06 55 36 68 98.

Het is fijn dat wij stap voor stap de coronamaatregelen kunnen versoepelen. Het zijn nog geen grote stappen die wij zetten. Wij zijn voorzichtig voor u en onze collega’s, maar zijn ook erg blij dat er de komende periode wat meer persoonlijk contact mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

RIBW Nijmegen & Rivierenland

Edwin ten Holte,
Raad van Bestuur

Het volgen van de belangrijkste basisregels is belangrijker dan ooit:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog en gebruik een papieren zakdoek.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl