Een nieuwe Column van Libert

28 september 2020 | + door RIBW Nijmegen & Rivierenland, Digitale activiteit, Lezen, Ontspannen, Overdenken

Libert schrijft al jaren Columns voor het Cliëntenplein. Altijd met zijn eigen kijk op zaken. Vaak moet een idee even broeien in zijn hoofd, en altijd komt er een mooi stukje tekst tevoorschijn.
Je zou Libert dus ook best een artiest kunnen noemen, ook al weet ik nu al dat hij mij daarover op mijn kop gaat geven 😉

Op dit moment vind je de columns niet zo makkelijk terug omdat het digitale activiteitenaanbod de voorpagina van deze site tijdelijk heeft overgenomen.

Op 28 september is er weer een nieuwe column verschenen, en die kun je hieronder lezen.
En daar weer onder staan alle vorige Columns die Libert voor het cliëntenplein heeft geschreven.

Heel veel leesplezier!

Gewoon inclusief

De week van 14-20 september was de week van de Socialrun, waar de RIBW volop aan meedeed met een eigen team. Het programma was wat anders dan de jaarlijkse sponsorloop, door de Coronatijd. Een kennis van mij vroeg of er ook mensen met een psychische kwetsbaarheid zelf meededen aan de activiteiten, omdat op de site van Socialrun vooral teams lijken te prijken van mensen die werkzaam zijn in deze sector. Ook in de organisatie van dit initiatief lijkt de cliënt de grote afwezige, alhoewel dit natuurlijk niet hoeft te betekenen dat ze er niet zijn.

Laten we vooropstellen dat het een nobel streven is om op deze manier aandacht te vragen voor de acceptatie van je medemens, maar dan is het natuurlijk wel handig als we een beetje mee werken.

Waarschijnlijk is het ook wel tekenend voor de noodzaak van het initiatief, temeer omdat mensen met een psychische kwetsbaarheid vaak helemaal niet in de picture willen staan en buiten de eigen comfortzone willen gaan.

En de term: “mensen met een psychische kwetsbaarheid”, daar is ook de nodige aandacht aan besteed, vermoed ik. Om de tere cliënt te beschermen of om het makkelijker bespreekbaar te maken. Nee, Libert is niet gek. Hij is alleen psychisch een beetje kwetsbaar.

En zou je het zo stellen dan is elk label niet goed. Maar misschien is het aanbrengen van een onderscheid tussen hen die de kwetsbaarheid van de menselijke geest al kennen en zij die dat niet kennen of er minder gevoelig voor zijn, sowieso wat kunstmatig en vervreemdend.

Door Libert

Socialrun

Hieronder alle vorige columns van Libert: 

Dag besteding

Langzaam komt er weer meer beweging in de dagactiviteiten die ik node gemist heb de laatste maanden. Ik heb zo veel gecomputeerd dat mijn moederbord er kapot van is. Of ligt het aan de warmte dat mijn computer zo oververhit is geraakt?

Ook de batterij van mijn fiets laat het afweten en duwt mij als elektrisch aangedreven medemens in de richting van de winkel voor een nieuwe batterij. Goh, wat zijn die dingen duur zeg. Maar dan heb je ook wat. Met de huidige batterij heb ik ruim 31.000 km gefietst. Al aardig in de richting van de omtrek van de aarde zelf.

Nog liever ziet de noodlijdende economie echter mij het geld besteden aan een nieuwe fiets. En ook eerder een nieuwe computer dan deze (zelf) te repareren.

Geld moet rollen is dan het idee. De economische radaren dienen gesmeerd te blijven worden. En de produktlevenscyclus dient in acht genomen te worden. Daar kan ik me op zich wel in vinden, edoch lijkt het geld omhoog te rollen.

Confucius, een chinees filosoof en politicus, schijnt al eeuwen geleden geconcludeerd te hebben dat iedereen miljonair wordt maar dat iemand de eerste moet zijn.

Leuk bedacht, maar het duurt wel verrekte lang zo.

Ach, ik ben dan wel niet zo rijk, maar voel mij wel gezegend in een land als Nederland te wonen. Waar niemand echt honger hoeft te hebben en er altijd drinkbaar water is.

En waar voor mensen die niet zelf in hun onderhoud kunnen voorzien, toch een menswaardig bestaan mogelijk gemaakt kan worden.

Tel uit je winst.

Door Libert

Confucius

Verzonken

Op de achtergrond klinkt het zoefende geluid van de nabij gelegen snelweg die bijna letterlijk grenst aan het stadspark waar ik bedachtzaam zit te verkeren. Het geluid ervaar ik als een een onderdeel van mijn omgeving, niet storend en met zijn eigen cadans. De snelweg zelf lijkt verzonken te zijn in het landschap, zo bezien vanuit het park. De vogels in het park hoor je prima trouwens.

Het is rustig in het park zelf, op die luidruchtige vogels na dan ;). Hier en daar vind een mens zijn weg door de bomen, gewassen en de kleine meertjes.

Ik overdenk mijn ziekte en stel de waanzinnigheid van het leven an sich als referentie.

Ja, vind je het gek. De mens is tenslotte op z’n minst wonderlijk en bij vlagen magistraal. Waanzin ligt wat mij betreft maar een paar deuren verder.

En ik heb begrepen dat als elk mens op deze aardse bol langs de alsmaar evoluerende psychiatrische meetlat wordt gelegd, bijna iedereen vroeg of laat wel wat mankeert.

Dus schudt het stigma maar van je af, want je bent in goed gezelschap.

Niets menselijks is ons vreemd.

Door Libert

Nachtwandeling

Midden in de nacht werd ik wakker. Het was geen schrikken. Ik had dorst en inmiddels heb ik als een goed consument betaamt mijn levensbehoeften laten opwaarderen. Ik denk bij drinken in plaats van water meteen aan een van de betaalde drinkwaren van de super. Dat kan water ook zijn natuurlijk, maar als ik dan de stellages zie met al dat geflest water voel ik me toch een beetje in het ootje genomen. Hier in Nederland dan. Het water wat er uit de kraan komt kost wel iets maar dat is dan vaak voor het transport ervan.

Daar denk ik dan maar aan als het regent en de kostbare vloeistof ons weer wordt gegund.

Ik sta en popel om even te gaan wandelen. Met de wandelschoenen al aan, trek ik mijn jas aan. Heb ik de sleutels bij me en mijn portemonnee op zak? Je moet je ten slotte kunnen identificeren. Dus ook op mijn nachtelijke wandeling in de omgeving van mijn huis, neem ik aan. Moet je jezelf thuis ook kunnen identificeren eigenlijk? Geen idee.

Het regent inderdaad. Zachtjes. het is mild voor het tijd van de jaar en gezien het tijdstip.

Ik hoop dat de dagbesteding gauw haar deuren weer opent.

Door Libert

Momentopname

Heb jij dat ook wel eens? Ben je net rustig en ontspannen en wordt om deze of gene reden je aandacht weer getrokken. Of je nog een mening lust. En je dus weer geprikkeld wordt om een mening te vormen.

Vaak is de reactie op dat moment ingegeven en niet een doorwrocht epistel over hoe je nou werkelijk ergens over denkt. Iedereen kan wel denken dat hij of zij ergens voldoende over (na)gedacht heeft. Maar dat gebeurt toch zelden en vaak onbewust, zo is mijn gedachte daar over.

Een mening dus. Tja. Ik ben al blij als het moment een keer niet wordt opgenomen. Ik heb zo een andere context leren kennen als het gaat om een (crisis) opname. Verwarrend allemaal, maar je mening wordt daar dan niet over gevraagd. Je mag er wel wat van vinden als lijdend onderwerp, maar het legt maar weinig gewicht in de schaal.

Enfin, genoeg daar over. Ik zag dat dit jaar november weer presidentsverkiezingen in Amerika zijn en dat er weer flink met geld gestrooid gaat worden.

Ik geloof dat naast een hele boel pegels het ook belangrijk is om wat controversiële zaken in je politieke agenda te hebben staan.

Mijn gedachten gaan in eerste instantie uit naar een raketprogramma of een moderne zwaartekrachtslinger om het overstelpende aanbod van gebruikte wegwerpluiers in de ruimte te slingeren. Mooi shitverhaal.

Ik heb verder geen betaalde baan en ben nergens vrijwilliger, maar ik denk af en toe wel mee hoor.

Dat je het maar even weet.

Door Libert

Dag Phoenix

Wat jammer toch, mijn Phoenix houdt op te bestaan. Ik wil verder niet teveel op de feiten vooruit lopen, maar zoveel lijkt wel duidelijk. Terwijl het zo’n mooi beeld schiep toen ik voor het eerst de naam in verband met de psychiatrie hoorde, aan het begin van deze eeuw.

Want dat je tot as afbrandde als je een ‘zware psychiatrische aandoening’ had opgelopen kun je wel stellen. Als je mij mijn gebruik van de dagblad chocolade letters wil vergeven.

En nog even over de mythische kant van ervaringsdeskundigheid, herstel en emancipatie; die lijkt ook alleen maar voor de bühne te schijnen. De ervaringsdeskundige die het vak op school heeft geleerd en daar wel eens depri van was. “Ik heb het ook meegemaakt.”

Wat een flauwekul zeg.

Misschien moet ik ook niet zo verbaasd zijn. Zoals met zoveel zaken in de 21e eeuw waar de bestuurders symboolpolitiek tot een nieuwe hoogte hebben weten brengen, zijn ook hier succesvol idealen tot beleidsstukken versnippert.

Maar waar is de mening van de door de wol geverfde cliënten die van de echte wanten weten? Platgespoten, gesepareerd wellicht? Even mythisch als de Phoenix zelf en de heilig verklaarde vrije wil en vrijheid van meningsuiting, zo lijkt het.

We zullen in de donkere dagen die komen maar een kaarsje branden voor onze Phoenix.

Door Libert

Toveren

Al een tijdje schrijf ik niets af. Waarom weet ik niet. Het is niet dat ik me niet meer verwonder over het landschap en de mensen om me heen.

Het voelt echter aan als een druppel in een grote oceaan van de bijna 8 miljard zielen die deze magische blauwe bol rijk is.

Alles wat ik bedenk lijkt zo vanzelfsprekend al eerder bedacht door een ander.

Als hij kon toveren kwam alles voor elkaar. Als hij kon toveren was niemand de sigaar. Als hij kon toveren, kon toveren, kon toveren, kon toveren dan hielden alle mensen van elkaar.“*

En als ik kon toveren, dan betoverde ik jullie allemaal met dit onafgemaakt verhaal.

Door Libert

* Toveren, Herman van Veen 1987

Burger alarm

De eerste maandag van de maand juni was er een overgang te beluisteren en te aanschouwen. Naast het traditionele oefenalarm werd er eveneens een oefening met een smartphone alarm gehouden.

Het hing al een tijdje in de lucht dat ook dit relikwie uit het analoge tijdperk met uitsterven bedreigd wordt door de smartphone epidemie.

Ik hoor toch liever de vertrouwde sirene klinken dan het gezamenlijke gekrijs van de smartphone houders. Het had in weerwil van de functie toch een geruststellend geluid. Waarschijnlijk minder als de sirene op een andere dag klonk. Wat ik me niet kan heugen.

Kun je trouwens je eigen ringtone koppelen aan het alert?

Dat zal dan wel een kakofonie zijn wat losbarst met al die persoonlijke ringtones voor het alarm.

En kunnen nostalgische Nederlanders natuurlijk ook de vertrouwde sirene nog laten weerklinken. Dat dan weer wel.

Zo wordt het nog een persoonlijke beleving, zo’n alert.

Leuker kunnen we het niet maken.

Door Libert

Bonuspunten

Ongeduldig sta ik met mijn bonuspasje bij de toonbank van de lokale kiosk voor een pakje shag. Ik vraag naar mijn favoriete merk. “Uw bonuspasje kunt u hier niet gebruiken, maar wilt u misschien de spaarzegels voor uw uitvaartverzekering, meneer?”

Ik reken af en loop deze keer naar huis. De stappen-app laat een notificatie horen die klinkt als ouderwets kassagerinkel. Weer een mijlpaal bereikt bericht de app van de ziektekostenverzekering, u kunt als u zo doorgaat in aanmerking komen voor o.m. een vermindering in mantelzogplicht, eigen bijdrage voor de huisarts of sparen voor een tegemoetkoming voor (nieuwe) steunzolen.

Enigszins verveeld vervolg ik mijn weg, gesponsord door de supermarkt en Nike, met zelf aangeschafte promotie materialen.

Bij mijn voordeur check ik weer in en wordt een bescheiden welkom geheten. Het saldo voor de energie is laag meldt het digitale bord boven de voordeur in rood opgelichtte tekst.

Ik zucht en het CO2 alarm begint te loeien.

Door Libert

Met de complimenten nog

Heb jij de mooie klachtenroute kleurenplaat van het RIBW ook ontvangen? Ik kreeg er een beetje schele hoofdpijn van, maar verder de complimenten nog. Is het trouwens de bedoeling dat ik deze een prominente plek geef in mijn woning en in mijn gedachten, op zoek naar onvrede?

Verwacht het RIBW eigenlijk meer onvrede onder zijn cliënten? Klagen we teveel met zijn allen?

Het is maar net waar je het accent op legt in de omgang met elkaar, nietwaar? De nadruk leggen op dat wat niet goed is of niet naar wens lijkt te gaan leidt vaak tot meer onvrede en klachten, bedenk ik me dan meestal.

Het voedt wat mij betreft ook wel het beeld van de slachtofferrol van een klagende psychiatrisch patiënt, die de zorgverlener verwijt dat zijn of haar leven niet loopt zoals deze zou willen.

Misschien ben ik wat inschikkelijker geworden over de jaren, maar laten we maar tevreden zijn met het gegeven dat het op papier in ieder geval goed georganiseerd lijkt te zijn. Mocht er echt iets aan de knikker zijn.

Verder geen klachten.

Door Libert

Flyer klachtenroute RIBW Nijmegen & Rivierenland

Nog niet jarig

Om maar met de deur in huis te vallen; ook dit jaar word ik weer jarig. Ik vind het meestal nix. Net als met de kerst wil ook de verjaardag met de wijnen van de supermarkt er maar niet mee lukken. Ik sta in de rij met mijn mandje bescheiden en kijk de supermarktkassamedewerker weer verwachtingsvol aan. Maar ook deze weet van nix.

Ik ben dan ook duidelijk ruim boven de 18, dus ik zou zelf ook van de hoed en de rand moeten weten is het stilzwijgend verwijt. Ik loop even terug naar de schappen voor de mosterd. Ik ben tenslotte in mijn 50e levensjaar. Ik vraag een andere supermarktmedewerker of deze de mosterd wil aangeven. “Ik kan er niet bij, mijn molenwieken doen het niet zo goed meer”, flap ik met de armen. “Werkt Sancho Panza nog hier?”.

Er wordt enige stennis verwacht. Ter mijner verdediging; ik had mijn mandje eerst neergezet. Een supermarktmedewerker in hogere rang verzoekt mij het hoofd niet boven het maaiveld te steken als ik nog zonder restricties boodschappen wil blijven doen.

Enigszins verongelijkt reken ik bij de kassa af en wordt bij de uitgang vriendelijk verzocht mijn ezel niet meer te dubbel parkeren, anders zwaait er nog wat.

Door Libert

Kerstgedicht

Van de zomer wilde ik de zwartepietendiscussie al aanslingeren uit balorigheid, wat heeft dat tenslotte om het lijf?
Maar toen was bruin worden nog een nationaal tijdverdrijf.

Nu de kans op witte sneeuw weer begin toe te nemen, neemt mijn animo er een woord aan vuil te maken, evenredig af.
Het verdeelt ons alleen maar verder, en wel op een draf.

Nu ben ik ook wel een beetje moe van al dat heen en weer gereis.
En dan moet ik ook nog terugkomen per vliegende arrenslee, verkleed als de kerstman deze keer, ik lijk wel niet wijs.

Maar dat mag geen belemmering vormen voor goedhartig zijn in deze tijd.
We hebben tenslotte meer overeenkomsten dan onenigheid.

Gelukkig kan ik het na kerst weer rustig aan doen, schoenen uit en met de voeten omhoog.
En volgend jaar misschien toch maar eens langszij de psycholoog.

De Sint

Door Libert

Slapend rijk

Het is begin november en de wintertijd rukt nadrukkelijk op. De tijd dan wel te verstaan. Het weer is wat anders. Het is een prachtige dag en aangenaam mild. Wat inmiddels ook weer met gemengde gevoelens ontvangen wordt. Iets met het klimaat, geloof ik. Ik loop langs een klein plantsoen, aangelegd ten behoeve van de vele bewoners van de aanleunende flats. Onder een boom van middelbare leeftijd ligt een onopgemaakt matras met een onbekende bestemming. Zou het de rustplaats zijn van een minder bedeelde? Was de matras de eigenaar onwaardig geworden?

10 jaar geleden had een student in Nederland het lumineuze idee om het slapend rijk te worden letterlijk in beeld te brengen door live op zijn website voortdurend in bed te zijn. Ik weet niet hoe lang hij het nog volgehouden heeft, maar ik heb de stellige indruk dat hij inmiddels het bed wel heeft verlaten.

Misschien is het dat matras wel, juicht de stadsjutter in mij. Een object voor de verzameling curiositeiten van de 21e eeuw. Misschien kan ik er nog een habbekrats voor krijgen en anders is het ook goed.

Ik geeuw nog wat en loop verveeld door. Slapend rijk worden, het zal wel. Ik word liever uitgerust wakker. Als kind droomde ik wel van een vliegende bed waar ik behaaglijk onder de dekens over land en zee mee vloog. Ongetwijfeld geïnspireerd door de Nederlandse serie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer”.

Dat slapend rijk worden een gegeven is, wordt wat makkelijk overheen gekeken. En soms kan een matras al genoeg zijn om daar mee te beginnen.

Door Libert

Oordeelvrij

Onlangs werd ik uitgenodigd om eens een stukje te schrijven zonder oordeel. Maar waar hebben we het dan over? Het woord oordeelvrij komt overigens niet in het Nederlands vocabulaire voor. Ook niet in het wiki woordenboek. Daar kun je dan nog wel het van oordeel afgeleide woord oordeelloos vinden, maar dat is weer niet opgenomen in het Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie.

Tja. Dat is dan ook weer typisch. Ik moedig mezelf dus al enige tijd aan om oordeelloos waar te nemen. Wat niet altijd meevalt. En soms neemt de ander al aanstoot aan het waargenomen te worden. Gewend als we zijn dat de waarneming ook de belofte van een oordeel inhoudt. Het verwijt dat er zich een nog onuitgesproken mening vormt.

Maar kan een mens eigenlijk wel waarnemen zonder oordeel? Kan het nastreven van oordeelloze waarneming een mirage zijn? Is het iets wat je kunt leren of trainen? Of is het juist andersom, en wordt het oordelend waarnemen gecultiveerd?

Is het nastreven van oordeelloze waarneming en de wens zonder oordeel waargenomen te worden eigenlijk niet een verlangen naar de quasi verlichte staat van de eerste levensjaren?

Wie het weet mag het zeggen, alleen dan oordeellozer graag.

Maar dat hoeft niet.

Door Libert

We bellen nog

Je kent het vast wel; wil je net aan het eten beginnen, belt er een medewerker van een callcenter met een aanbieding van het een of ander. Meestal is mijn reactie in de strekking dat ik het niet op prijs stel om zomaar door willekeurige aanbieders gebeld te worden. En meestal is dat niet voldoende. ‘Mag ik vragen waarom?’. Nee, dat mag je niet.

Vervolgens wordt je beleefdheid nog wat verder uitgemolken en word je gewezen op de rechten die je als consument hebt in deze en dat je jezelf kunt aanmelden voor het bel-me-niet register.

Daar kun je dan waarschijnlijk ook terecht voor het bel-niet-zomaar-aan-mijn-deur register, het val-me-niet-lastig-bij-de-ingang-tijdens-het-winkelen register en het stop-nou-eens-met-ongevraagd-mijn-surfgedrag-in-kaart-te-brengen register.

Hoezo moet je jezelf laten registeren om niet lastig gevallen te worden? Laten ze een bel-me-wel register opzetten, kijken of ze dan nog lang werk hebben.

Rare jongens hoor, die marketeers.

Nu ja, het valt me nog mee dat ik (nog) niet verplicht ben om de marketeer te woord staan in het kader van het algemeen economische belang of omdat ze met uitsterven bedreigd worden.

Door Libert

Van harte beterschap

Al sinds het begin van deze eeuw verwonder ik me over het ontbreken van een cadeauwinkel in het psychiatrisch ziekenhuis op de Nijmeegsebaan, gelijk aan die van een regulier ziekenhuis. Je kunt als bezoeker geen bloemetje of fruitmand kopen, of wat leuke ballonnen en een geestig get well kaartje om de zieke te verrassen.

De gedachte achter de presentjes voor de zieke, hangt neem ik aan samen met het idee dat een zieke wel wat extra’s kan gebruiken om op te beuren of aan te sterken. Maar dat geldt opeens niet voor een psychiatrisch patiënt? Die zijn geestelijk ziek, niet lichamelijk? Wat op zich al een vreemd onderscheid is.

Het was ook vaak niet druk tijden de reguliere bezoektijden was me opgevallen, dus er zal ook niet veel vraag naar zijn. Maar wat zegt dat eigenlijk? Zegt het iets over de staat van het sociale netwerk van de patiënt zelf? Is het niet meer dan een kwestie van vraag en aanbod?

De zorg is tenslotte een markt geworden, nietwaar.

Ik weet verder niet of het ontbreken van een cadeauwinkel gewoon is in alle GGZ-instellingen verspreid over Nederland, maar ik vermoed van wel. Dat lijkt me dan een gat in de markt. Is er geen entrepreneur die daar een leuke franchise van kan maken? Misschien alleen uit idyllische overwegingen?

Ach, malle ik en mijn utopische denkbeelden, hoor ik mezelf tegenspreken.

Money talks, bullshit walks.

Door Libert

Universele rechten

In Spanje had in 2010 een wat voortvarende dame naar verluidt de zon proberen te claimen. Jaren daarvoor was mijn fascinatie gewekt door een advertentie van een bedrijf waar je voor een relatief klein bedrag een lapje grond op de maan kan verkrijgen. Het betrokken bedrijf biedt dit al sinds 1980 aan.

Allemaal wat, schijnbaar frivole, voorbeelden hoe bizar de rechtenverlening soms kan zijn.

In 2017 bereikte mij het gerucht dat the powers that be besloten hadden de exploitatie of mijnrechten in ‘ons’ zonnestelsel alvast te verdelen. En gelijk ook maar dat van de rest van het heelal, geloof ik. Of misschien is het beperkt gebleven tot de Melkweg. Tja. Hoe megalomaan kun je zijn. We zijn de planeet nog niet koud af of men is al plannen aan het maken om de boel te plunderen.

En meteen maar de basis te leggen voor een, vooralsnog theoretisch, maar potentieel conflict met de medebewoners van het heelal.

Gerede kans dat zodra wij het zonnestelsel trachten te verlaten om deze universele rechten ten gelde te maken we vroeg of laat geconfronteerd worden met belangen die niet de onze zijn.

In weerwil van het onvoorstelbaar groot universum en de schatting dat er tientallen miljarden mogelijk leefbare planeten zijn in de Melkweg alleen al, wordt er echter door deze doorsnede van de mens gedaan alsof we nog steeds het middelpunt zijn en de aarde plat.

Ach, niet geschoten is altijd mis zal er gedacht worden. Alleen staat dat dan inmiddels wel als een bullseye op ons voorhoofd getatoeëerd.

Door Libert

Kiespijn

Binnenkort mogen we weer. Het tussenstation van de democratie heeft zichzelf weer aangekondigd. De verkiezingen. Ik was verder niet van plan om me te verdiepen in de actuele onderwerpen of me anderszins ermee bezig te houden. En te stemmen waar ik me al jaren thuis voel.

Er valt echter niet aan te ontkomen. Als het niet een in-house drive by is dan wordt je wel bijna van je sokken gereden door een campagnebus van de een of andere partij. De nietszeggende soundbites schreeuwen je toe op de alom aanwezige billboards.

Debatje hier, tv-optreden daar, zo stel ik me voor. Je kunt het politieke dier even in al zijn pracht en praal in het wild tegenkomen, heb ik horen fluisteren.

Even is er liefde voor de brave burger. Daarna rijdt de trein weer onverbiddelijk verder. Ik heb begrepen dat een aantal partijen al bij voorbaat de uitslag van het raadgevend referendum naast zich neer zullen leggen. Dit zou ook de laatste keer zijn dat er een raadgevend referendum gehouden wordt aangezien het afgeschaft is.

Ik vraag me af of er nog een tijd komt dat de verkiezingen zelf als raadgevend wordt beschouwd.

Of is dat inmiddels in de praktijk al zo?

Door Libert

Lucht

Afwisselend bezorgd en verwonderd dat een beetje lucht in de banden mij scheidt van een betrouwbare fiets, rijd ik behoedzaam de straat uit. Het is al donker en het sneeuwt een beetje. Ik rem af. De fiets komt piepend en knarsend tot een stilstand. Ik probeer diep adem te halen. Leef in het moment.

De sneeuw verwatert op mijn gezicht tot druppels. Of heb ik verdriet? Ik moet afscheid nemen van mijn geestelijke steun en toeverlaat van jaren. Ik moet stoppen met roken. Al enige tijd. Het is altijd een goed advies trouwens. Heb ik me laten vertellen. Ik vind het niet erg om te roken. Alleen de gevolgen zijn wat minder.

Geveld door een pakje shag, bedenk ik me als ik weer snel buiten adem ben of kortademig. Of in de ochtend als ik ondanks de geïrriteerde luchtwegen, aantasting van de longen en de vermoeidheid, als eerste naar de shag grijp.

De politieke uitgesproken ambitie voor een rookvrije generatie is een mooi streven, maar hoe zit het dan met de verstokte rokers? Die moeten maar dubbel en dwars het gelag betalen? Eigen schuld, dikke bult? En voortdurend geconfronteerd worden met het horrorkabinet van plaatjes op de verpakkingen? U bent gewaarschuwd.

Laten ze eens pogen de al verslaafde roker niet alleen de stuipen op het lijf te jagen, maar ook helpen te leren verbeelden hoe het is om niet te roken, verzucht ik me dan wel eens.

Het zou een hele verademing zijn.

Door Libert

Actionvrees

Bent u wel eens in de Action geweest? Ik inmiddels ook. In het begin durfde ik niet zo goed. Ik was bang om er niet meer uit te kunnen komen. Verdwaald tussen de koopjes en ingeklemd tussen de koopjesjagers.

En alles voor een habbekrats. Of had ik dat al gezegd?

Ik was ook een beetje bezorgd of je bij de uitgang niet alsnog aangehouden zou worden voor het kopen van gestolen goederen. Of de rekening krijgt gepresenteerd voor gederfde looninkomsten. Of worden geconfronteerd met een kleine robot opstand van fabriek robots die zich niet voldoende voelen gewaardeerd.

Volgens de bank is de toko al een aantal jaar de beste winkelketen van Nederland. Maar wat zegt dat eigenlijk? Het antwoord laat zich heel technisch beschrijven in ‘gemiddeld behaalde cijfers per aspect’. Ethiek en produkt oorsprong is daar geen onderdeel van. Dat past niet binnen de beleving van de bank, de winkelketen en eigenlijk ook niet binnen die van de consument. Het is vooral een kille berekening van een hoe goed geolied de winkelketen zijn waar afzet. We willen niet weten hoe de worst gemaakt wordt.

‘Life is an act of consumption’ bracht een acteur treffend ten tonele in de in 2015 uitgebrachte space opera film ‘Jupiter Ascending’.

Het zal allemaal wel, maar kan dat ook een tandje lager? Of is het consumeren nog de enige weg naar economische stabiliteit en welvaart voor een steeds grotere groep mensen?

Wie het weet mag het zeggen, hier is op de goede afloop.

Door Libert

Jupiter Ascending

De staat van het lot

Enige tijd geleden kwam het ‘komt naar je toe’ team van de postcode loterij langs de deur zeilen. Ik was wat geagiteerd en had geen zin om de vertegenwoordigers van deze chantage loterij, mild en oordeelvrij tegemoet te treden. Dat ‘moet’ tenslotte eigenlijk wel van de mindfulness leer.

In eerste instantie bedacht ik me nog dat ze bij vergissing i.p.v. bij de bovenbuur bij mij hadden aangebeld, maar ik bleek op ‘het lijstje’ te staan voor een kado. Welke lijstje dan? Dat van het telefoonboek minus de mensen die al lid zijn? Hou toch op zeg.

Ik zag verder ook geen gouden envelope of een auto met een grote strik eromheen dus daar hoefde ik het ook niet voor te doen.

Enfin, geen interesse, einde verhaal. Ik zag later dat er landelijk een cadeaukaart aangeboden is aan grote groepen mensen, te gebruiken voor o.m. boodschappen in een niet nader te noemen supermarkt voor het samenstellen van een duurzame maaltijd.

Kan iemand mij uitleggen wat er precies duurzaam is aan de no brand gerookte schouderham van de plaatselijke grootgrutter? Is Wakker Dier hier van op de hoogte? Of is het ook een van de goede doelen?

Vergeef me mijn cynisme, maar ik was al eerder wat verrast, zeg maar, dat ook Amnesty International zich laat sponsoren door deze loterij.

Wilt u een duurzame en vreedzame samenleving? Geld is de oplossing. Waag gerust een gokje met lang bevochten idealen. Het is een win-win situatie, lijken ook de goede doelen nu te zeggen.

What a wonderful, wonderful world.

Door Libert

Medicijnengekte

Onlangs werd ik weer getroffen door de situatie waarin kinderen van nu soms verkeren als het gaat om de behandeling van het psychiatrisch benoemd ziektebeeld van ADHD. En dat dat vaak leidt tot het gebruik van een of meerdere medicijnen. Nou ja, medicijnen, designer drugs zeg maar. In 2015 waren er 91.000 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar in Nederland alleen al die het middel concerta of ritalin gebruiken. Het wordt eigenlijk met een hoofdletter geschreven, maar aan die zelf importantie van de farmaceutische industrie heb ik mooi broertje dood. Voor hen is het niet meer dan een nieuwe afzetmarkt om het debacle van de voortdurende groei en winstverwachtingen het hoofd te kunnen bieden. Je zou er druk van worden in je hoofd als bestuurder in zo’n bedrijf.

Ik begrijp dat de werkzame stof in concerta en ritalin tot hyperfocus leidt, dus misschien hebben ze het eerst bedoeld als middel voor in de bestuurskamers van het farmaceutische bedrijf zelf. Als bonus kun je er ook psychotisch van worden of hallucinaties krijgen dus dat zou ook een hoop verklaren.

Want met zoveel kinderen in medicinale behandeling – let wel, vanaf 5 jaar – voor dezelfde aandoening (ter vergelijking; in 2015 telde Nederland zo’n 2,4 miljoen kinderen onder de twaalf jaar) zou je je toch moeten gaan afvragen of niet de kinderen maar de omstandigheden waaronder deze opgroeien ongezond zijn.

Het doet me sterk denken aan het voorbeeld van een klas kinderen, waarvan na een verhuizing naar een nieuw gebouw eerst één kind gediagnosticeerd werd met een aandoening aan de luchtwegen en daar medicijnen voor kreeg. Later volgden meer kinderen en elke keer werd weer de diagnose gesteld dat er iets mis zou zijn met de longen van het kind zelf. Pas later werd vastgesteld dat het te maken had met de ventilatie, maar niet voordat een significant deel van de klas aan de medicijnen was.

Een van de eerste indicatoren van ADHD is ‘het niet zo goed kunnen meekomen op school’. Maar is het daar niet waar de schoen wringt? Verwachten we eigenlijk niet teveel van (het aanpassingsvermogen van) de kinderen? En andersom, krijgen de kinderen niet een te hoog verwachtingspatroon van zichzelf? Ervaren ze teveel prestatiedrang? Tieners met een burn-out zijn ook al geen nieuws meer.

Eén ding zou in ieder geval zeker zijn; de medicijnen veranderen het kinderbrein blijvend.

Door Libert

Vakantieloos

Nu de redactie van het Cliëntenplein en Webwerk een aantal weken gesloten is in verband met vakantie van deze of gene, word je als Koos Werkeloos weer eens met de neus op de feiten gedrukt.

Dat je veel vrije tijd heb is niet hetzelfde als vakantie hebben. De dagbesteding of werk is wat mij betreft een vakantie van jezelf. En het geeft de vrije tijd die je hebt meer waarde.

Je hoeft verder ook geen psychiatrische aandoening te hebben om na langdurig werkeloos thuis te zitten tegen de muren op te lopen – van verveling. Ja, misschien als je centen genoeg hebt om wat te ondernemen of net de loterij gewonnen hebt. Niet dat dat alles oplost.

Armoede maakt creatief, echoot mijn opvoeding nog na. En verveling ook, vulde iemand mij onlangs aan. Dus ik ga maar kamperen in Tuinesië, verruil een weekend aan zee met het Waalstrandje en het bezoeken van de Kaaij.

Ach, er is ook genoeg te doen, ook al heb je maar een krappe beurs; een wandeling met zonsondergang door de Haterse vennen, een fietstocht door de bossen bij Groesbeek, de Beerendonck bezoeken. Het kost allemaal niets, alleen wat moeite.

“Always look on the bright side of life”, klinkt het liedje van Monty Python’s Eric Idle dan soms in mijn oren. Nog los van de rest van de tekst van het liedje en de context waarbinnen deze in de film Life of Brian ten tonele gebracht wordt, lijkt het me een goed advies.

Door Libert

Always look on the bright side of life

Hoofdzaken

‘Hoofdtransplantatie binnen twee jaar mogelijk’, kopte er ruim 2 jaar geleden een artikel in het nieuws. Het is maar waar je je mee bezighoudt als dokter. Heeft het eigenlijk nog wel wat met medische hulp te maken? Ik vond het vooral een moderne vertelling van het Frankenstein verhaal. Vroeg me ook af wie er dan eigenaar is. Het hoofd of het lichaam? Of een gezamelijke huishouding als het ware? Het zal wel een inkoppertje zijn.

Het prolongeert in ieder geval het gedachtengoed dat wij ons brein zijn. Maar is dat ook zo? Daar valt genoeg op af te dingen, lijkt mij zo. Dat het ‘zelf’ een geheel is en niet alleen je brein. In het boeddhisme gaat men nog een stap verder, het zelf is geen continuüm aangezien alles onderhevig is aan constante verandering. En bestaat eigenlijk niet.

Inmiddels had er zich een vrijwilliger gemeld voor de eerste hoofdtransplantatie ter wereld. De beste jonge man heeft een dodelijke spierziekte. Het was de bedoeling van de neurochirurg in kwestie deze operatie eind 2017 uit te voeren.

Een collega-arts verklaart de neurochirurg voor gek en liet optekenen dat hij wel snapt waarom de jonge man zich voor dit experiment op gegeven heeft. ‘Maar hoewel hij bereid is te sterven tijdens de operatie, ben ik bang dat hij een lot tegemoet gaat dat erger is dan een fatale afloop van de operatie. We hebben geen idee wat dit met zijn hoofd gaat doen. Hij zou misschien een nieuw niveau van krankzinnigheid kunnen bereiken.’

In zijn uitspraken klinkt ook weer de ambivalentie in het gedachtengoed dat wij ons brein zijn. Wij hebben (tenslotte) geen idee wat dit met zijn hoofd gaat doen.

Naar verluidt kon hij door biologische en ethische redenen echter geen donorlichaam krijgen en valt de eer nu aan een ander slachtoffer van een bedenkelijke vooruitgang.

Door Libert

Hoofdtransplantatie roept vragen op
Eerste hoofdtransplantatie ter wereld is volgend jaar al mogelijk
Rus biedt zich aan als vrijwilliger voor hoofdtransplantatie

Geluk (gastcolumn)

Nijmegen staat in de top tien van de gemeenten in Nederland waar mensen het ongelukkigst zijn volgens de Atlas voor Gemeenten. Maar 84 % van de inwoners geeft aan zich gelukkig te voelen. Maar, geluk bij een ongeluk, in Arnhem is dat maar 83%, dus er zijn nu alweer Nijmegenaren die zich daardoor gelukkiger voelen. Gemiddeld voelt 89% van de Nederlanders zich gelukkig. Ik vond dat al geweldig meevallen.

Op welke gronden wordt dat geluksgevoel eigenlijk bepaald? Nou, de Atlas heeft 50 vragen gesteld over leeftijd, burgerlijke staat, werk, religie, gezondheid, roken en drinken, vrienden, woning en de stedelijkheid van je woongebied. En er worden heel wat open deuren ingetrapt. Ik had je op een briefje kunnen geven dat mensen die gehuurd wonen met huurtoeslag zich over het algemeen minder gelukkig voelen dan mensen in een koophuis. Heeft iets met inkomen te maken. Verder voelen mensen die minder gezond zijn, werkloos of arbeidsongeschikt zijn of die een eenouder gezin hebben, aanmerkelijk minder gelukkig. Tja, dat had ik je ook wel kunnen vertellen. Ik heb in al die situaties gezeten en, eerlijk gezegd, ik werd er ernstig depressief van. Al dat gesodemieter eromheen als je weinig geld hebt – het veroorzaakt alleen maar extra stress.

Triest is natuurlijk dat migranten, met name moslims, zich hier erg ongelukkig voelen. Verkeerde verwachtingen en heimwee schijnen hieraan ten grondslag te liggen. Kan ik me voorstellen. Wij Nederlanders zijn echt niet zo aardig tegen ze, en de islam zelf schijnt ook niet echt behulpzaam te zijn in het geluksgevoel.

Mijn favoriet uit dit onderzoek is de volgende. Mensen die roken en/of gemiddeld of zwaar drinken voelen zich veel gelukkiger dan mensen die dit niet doen. Dit ondanks het feit dat je daar weer veel ongezonder van kan worden, want longkanker en Korsakoff komen daar natuurlijk weer om de hoek kijken. En ik keer op keer maar weer stoppen met roken en drinken.

Ach, laat ook maar. Mijn geluk bestaat uit het contact met mijn kinderen en vrienden, mijn leuke werk, mijn radiomaken en het knuffelen met mijn kat. Als roken en drinken me nog gelukkiger kan maken, wie ben ik dan om dat niet te doen? Ik word er in ieder geval heel Happy van.

Door Jeske Jansen

Democratisch festival

Ruim een week geleden is het Eurovisie songfestival afgesloten. Ik kijk verder nauwelijks nog TV en het was wel weer eens leuk om een avond of wat het songfestival samen te kijken.

Het thema was het vieren van diversiteit. Ik wil verder niet (weer) de taalpurist uithangen, maar ik vond het in dat verband wel weer opvallend dat de Engelstalige liedjes relatief in de meerderheid waren.

Gezien het succes van de inzending van Portugal, kan ik me voorstellen dat landen die nu nog een Engelstalig optreden ingezonden hebben, in weerwil van hun moerstaal, wel even achter de oren krabben. Of misschien hoop ik dat.

Van het stemmen en de uitslag aan het eind heb ik niks meegekregen. Ik hou niet zo van stemmen. Of uitslag.

Ik vond de combinatie van publieksstemmen en de vakjury wel een ideetje voor de volgende Europese verkiezingen. Het Eurovisie songfestival is toch ook een beetje een Europees paradepaardje. Wij stemmen dan, en een vakjury beoordeelt de verkozenen op hun vakkundigheid. En integriteit zou ik er aan toe willen voegen.

Ach, zult u zeggen; dat is niet erg democratisch. Maar om nou van (een gezonde) democratie te spreken als het gaat om het Europese bestuur? Met een structureel opkomstpercentage van minder dan 40% de laatste 5 verkiezingen in Nederland en een Europese opkomst van minder dan 43% bij de laatste is dat ook discutabel.

En gezien de populariteit van het festival zou ik de Europese politici willen aanraden om voor de volgende verkiezingen eens met een visie te komen die aanspreekt en flink uitpakken in plaats van een slaapliedje in te zenden.

Door Libert

Wacht op groen

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld; automatische oversteekknoppen voor voetgangers en fietsers. De term knop is eigenlijk niet van toepassing. Het apparaatje detecteert de aanwezigheid van de verkeersdeelnemer en licht dan in het rood op met de tekst ‘wacht op groen’. In het begin meende ik nog dat je op zijn minst je hand er op moest leggen, maar dat is overbodig gebleken.

Er zijn mensen die nog wel gewoontegetrouw op het apparaat drukken of de hand er op leggen en pas gerustgesteld zijn als de tekst oplicht dat ze moeten wachten op groen. Een verkeerspaal die vertelt wat je moet doen. Het zou komisch zijn als het niet zo deerniswekkend was. Ik vind het toch een teken des tijds. Mensen die zeggen ruzie te hebben met de wasmachine is niet ongewoon. Of niet weten hoe ze hun koffiemachine of magnetron moeten instellen.

Hoe meer gebruiksaanwijzingen een ontwerp nodig heeft, hoe slechter het ontwerp is een conclusie die me bijgebleven is over bijvoorbeeld de inrichting van het verkeer. Wat dat betreft is die nieuwe verkeerspaal een goed ontwerp. Alleen is er iets anders aan de hand. Apparaten vormen een steeds bepalender rol in ons leven. Ik vraag me af wat daar de langere termijn effecten van zijn op de menselijk geest. Worden we er onderdaniger van? Uit onderzoek is gebleken dat na de introductie van de rekenmachine op school het hoofdrekenen b.v. sterk achteruit gegaan is.

Ik heb niet de illusie dat de technologisch vooruitgang te remmen is, maar het kan geen kwaad om stil te staan bij wat het met je doet zonder dat je wacht op groen.

Door Libert

Zwaailicht indicatie

Al enige tijd valt het me op dat de begeleiding die bij me langskomt steeds meer hardware op zak heeft. Een laptop en een smartphone meestal. Een ICT-er is er niks bij. Het zal ongetwijfeld bekend voorkomen. In een absurde bui zie ik het af en toe voor me dat de begeleiders in kwestie vroeg of laat bij me aanbellen met een camera op het voorhoofd en een oranje zwaailicht erbij. En een fluitje. Mocht er crisis zijn is het wel handig het verkeer te regelen. Ach, je moet er maar een beetje mee dollen, want soms voelt het wat onbehagelijk aan. Zeker ook omdat er al zoveel van je vastgelegd wordt als je onder behandeling bent en begeleidt wordt voor een psychiatrische aandoening. Om nog maar te zwijgen van je dagelijkse portie exposure aan camera’s in het wild en het schijnbaar privacy-vrije internet.

In mijn crisissignaleringsplan is inmiddels een kleurcodering aangebracht; groen, oranje en rood. Wat ben ik? Een weerswaarschuwing voor de overige verkeersdeelnemers? Een verkeerslicht met zwaailicht indicatie?

Het zal de moderniteit wel zijn. En ik kan geloof ik niet zo goed meekomen. Ben al bijna een 50 plusser met swipe angst en een lichte smartphone fobie. Wat dat betreft kan ik net zo goed meteen preventief geruimd worden. Of een ophokplicht. Ik stond eens in de rij voor de kassa in een niet nader te noemen supermarkt en er was een wat oudere dame of heer wat traag met handelen bij de kassa. Dit ontlokte de opmerking van een derde, jonger persoon die vond dat ze oude mensen het boodschappen zelf doen maar moesten verbieden. Tja, daar zakt mijn broek wel van af (gelukkig niet ter plekke). Maar vanuit het right now standpunt van de mobiele generatie heb ik het ook wel te doen met het gecultiveerde ongeduld van deze jonge mensen. ‘In het hier en nu zijn graag, maar daar heb ik nu even geen tijd voor’.

Ik heb begrepen dat de eerste proeven met robotisch gezelschap voor ouderen al redelijk succesvol zijn gebleken en dat eerste zorgrobots al in bedrijf zijn. Ik ben van jongs af aan altijd gefascineerd geweest door o.a. de robotverhalen van de Asimov en vond de film Wall-E ook erg vertederend, maar als de verdere automatisering van onze samenleving in houdt dat we niet meer rustig onszelf of de ander de ruimte kunnen geven om te zijn dan verbleekt die fascinatie wel enigszins.

Door Libert

Asimov
Wall-E

Ervaren

Ervaren

Sinds een aantal jaar veroveren steeds meer ervaringsdeskundigen een plek in de gelederen van de geestelijke gezondheidszorg. Hier en daar aangeslingerd door een (lokaal) quotum. Dat ervaring vaak tot (meer) deskundigheid leidt is eigenlijk een beetje een inkoppertje, maar laten we niet te flauw doen.

Want in de context van de geestelijk gezondheidszorg heeft ‘de ervaringsdeskundige’ wel degelijk een specifieke richting; waar de traditionele geestelijke gezondheidszorg zich vooral richt op rehabilitatie, besteedt de ervaringsdeskundige meer aandacht aan zelfregie en herstel.

Onder de streep is het natuurlijk een kostenbesparing. Het mes snijdt ook aan twee kanten; de (voormalige) cliënt herstelt niet alleen, maar participeert en ondersteunt anderen in datzelfde proces. Dus misschien een slimme besparing. Oh ja, daarom noemen ze het ook een hervorming.

Ik wil verder de ervaringsdeskundigen die nu hun nek uitsteken niet ontmoedigen, ik draag de herstelgerichte zorg een warm hart toe. En het opent tenslotte ook de deur voor hen die vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar die nog wel graag willen en kunnen.

Wat dat betreft is het eigenlijk ook positieve discriminatie. Daar is op zich niets mee maar het kan natuurlijk wel tot scheve ogen leiden en op weerstand stuiten.

Ik heb zelf ook een blauwe maandag de ambitie gehad om als ervaringsdeskundige aan de slag te geraken. Vanuit de hoop nog iets goeds te kunnen doen met de ervaringen, een functie vervullen. Ik heb de cursus oriëntatie op werken met eigen ervaring (WMEE) gedaan en wat me vooral helder is geworden is dat mijn eigen herstel eerst doorgezet moet zijn, voordat ik mijn ervaringswijsheid deskundig kan inzetten.

Het ironische is dat het herstel vaak hand in hand gaat met maatschappelijke deelname, terwijl de verantwoordelijkheid en een (te) hoog verwachtingspatroon dat herstel juist weer kan ondermijnen.

Zo is mijn ervaring in elk geval.

Ik wens de ervaringsdeskundige in spe dan ook veel wijsheid toe.

Door Libert

Nieuw begin, vlekkeloos bestaan

Het jaar is al enige tijd onderweg, maar het voelt nog nieuw aan. Ik vind het ook een prettige gedachte; een symbolische afsluiting van wat achter je ligt en een nieuw begin. Maar waarom wachten tot het nieuwe jaar? ‘Elke dag is als een onbeschreven blad’, zei mijn moeder altijd. Ik moest het als opgroeiende puber inmiddels beter weten en bedacht dat de doordruk van de vorige dag vaak nog terug te vinden is op nieuwe bladzijde.

Tja. Wat moet je met die (eigen)wijsheid, nietwaar?

Die eigengereidheid heb ik inmiddels wel een beetje kunnen loslaten, maar het steekt zo nu en dan zijn kop nog op. En het heeft me deels gevormd tot wie ik ben. Ten goede en ten kwade.

Nu streef ik ernaar om een onbevangen blik te behouden en in de praktijk te brengen dat je elke dag met een schone lei kunt beginnen. Die drukken tenminste niet door.

En dat valt niet altijd mee. In dat verband moet ik vaak denken aan de film ‘Eternal sunshine of the spotless mind’. Grofweg vertaald; de oneindige zonneschijn van een vlekkeloze geest.

In deze film wordt verkend wat er gebeurt als het mogelijk wordt om herinneringen aan, in dit geval een voormalige geliefde, kunt laten verwijderen om de pijn van het gemis niet te hoeven ervaren.

En dat klinkt beter dan dat het is. De film is vrij naargeestig vond ik, wat dat betreft geen aanrader.

Maar het zet je wel aan het denken over hoe belangrijk herinneringen zijn, hetzij fijn dan wel pijnlijk.

Door Libert

Eternal sunshine of the spotless mind

 

Kerststukje

Als aspirant columnist had ik me voorgenomen om niet per se een actueel onderwerp aan te snijden. Maar dat is wel verleidelijk. En aangezien het nu december is, wordt het dus maar tijd voor een stukje over de kerst. Een kerststukje dus. Had daar vroeger als klein kind veel creatief plezier van; het maken van een daadwerkelijk kersstukje dan. Een blokje schuim en een waaier aan typische kerst items. Leuk om te doen.

Maar wat valt er nog te vertellen over kerst, wat al niet verteld is? Dat het zijn oorsprong vindt in het romeinse ritueel van Saturnaliën (ter ere van de romeinse god Saturnus) misschien. En dat die van de kerstboom waarschijnlijk ligt bij het Oudgermaans (heidens) ritueel waarbij de boom (een eik) centraal stond in de midwinterviering.

De christelijke kerken en dan vooral de rooms katholieke kerk moesten eigenlijk niets hebben van dit heidens ritueel. De kerstboom heeft dan ook niets te maken met de inhoud van het christelijke kerstfeest. Uiteindelijk is het dus wel een onderdeel daarvan geworden. Sterker nog, de oorspronkelijk gegeven geboortedatum van Jezus Christus is verplaatst van de zomer naar de winter om de christelijke interpretatie van het kerstfeest kracht bij te zetten. Naar het schijnt. Ik ben er verder ook niet bij geweest.

Maar ik geloof het zo.

En dan hebben we natuurlijk de Kerstman himself nog. Die vindt deels zijn oorsprong in het Sinterklaasfeest, wat de Nederlandse kolonisten naar Noord-Amerika meenamen. En die later als de Kerstman (‘Santa Claus’) zijn weg weer terug gevonden heeft in Europa.

Over dubbele persoonlijkheden gesproken.

Tot zover de kerst items van het kerststukje. Maar waar ligt het schuim, waar is de basis waarop dit rust? Ik ben wel gecharmeerd van het idee van een midwinterviering, waarbij de natuur centraal lijkt te staan en minder van de religieuze toeters en bellen. Maar ik ben dan ook een heiden. Denk ik.

Prettige midwinterviering in ieder geval.

Door Libert

Koninklijk paar

Al geruime tijd volg ik het nieuws niet en ik heb gemerkt dat het vooral ontspant en de blik verruimt. Aan sommig nieuws ontkom je echter niet door de mond op mond verspreiding. Zo ook met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het leeft bij menig wereldburger wie aan het roer staat in Amerika. Ook hier in Nederland zal er ongetwijfeld een groot aantal mensen zijn die die verkiezingen op de voet gevolgd hebben.

Een vrouw en een man die strijden om wie het voor het zeggen heeft. Je zou het progressief en geëmancipeerd kunnen noemen – en dat is het misschien ook wel, maar het lijkt me dat ze daar in het zwaar gepolariseerd Amerika wel eens een samenwerkingsverbond kunnen gebruiken.

Ik verbeeld me, met enige dichterlijke vrijheid, dat de heer Trump vooral voor de vorm getrouwd is en mevrouw Clinton dat eigenlijk alleen nog maar in naam lijkt te zijn. En ze hebben dus in ieder geval gemeen dat ze allebei aan het hoofd willen staan van ‘s-werelds meest succesvolle democratische rechtsstaat.

Het is wat dat betreft dus allemaal rozengeur en maneschijn. Ideale setting voor romantiek, niet waar. En de vlam zal ongetwijfeld overgeslagen zijn tijdens verhitte debatten – of wat daar voor door moet gaan. Passie genoeg in ieder geval, die twee.

Een verstandshuwelijk heeft een kans van slagen en zou de huizen kunnen verenigen. En de aanleiding kunnen zijn voor de eerste schreden in het stichten van een koninkrijk der Verenigde Staten van Amerika.

Het komt me namelijk soms voor dat de Amerikanen in het algemeen een leegte ervaren door het gemis van blauw bloed en dat die plutocraten daar de verheven positie van adel wel ambiëren.

Koningshuis, zegt u? Ja, wis en warempel. Ik zie het al voor me; Trump de Stoutmoedige die in een overwinningsroes lady Hillary schaakt. Natuurlijk neemt sir Clinton de handschoen op. Een duel is onvermijdelijk. En dan niet zo’n laf debat, maar een middeleeuws steekspel, stel ik voor.

Absurd misschien, maar soms beter te pruimen dan het circus van die van de werkelijkheid los gezongen, democratisch verkozen politici.

Door Libert

Angst

Na een flinke boswandeling in de omgeving van Mook, gingen mijn wandelgenoot en ik nog even wat drinken en de boom verder optuigen die we terloops aan het opzetten waren. Tijdens dat optuigen kwam de vraag ter berde wat het tegenovergestelde is van angst.

Goeie vraag nietwaar, maar ook niet voor het eerst gesteld. De Deense filosoof Kierkegaard (1813 –1855) stelde dat de natuurlijke tegenpool van angst onuitsprekelijke vreugde is. En dat die angst een negatieve weg is die daar ook toe kan leiden.

Dat angst niet alleen maar een ontmoeting met het niets is, maar juist de aanzet naar positieve geborgenheid in een persoonlijk (gods)geloof, stelde hij vermoedelijk als theoloog.

De omstreden Duitse filosoof Heidegger (1889 –1976) verbindt angst (in tegenstelling tot vrees) met de afwezigheid van een object dat de angst zou veroorzaken en legt een connectie met een besef van het ‘in leven zijn’.

Mmm. Leest een beetje als een beschrijving van een psychose.

Ik denk dat die behoefte aan die geborgenheid herkenbaar is voor velen die dergelijke ervaringen hebben. En ook dat er vaak meer steun bij de geestelijk verzorgers gevonden werd in die momenten dan bij de pragmatische zorg die de (moderne) psychiatrie zo kenmerkt.

Vaak kan een openhartig en beschouwend gesprek over die ervaringen en de staat van je geest bijdragen aan het kunnen plaatsen van die ervaringen in een hanteerbaarder perspectief.

In 2012 was er een debatsymposium in de Rode Hoed in Amsterdam over psychiatrie en filosofie n.a.v. de uitgave van het gelijknamige handboek, waar het soms tot verhitte debatten leidde. Het botert niet zo tussen die twee. Wat opmerkelijk is gezien dat de psychiatrie zijn oorsprong toch (deels) moet hebben gevonden in de wijsbegeerte.

Ik zou zeggen; zoek de overeenkomsten in het plaatje, niet de 10 verschillen.

Door Libert

Opgeruimd karakter

Enige jaren geleden attendeerde iemand me erop dat er uit onderzoek was gebleken dat het schoonmaken (van je huis) een therapeutische werking heeft voor vooral mensen met depressieve klachten. Ongetwijfeld. En het leeft een stuk prettiger. Het lijkt zo’n open deur. Moest daar nou onderzoek naar gedaan worden?

Ik moest denken aan het hebben van een zogenaamd opgeruimd karakter. Het verband tussen opgeruimd en opgewekt ligt daar toch mooi in besloten? Hebben we geen vertrouwen meer in onze taal als bron van overgeleverde kennis en ervaring?

Inmiddels heb ik begrepen dat het credo evidenced-based hoogtijdagen viert in de zorg. Laten we maar even voor lief nemen dat het kennelijk weer teveel gevraagd is om dat netjes even te vertalen naar een Nederlands begrip. ‘Op basis van aantoonbare resultaten’ of zo. Maar dat bekt niet zo lekker. Het is niet sexy genoeg. En zorg is hot. Er wordt grofweg tweemaal zoveel uitgegeven aan zorg als aan defensie wereldwijd. Volgens de meters op de website Worldometers althans.

En de trend is verdere verzakelijking van de zorg. Juist ja. Onderscheiden we hier niet de contouren van een (oprukkende) industrie? Daar gaat mijn opgewekt humeur. Tijd voor een grote schoonmaak.

Door Libert

Worldometers

Bijsluiter

Sinds een tijdje bemerk ik dat het lezen van de kleine lettertjes me moeilijker af gaat. Ik heb een leesbrilletje nodig, bedenk ik me als ik weer eens moeite heb om vast te stellen wat er nou precies in dat fruitsap zit waar ik me zinnen op heb gezet. Kan me trouwens niet herinneren wanneer ik het noodzakelijk begon te vinden om überhaupt vast te stellen wat er nou in dat fruitsap zit.

En sinds wanneer is het normaal geworden om een ‘bijsluiter’ te verplichten bij (voorbewerkte) voeding. Spreken we hier dan nog wel van (gezond) voedsel, mijmeren mijn gedachten voort.

‘Eet niets wat uw (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen’. Aldus Michael Pollan (een amerikaanse schrijver en filosoof). Lastig boodschappen doen zo. Je kan moeilijk je grootmoeder elke keer meenemen. En zonder leesbrilletje dus.

En die lijkt belangrijker te worden. Het komt me voor dat er steeds meer kleine lettertjes bijkomen in onze maatschappij. Ik neem dan vaak even de moeite om het ook te lezen, maar het is een tijdrovende bezigheid en leidt vaak tot meer vragen dan antwoorden.

Gelukkig hebben we natuurlijk instanties die zich daar mee bezighouden en het keurig in kaart brengen. Alleen heb je dan vaak weer een gebruiksaanwijzing nodig. Toch maar even naar de opticien.

Door Libert

Overzicht digitale activiteiten

Zelfregiecentrum blijft open met kleinschalige activiteiten

Zelfregiecentrum blijft open met kleinschalige activiteiten

Het Zelfregiecentrum Nijmegen schrijft in hun nieuwsbrief: Vanaf donderdag 15 oktober komt ons land in een gedeeltelijke lock down, om de snelle verspreiding van het Covid-virus af te remmen. Dit betekent voor het Zelfregiecentrum dat we nog kleinschaliger gaan werken, en dat we meer digitale ...
(Bijna) dagelijks een gedicht van Marleen

(Bijna) dagelijks een gedicht van Marleen

Marleen schrijft, meestal gedichten. Ze wil in deze moeilijke tijd graag dagelijks een gedichtje gaan schrijven, en wij delen dat graag met jullie. We publiceren de gedichtjes van Marleen op deze pagina. Veel leesplezier!
Nieuwe locatie voor de RIBW Inloop DAC Dolfijn in Tiel

Nieuwe locatie voor de RIBW Inloop DAC Dolfijn in Tiel

De GGZ inloopvoorziening van Dagactiviteitencentrum (DAC) Dolfijn heeft sinds augustus dit jaar een nieuw onderkomen in de voormalige gereformeerde kerk aan de Dr. Schaepmanstraat in Tiel. De inloop van DAC Dolfijn is een beschikkingsvrije voorziening voor mensen met een (ernstige) ...
Voorkom verspreiding, download de CoronaMelder-app

Voorkom verspreiding, download de CoronaMelder-app

Vanaf afgelopen zaterdag 10 oktober, is de officiële Coronamelder-app te downloaden. Deze CoronaMelder-app is ontwikkeld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met het RIVM en de landelijke GGD'en. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest ...
RIBW
 krijgt
 Subsidie
 voor 
20 Tessa’s

RIBW
 krijgt
 Subsidie
 voor 
20 Tessa’s

Leerlab E-health, een innovatieve groep cliënten en medewerkers die slimme digitale oplossingen test en ontwikkelt, heeft subsidie ontvangen om 20 Tessa's in te zetten bij ambulante cliënten binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Tessa is een zorgrobot die cliënten met een ernstige ...
AutiRoze bijeenkomst Nijmegen in het Roze Huis (27 oktober)

AutiRoze bijeenkomst Nijmegen in het Roze Huis (27 oktober)

( AutiRoze is er om LHBTI+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel. ) Hallo allemaal, De volgende bijeenkomst van AutiRoze Nijmegen is dinsdag 27 oktober van 19:00 tot 22:00 uur in het Roze Huis (St. Anthoniusplaats ...
1 op 1 sportbegeleiding op Htien (met Willem en Ramon)

1 op 1 sportbegeleiding op Htien (met Willem en Ramon)

Op Htien, of tijdens activiteiten rondom Life Goals Nijmegen kunnen jullie ze als eens tegen zijn gekomen: Willem en Ramon. In onderstaande filmpje vanuit de sportruimte in Htien, nodigen ze jullie uit voor één op één sportbegeleiding in Htien Wat is er o.a. mogelijk: Boxen, fitnissen, ...
Presentatie over IPS op Htien (woensdag 7 oktober)

Presentatie over IPS op Htien (woensdag 7 oktober)

Ben jij nieuwsgierig naar het verhaal van een cliënt van de RIBW die weer betaald aan het werk is gegaan met IPS trajectbegeleiding van de RIBW? Wil jij weten waar IPS voor staat? Heb jij een wens om weer aan het werk te gaan? Heb jij vragen over betaald werk? Hoe zit dat nou met een ...
Aanpassing Coronamaatregelen per 30 september

Aanpassing Coronamaatregelen per 30 september

Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden maandag nieuwe maatregelen af omdat het aantal besmettingen met corona in de afgelopen weken flink gestegen is. De maatregelen zijn er vooral op gericht om het aantal contactmomenten terug te dringen. Ze gelden vanaf dinsdag 29 september, 18.00 uur en zijn ...
Een nieuwe Column van Libert

Een nieuwe Column van Libert

Libert schrijft al jaren Columns voor het Cliëntenplein. Altijd met zijn eigen kijk op zaken. Vaak moet een idee even broeien in zijn hoofd, en altijd komt er een mooi stukje tekst tevoorschijn. Je zou Libert dus ook best een artiest kunnen noemen, ook al weet ik nu al dat hij mij daarover op mijn kop gaat geven 😉 Op 28 september is er weer een nieuwe column verschenen...
Crea10 Stopt met het aanbieden van Workshops

Crea10 Stopt met het aanbieden van Workshops

Hallo CREA mensen, De afgelopen maanden hebben jullie met enige regelmaat ons filmpje op het cliëntenplein bekeken en CREA pakket van de CREA dames thuis ontvangen. Dat was voor velen een bijzonder cadeautje, even met iets moois bezig zijn. Wij ontvingen leuke reacties en foto’s van de ...
Er is weer een Lunch op Htien (op maandag, woensdag en donderdag)

Er is weer een Lunch op Htien (op maandag, woensdag en donderdag)

Op Htien zijn we weer gestart met de lunch. Het lunchen is anders dan jullie voorheen gewend zijn: Het lunchen op htien is nu een onderdeel van ons activiteiten aanbod en daardoor is er een indicatie nodig. Voor het afrekenen zijn muntjes nodig, die je kunt kopen bij de receptie van Htien voor 30 cent per stuk
Socialrun 2020 – Dag 5 – afsluiting

Socialrun 2020 – Dag 5 – afsluiting

Op dag 5 was de afsluiting van de Socialrun 2020 Vroeg in de ochtend werden 3 nachtfietsende collega's na een tocht van 169 kilometer feestelijk binnengehaald bij het kantoor van de RIBW. Er werden in de buurt van het kantoor ook nog verschillende rondes hardgelopen. Op deze ochtend ook het Socialrun-ontbijt plaats waarvan de opbrengst in de sponsor-pot werd gedaan...
Socialrun 2020 – Dag 4

Socialrun 2020 – Dag 4

Een erg kort verslag van Socialrun dag 4 Er zijn nog geen gegevens binnen van dag 4. Een van de redenen daarvoor is dat onze vaste aanleveraar Rik met 2 collega's is gestart (en inmiddels weer veilig is teruggekomen) aan een nachtelijk fietstocht van 160 kilometer. Aan heb je natuurlijk geen tijd meer over voor het maken van een filmpje en het aanleveren van gegevens.
Socialrun 2020 – Dag 3 (inclusief Video!)

Socialrun 2020 – Dag 3 (inclusief Video!)

Hier volgt weer een kort verslag van Socialrun dag 3 Op woensdag 16 september is 455 van 555 kilometer gelopen, 597 van 555 kilometer gefietst, 1202 Euro opgehaald en 160 kilo zwerfafval opgehaald! Zoals jullie in het onderstaande filmpje (bedankt Rik!)...
Samen Staan We Sterk Weekjournaal #8 staat online

Samen Staan We Sterk Weekjournaal #8 staat online

Er staat vanaf 10:00 uur deze ochtend weer een nieuw Samen Staan We Sterk Weekjournaal voor jullie klaar. Nummer 8 al weer! Met daarin o.a.: Prachtige voortuin Htien Socialrun (korte samenvatting dag 1) Nieuwe locatie Dolfijn in Tiel Crea10 Workshop nummer 18 Wil je zelf meehelpen met een journaal, of heb je hier ideeën over? Neem dan contact met ons op via samenstaanwesterkstream@gmail.com en laat het ons weten...
AutiRoze bijeenkomst Nijmegen in het Roze Huis (22 september)

AutiRoze bijeenkomst Nijmegen in het Roze Huis (22 september)

( AutiRoze is er om LHBTI+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel. ) Hallo allemaal, De volgende bijeenkomst van AutiRoze Nijmegen is dinsdag 22 september van 19:00 tot 22:00 uur in het Roze Huis (St. Anthoniusplaats
Voortuin Htien opgeknapt

Voortuin Htien opgeknapt

De afgelopen weken hebben we, ook in het weekjournaal, enkele keren verslag gedaan van de vorderingen in de voortuin van Htien. Vorige week zijn er weer grote stappen gemaakt. Er staat een nieuwe lage schutting aan de voorkant, er zijn struiken geplant, met houtsnippers is een pad aangelegd, en er zijn twee picknick-tafels geplaatst. Ons kwam ter ore dat de eerste bloembollen binnen korte tijd de grond in gaan. Dan wordt het NOG mooier dan het nu al is! 🙂 Hartelijk dank aan iedereen die heeft geholpen!
Socialrun 2020 – Dag 2 (inclusief Video!)

Socialrun 2020 – Dag 2 (inclusief Video!)

Dag 2 van de Socialrun was weer een actieve en succesvolle dag! Op dinsdag 15 september werden er weer heel wat kilometers weggewerkt, zowel lopend als op de fiets. Petje af! Vooral met dat hete weer. Er werd ook vrijwilligerswerk gedaan bij stichting dagloon. Bedankt allemaal!
Socialrun 2020 – Dag 1 (inclusief Video!)

Socialrun 2020 – Dag 1 (inclusief Video!)

Dag 1 van de Socialrun was een daverend succes! Vroeg in de ochtend (om de voorspelde hitte voor te zijn) ging ploeg 1 hardlopend en fietsend vanaf Htien op weg naar Druten. De afgelegde afstand was per persoon 24,3 kilometer. Goed gedaan! Later op de dag liep een tweede ploeg dezelfde route. Moe maar voldaan kwam men in Druten aan...
Event RIBW Steunpunt Stemmen Horen op Wereld Stemmenhoordag

Event RIBW Steunpunt Stemmen Horen op Wereld Stemmenhoordag

Maandag 14 september is er een bijzonder event voor en door stemmenhoorders bij het Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland. Dit alles vindt plaats tijdens deze Wereld Stemmenhoordag 2020. Zelfhulpgids over Praten met Stemmen Tijdens het RIBW Steunpunt Stemmen Horen event wordt de uit het Engels vertaalde “Zelfhulpgids over Praten met Stemmen” gepresenteerd.
(RIBW doet mee aan) Socialrun 2020 – 14 t/m 18 september

(RIBW doet mee aan) Socialrun 2020 – 14 t/m 18 september

Van 14 t/m 18 september vindt de Socialrun 2020 plaats. Stichting Socialrun subsidieert jaarlijks projecten die sociale inclusie stimuleren en openheid rondom psychische aandoeningen bevorderen. 100% van de door teams ingezamelde gelden komen ten goede aan deze projecten. Dit jaar kan door Corona de estafette helaas niet doorgaan. Gelukkig is er een alternatief programma
Start beginnersgroep hardlopen RIBW op maandag 21 september

Start beginnersgroep hardlopen RIBW op maandag 21 september

Op maandag 21 september start een nieuwe hardloopgroep niveau beginners en herstarters. Aan de hand van een opbouwschema trainen we stap voor stap naar een trainingsdoel van 30 a 40 minuten aan één stuk hardlopen. Afhankelijk van de startconditie en ervaring met hardlopen, kan dit tien weken tot een aantal maanden in beslag nemen.
Nijmeegse subsidie voor coronaproof activiteiten

Nijmeegse subsidie voor coronaproof activiteiten

In de Gelderlander van Vorige week is een lijst verschenen van 18 creatieven ideeën die subsidie hebben gekregen uit het Nijmeegse ‘Anderhalvemeter-steunfonds’ voor ondernemers in de horeca, cultuur en evenementensector. Misschien zit er iets voor je bij? (Houdt de krant en de nijmeegse ...
AutiRoze Borrelavond Nijmegen in het Roze Huis (25 augustus)

AutiRoze Borrelavond Nijmegen in het Roze Huis (25 augustus)

( AutiRoze is er om LHBTI+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel. ) Hallo allemaal, De volgende bijeenkomst van AutiRoze Nijmegen is dinsdag 25 augustus van 19:00 tot 22:00 uur in het Roze Huis (St. Anthoniusplaats ...
Het tuinproject bij Santa Maria: Prachtige Zomerfoto’s

Het tuinproject bij Santa Maria: Prachtige Zomerfoto’s

Gedurende de Zomer gaat het RIBW-tuinproject bij Sancta Maria door. Het is een prachtige tuin om in te werken (maar ook om in te verblijven). En dit allemaal onder de bezielende (bege)leiding van Tom Samson. Geniet van de prachtige foto's! En ga eens live een kijkje nemen. Klik op de kleine ...
Zomeraanbod RIBW Team Herstel

Zomeraanbod RIBW Team Herstel

Komend najaar gaan er weer live cursussen op locatie van start: - WWME (wijzer werken met ervaring) - WRAP in Tiel - WRAP in Nijmegen - HDJZ (Herstellen doe je zelf) - BMMH (Begin maken met herstel) - Omgaan met stemmen horen
De Kentering hervat activiteiten

De Kentering hervat activiteiten

Onlangs heeft De Kentering weer de meeste van haar activiteiten hervat.Een aantal van deze activiteiten zijn mogelijk ook interessant voor cliënten van de RIBW: zo zal er op 1 september 2020 om 13:30 een voorlichting plaatsvinden over de WRAP, en na de zomervakantie zal de cursus Wijzer Werken ...
Help mee en maak een mooie Htien voortuin!

Help mee en maak een mooie Htien voortuin!

Help jij ons graag mee om van onze Htien voortuin een mooie entree te maken? Deze maand zullen we bezig gaan met wieden en bemesten van het stuk grond en daarna begint het inrichten. Heb je goede ideeën/ en of wil je meehelpen? Geef je dan op bij Hans Wijnhoven (h.wijhoven@ribw-nr.nl) ...
De Zomervitaminen van Zelfregiecentrum Nijmegen

De Zomervitaminen van Zelfregiecentrum Nijmegen

Het Zelfregiecentrum Nijmegen biedt ook deze zomer weer de nodige leuke en inspirerende activiteiten, de zogenaamde Zomervitaminen. Er zijn o.a. wandelingen en fietstochten gepland, maar ook puzzels, maaltijden etc. Klik op de link voor een overzicht van de activiteiten. Let op: Voor iedere ...
Het KOOR zingt gewoon door (9) (Leise rieselt der Schnee)

Het KOOR zingt gewoon door (9) (Leise rieselt der Schnee)

Dit is de negende virtuele repetitie. Leise rieselt der Schnee Het is een drie-stemmig duits lied wat we vaak in de herfst al beginnen te zingen zodat we in in de winter kunnen gebruiken. We zingen het dan vaak als we juist willen dat het gaat sneeuwen. Als een soort regendans voor sneeuw dus...
Nieuw boek van Susanne Reifenschweiler

Nieuw boek van Susanne Reifenschweiler

Susanne Reifenschweiler is kunstenares en schildert regelmatig bij RIBW Art-tics Van haar is een autobiografisch boek verschenen: Salemonde - De zoektocht van een manisch depressieve vrouw SamenvattingSalemonde is een autobiografische roman. Een newageverhaal, opgebouwd uit dagboekfragmenten, ...
VAN TUIN TOT BORD kookt weer (een beetje)

VAN TUIN TOT BORD kookt weer (een beetje)

Van tuin tot bord heeft verschillende moestuinen, kookgroepen en buurtrestaurants in Nijmegen.De restaurants waren grotendeels gesloten door de Coronamaatregelen, maar in de moestuinen werd, met 1,5 meter afstand gewoon doorgewerkt. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Op hun site ...
RIBW De FotoStudio fotografeert door

RIBW De FotoStudio fotografeert door

Op dinsdag 2 juni waren we met de ribw fotostudio voor het eerst sinds corona weer op pad. We spraken 's middags af in de botanische tuin de Hortus. Alles staat daar nu mooi in bloei. Ook de Hortus was deze dag weer voor het eerst open voor publiek. Als we buiten gaan fotograferen heeft ...
Raijmond wint RIBW Fotowedstrijd

Raijmond wint RIBW Fotowedstrijd

De jury wil iedereen bedanken voor het inzenden van de vele foto's. We hebben hele diverse foto's ontvangen. Uiteindelijk heeft de jury voor de foto van Raymond gekozen. Deze foto sprak de jury aan omdat er veel dynamiek in het beeld zit. Ook speelt kleur en het tijdstip van de foto een ...
De Freule

De Freule

Een gedicht (van Sara Smeets) met een illustratie (van Christiane Schmitt) De Freule zit eens aan de thee Haar gedachten nemen haar mee Naar vroeger tijden Toen haar kinderen haar verblijden Met langdurig bezoek...
Wat creatieve hersenspinsels van de RIBW schrijfgroep

Wat creatieve hersenspinsels van de RIBW schrijfgroep

Hier vind je de creatieve hersenspinsels van de schrijfgroep. (We vullen ze regelmatig aan.)Elke woensdag krijgen ze een (aantal) huiswerkopdracht(en) van onze vrijwilligster Maria. Soms wordt er geschreven naar aanleiding van een openingszin, een foto of een onderwerp. Soms naar aanleiding van
RIBW Leerlab E-health was live! Kijk de aflevering nu terug.

RIBW Leerlab E-health was live! Kijk de aflevering nu terug.

Dinsdag 19 mei om 14.00 uur ging het Leerlab E-health live op het Youtube kanaal Samen Staan We Sterk kanaal.Tijdens deze interactieve uitzending konden kijkers kennismaken met, en vragen stellen over diverse E-health oplossingen voor de ggz. De pandemie heeft de inzet van een aantal digitale ...
Samen een plaid maken: Het vervolg!

Samen een plaid maken: Het vervolg!

Eind maart plaatste Bea onderstaande oproep voor het samen maken van een aantal plaids. Inmiddels zijn er al heel veel lapjes binnen (zie foto), maar er kunnen er natuurlijk nog veel meer bij. Dus lever gerust in, of laat weten dat we ze op kunnen komen halen. Na deze vervelende tijd gaan we er dan een aantal grote plaids van maken.
Afhaal/uitleen tafel bij H10 in Nijmegen

Afhaal/uitleen tafel bij H10 in Nijmegen

Vanaf maandag 11 mei is er op H10 (Hulzenseweg 10) een afhaal/uitleen tafel. Hier kan je een boek, tijdschrift, DVD of puzzel lenen. Ook zal er materiaal op te halen zijn voor creatieve avonturen.Mocht je thuis in deze tijd aan het opruimen geslagen zijn, en je nog wat spullen over hebben, wij ...
Hoop in Lange Dagen (3) – “Dorothy Parker” van Prince

Hoop in Lange Dagen (3) – “Dorothy Parker” van Prince

In de serie 'Hoop in Lange Dagen' vlogt Jeroen over muziek. Hij bespreekt een muziekstuk, komt met achtergronden of gewoon leuke weetjes. Hij zorgt er vaak ook voor dat je anders gaat luisteren, ook naar muziek die je al goed dacht te kennen. Vandaag aflevering 3 met als onderwerp  'The Ballad
RIBW versoepelt maatregelen

RIBW versoepelt maatregelen

Nu we elkaar in Nederland meer ruimte kunnen geven sluit de RIBW hier graag bij aan. Daarom versoepelen we vanaf 11 mei onze maatregelen. Ambulante begeleiding Onze ambulante cliënten gaan we weer vaker face-to-face begeleiden. Onze ambulante begeleiders bekijken welke vorm van contact het beste past bij zijn cliënt...
Hoop in Lange Dagen (2) – ‘Kind of Blue’ van Miles Davis

Hoop in Lange Dagen (2) – ‘Kind of Blue’ van Miles Davis

In de serie 'Hoop in Lange Dagen' vlogt Jeroen over muziek. Hij bespreekt een muziekstuk, komt met achtergronden of gewoon leuke weetjes. Hij zorgt er vaak ook voor dat je anders gaat luisteren, ook naar muziek die je al goed dacht te kennen. Vandaag aflevering 2 met als onderwerp  Kind of Blue
Doe de wandel/fotospeurtocht in Culemborg

Doe de wandel/fotospeurtocht in Culemborg

Ook in Culemborg kun je nu een door Lies gemaakte mooie foto/wandelspeurtocht doen. De tocht bestaat uit 13 foto's met daarbij een aantal vragen. Download het formulier en ga lekker aan de slag! (En denk er om. Houd je onderweg aan de Coronaregels!) Vul de antwoorden in en lever je formulier in
Hee bromvliegje

Hee bromvliegje

Een gedicht (van Sara Smeets) met een illustratie (van Christiane Schmitt) Hee bromvliegje Wie denk je wel dat je bent Je verstoort hier de boel Met he gebrom Soms zit je een tijdje stil...
Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei 2020

Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei 2020

Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei 2020 in verband met corona Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft besloten dat Wmo-klanten in de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage hoeven te betalen in verband met corona. Zij ontvangen over die maanden dus geen factuur. Overheid en ...
Hoop in Lange Dagen (1) – Pianoconcert van Poulenc

Hoop in Lange Dagen (1) – Pianoconcert van Poulenc

In de serie 'Hoop in Lange Dagen' vlogt Jeroen over muziek.Hij bespreekt een muziekstuk, komt met achtergronden of gewoon leuke weetjes. Hij zorgt er vaak ook voor dat je anders gaat luisteren, ook naar muziek die je al goed dacht te kennen.Vandaag aflevering 1 met als onderwerp Pianoconcert ...
Muziekvlog: Hoop in Lange Dagen

Muziekvlog: Hoop in Lange Dagen

Hoop in Lange dagen: Muziekvlog voor de muzikale liefhebber. In plaats van tijdens de muziek-luister-middagen vertelt Jeroen nu online over muziek. Kijk en luister naar de blogs over pop, jazz, klassiek… vanalles. Over het ontstaan, de zanger, de componist, de instrumenten. En natuurlijk de muziek erbij, zodat je zelf kunt luisteren.
Meer Yoga met Bertine (van Birdie.Flies)

Meer Yoga met Bertine (van Birdie.Flies)

Hé! Daar is Bertine weer! :-)We hebben haar al eerder gezien toen ze jullie mee nam in de Stoel-yoga oefeningen. Deze week is ze gestart met een nieuwe serie Yoga-filmpjes op jullie eigen SamenStaanWeSterk YouTube kanaal.Ze begint met 3 balansoefeningen. En dat filmpje kun je hieronder ...
Tai Chi met André – in 3 filmpjes

Tai Chi met André – in 3 filmpjes

Enige tijd geleden kon je meedoen met een RIBW Tai-Chi cursus die vanuit Phoenix en het OBG werd georganiseerd.Voor de mensen die die cursus hebben bijgewoond, maar natuurlijk ook voor andere belangstellenden, komen er deze week 3 filmpjes on-line die je in deze lastige tijd kunnen helpen om ...
Het KOOR zingt gewoon door (7)

Het KOOR zingt gewoon door (7)

Dit is de Zevende virtuele repetitie. Dat is een canon met de naam: Banaha Een Canon, waarschijnlijk uit Congo. Driestemmig, aan het eind een vertraging, en dan de laatste noot even vasthouden voor een mooi slotakkoord 🙂
(Een stuk of) 20 knutsel ideeën

(Een stuk of) 20 knutsel ideeën

Een collega van een andere organisatie verwijst dagelijks veel mensen naar het cliëntenplein. En toen ze een prachtig overzicht met een stuk of 20 knutsel ideeën inclusief duidelijk voorbeelden en uitleg vond, kon ze het niet laten om dat aan ons door te sturen. Hartelijk dank daarvoor! Wat ...
Coronamaatregelen verlengd tot 20 mei

Coronamaatregelen verlengd tot 20 mei

Minister-president Mark Rutte bevestigde dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronacrisis dat er een versoepeling komt voor het onderwijs & sporten voor kinderen en jeugd, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. “Voorzichtigheid nu is beter dan spijt ...
Mozaïek de straat

Mozaïek de straat

Als je minder de straat op gaat, dat haal je de straat toch gewoon naar binnen!? Dat je helemaal niet op die leuke CREA10 workshops hoeft te wachten en ook gewoon zelf aan de slag kunt, bewijst dit mooie mozaïek werkstuk. We zijn benieuwd hoe het er uit ziet als het voegwerk klaar is, en hopen ...
Helma fotografeert natuur!

Helma fotografeert natuur!

Helma zingt al jaren in het Phoenix koor 'Uitzingig' (jazeker, een samenvoeging van uitzinnig en zingen), maar ze is veel bekender door haar grote hobby natuurfotografie. Vandaag stuurde ze ons onderstaande foto van een Oranjetipje, een echte voorjaarsvlinder. Ze schrijft het volgende:Het ...
Hulp bij het maken van een dag/weekplanning

Hulp bij het maken van een dag/weekplanning

Door de maatregelen door de corona zitten we nu meer thuis dan dat we normaal zouden zijn. Vanuit verschillende landen is aangetoond dat het belangrijk is om ondanks het thuis zitten toch zoveel mogelijk een normale structuur aan te nemen. Zelf merk ik al het verschil tussen ‘wanneer ik me zelf
Het is (digitale) nationale MUSEUMWEEK

Het is (digitale) nationale MUSEUMWEEK

Het thema van de Digitale Nationale Museumweek  is dit jaar 'in vrijheid!'(20 t/m 26 april 2020) De museadeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen!haal tijdens de Digitale Museumweek de musea in huis met de online extra's. Op de site ontdek je al het aanbod van de ...
Online groeps- en ondersteuningsaanbod van Pro Persona

Online groeps- en ondersteuningsaanbod van Pro Persona

Pro Persona schrijft op hun site:"In deze onzekere tijden is mentale ondersteuning meer dan welkom. Nu ons reguliere groepsaanbod geen doorgang kan vinden, delen we onze tips en adviezen graag online met u." Je kunt Iedere dinsdagmiddag kunt u van 15.30 uur tot 16.30 uur deelnemen aan hun ...
Blijven bewegen met Life Goals Nijmegen (online)

Blijven bewegen met Life Goals Nijmegen (online)

De fysieke activiteiten van Life Goals Nijmegen kunnen door de Corona-maatregelen helaas niet doorgaan. Maar de komende weken blijven we, via Zoom en ons YouTube-kanaal, lekker bewegen met Life Goals Nijmegen. Kijk hier wat er wanneer wordt aangeboden: Via deze link kunnen jullie op onze ...
Jij niet naar het concert?  Dan komt het concert naar jou!

Jij niet naar het concert? Dan komt het concert naar jou!

Coronaconcerten.nl schrijft: Live-muziek laat zich niet stilleggen, ook niet tijdens de coronacrisis. Muziek geeft plezier, hoop en een gevoel van ‘samen’ – en dat hebben we juist nu nodig. Veel Nederlandse artiesten streamen daarom hun concerten online. Gratis concerten, betaalde concerten en ...
Autism Radio… Radio waar je rustig van wordt

Autism Radio… Radio waar je rustig van wordt

Uit de Gelderlander van 14-04-2020: WAGENINGEN - Wageninger Stephan Verrips is een radiostation begonnen dat 24 uur per dag rustige muziek uitzendt. Voor iedereen die net als hijzelf snel overprikkeld raakt en behoefte heeft aan rust, zeker in deze roerige coronatijd. Het is toeval dat Stephan ...
Gratis online meditaties aangeboden door het Radboudumc

Gratis online meditaties aangeboden door het Radboudumc

Dagelijks worden er gratis online meditaties aangeboden door het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Ervaren trainers die betrokken zijn bij het centrum verzorgen mindfulness- en compassie oefeningen van 20.30 – 21.00 uur. De meditaties zijn live te volgen via hun YouTubekanaal. Wil je ...
RIBW Afhaalloket TIEL, voor al uw activiteiten!

RIBW Afhaalloket TIEL, voor al uw activiteiten!

Vanaf vandaag is er in Tiel voor RIBW-cliënten een afhaalloket gestart.Dit loket is elke dinsdag en donderdag geopend van 13.00 tot 14.00 uur en de eerste bolletjes wol zijn net afgehaald. Er liggen allerlei spullen om mee aan de slag te kunnen; van krant tot puzzels en van wol tot een ...
Creatief bezig zijn EN de buitenlucht in

Creatief bezig zijn EN de buitenlucht in

De PMT- stagiaires bij de RIBW werken ook vanuit huis. Maar ook zij hebben een activiteit voor je opgezet: Hey allemaal, hier Sjors en Jennifer.Nu we te horen hebben gekregen dat we nog een maand ons aan alle maatregelen moeten houden hebben we een nieuwe opdracht voor jullie verzonnen. De ...
Het KOOR zingt gewoon door (6)

Het KOOR zingt gewoon door (6)

Dit is de Zesde virtuele repetitie. Dat is een canon met de naam: Het Spook Van Tom Makkelijk te zingen, maar als je het goed wil doen dan heb je wel een zaklamp nodig. (Puur voor het dramatische effect natuurlijk 😉 )
Beluister de Matthäus-Passion (en lees er over….)

Beluister de Matthäus-Passion (en lees er over….)

Het is Pasen, en vanzelfsprekend schrijft ons aller Jeroen Swarte daar iets over op zijn Blog Muzikaal Vaccin. "Het is Goede Vrijdag, de dag dat Jezus aan het kruis is gestorven. En of je nou gelovig bent of niet (ik niet), in Nederland zijn er velen die rond deze tijd van het kerkelijk jaar ...
Doe de wandel/fotospeurtocht in Tiel!

Doe de wandel/fotospeurtocht in Tiel!

Begeleidster Lies uit Tiel heeft voor jullie een mooie wandelspeurtocht gemaakt. Bezoek de tien plaatsen op de foto's en beantwoord de 12 bijbehorende vragen. Het is prachtig wandelweer, dus HUP! naar buiten. (Maar let op: Houdt afstand?) Als je alle vragen beantwoord hebt kun je het formulier ...
Online aanbod RIBW-Team Herstel is gestart

Online aanbod RIBW-Team Herstel is gestart

Gezien de wereldwijde ontwikkelingen rondom Corona is het reguliere cursusaanbod en de Vrije Ruimte bij RIBW-Team Herstel stil gevallen. Gelukkig hebben wij een online ruimte ontwikkeld waar we toch de Vrije Ruimte kunnen faciliteren en waar we een aangepast groepsaanbod kunnen doen. Alle ...
Het KOOR zingt gewoon door (5)

Het KOOR zingt gewoon door (5)

Dit is de vijfde virtuele repetitie. Dat is een vierstemmig lied met de naam: Morgenglanz der ewigkeit Het is een mooi lied over het aanbreken van de dag. Er zitten een paar vreemde samenklanken in, die je als koorlid misschien niet eerder hebt gezongen. Waarschijnlijk moet je zelfs even aan wennen. Maar zo leer je iedere keer weer iets bij.
Gratis vogelcursussen van de Vogelbescherming

Gratis vogelcursussen van de Vogelbescherming

Als je thuis zit, maar je hebt wel een tuin of een park in de buurt, dan is dit natuurlijk een mooie tijd om meer te weten te komen over de vogels die je de hele dag hoort fluiten: Misschien zijn de gratis online vogelcursussen van de Vogelbescherming dan iets voor jou! De cursussen zijn ...
Het KOOR zingt gewoon door (4)

Het KOOR zingt gewoon door (4)

Alle activiteiten van de RIBW zijn afgelast, dus ook het koor. Maar waarom zou je niet kunnen zingen zonder koor? Dit is de vierde virtuele repetitie. Dat is een canon met de naam: De Haan Is Dood Ja, ik kan er ook niets aan doen, het is een treurig lied. Het gaat over een haan die niet meer kukkelekuuuu kan zingen door het simpele feit dat hij dood is...
NVA maak extra digitale uitgave n.a.v. Wereld autisme dag

NVA maak extra digitale uitgave n.a.v. Wereld autisme dag

Op 2 april was het Wereld Autisme Dag. De NVA (Nederlands Vereniging voor Autisme) schrijft daarover:"Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Ook die verloopt als gevolg van het coronavirus anders dan andere jaren, nu we fysiek niet meer bij elkaar kunnen komen. ‘Wat kunnen we nog wél doen?’, ...
Wij zijn Nijmegen maakt verzamelpagina Nijmeegse initiatieven

Wij zijn Nijmegen maakt verzamelpagina Nijmeegse initiatieven

De mooie site van Wij Zijn Nijmegen bevat sinds enige tijd een corona-hulp pagina: Ze schrijven:De Coronapandemie heeft Nijmegenaren nog dichter bij elkaar gebracht. Overal in de stad en in de wijken ontstaan initiatieven om elkaar te helpen, maar ook om op een veilige manier contact te houden,
Hulplijn Sociaal Team Berg en Dal

Hulplijn Sociaal Team Berg en Dal

Ook de Gemeente Berg en Dal heeft een Corona-hulplijn ingesteld. Ze schrijven:Overheid, gemeenten en organisaties hebben ingrijpende maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Voor iedereen in Nederland heeft dit grote gevolgen. De huidige situatie brengt onzekerheden, vragen en soms
Wat te doen in gekke tijden

Wat te doen in gekke tijden

Voor veel mensen is alles opeens anders. En wanneer dingen veranderen is het goed om even stil te staan en op de nieuwe situatie én op jouw gevoelens daarover te reflecteren. Daar helpen we je graag bij! We komen met een reeks nieuwe gratis online talks en hebben onze archieven doorgespit om je
Geestelijke verzorging RIBW Nijmegen & Rivierenland

Geestelijke verzorging RIBW Nijmegen & Rivierenland

Cliënten en medewerkers van de RIBW kunnen – ook of júist in deze tijd - een beroep doen op de geestelijk verzorger. De onwerkelijke situatie waarin met zijn allen zijn belandt, maakt bij iedereen veel los. Mooie dingen, zoals uitingen van zorg en liefde voor medemensen en ook lastige, ...
RIBW FotoStudio start besloten Facebook groep

RIBW FotoStudio start besloten Facebook groep

RIBW de FotoStudio heeft een besloten facebook groep opgezet, ribw fotostudio fotografen. Hierop plaatst men foto’s, en wekelijks een foto-opdracht waar je thuis aan kunt werken. Inmiddels zijn 15 deelnemers lid van de besloten groep. Als je het ook leuk vindt om deel te nemen kun je Theo de ...
Wil je een Quiz organiseren? Dan is dit je kans!

Wil je een Quiz organiseren? Dan is dit je kans!

Wil jij in deze tijden van thuis-zitten ook zo graag een Quiz organiseren? (Dat kan in een woongroep, maar natuurlijk ook digitaal zoals met Zoom, de gratis video app die makkelijk werkt op allerlei apparaten.) Een collega bij de RIBW heeft een een bestand gemaakt, met heel veel Quiz-vragen, ...
Het KOOR zingt gewoon DOOR (3)

Het KOOR zingt gewoon DOOR (3)

Alle activiteiten van de RIBW zijn afgelast, dus ook het koor. Maar waarom zou je niet kunnen zingen zonder koor? Dit is de derde virtuele repetitie. Dat is een vierstemmig lied met de naam: Belle qui tiens ma vie Eigenlijk heet het lied, "Pavane" maar dat is een beetje raar, want een pavane is een oude dans. Wij noemen het dus "Belle qui tiens ma vie"
Wereldwijd live radio luisteren met Radio Garden

Wereldwijd live radio luisteren met Radio Garden

'Vroeger' had je een wereldontvanger nodig als je radiostations van wat verder weg wilde horen. Vandaag de dag is dat veel makkelijker! Radio Garden is een project dat 25 duizend radiozenders live streamt over het internet.Je kunt de zenders beluisteren door een wereldbol te draaien, maar ook ...
Zoek of bied hulp via wehelpen.nl

Zoek of bied hulp via wehelpen.nl

Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander.  Aanmelden is gemakkelijk: je hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna
Coronacheck via CWZ Nijmegen

Coronacheck via CWZ Nijmegen

Hebt je corona-gerelateerde klachten? Via een app kan het CWZ u in de gaten houden. Mensen in regio Nijmegen en omstreken kunnen via een digitale coronacheck laten monitoren of hun klachten mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Hiermee wilt het CWZ mensen een veilig gevoel geven en ...
Maak een kunstwerk na!

Maak een kunstwerk na!

"Kunnen we iets leuks bedenken voor de thuiswerkers? Ik ben na één dag al helemaal doorgedraaid", appte een wanhopige collega. Dat kan, dacht Anneloes. Even rommelen in de kast en het meisje met de knoflookoorbel en de quarantainekunst waren geboren. Je kiest een kunstwerk, neemt drie ...
Het KOOR zingt gewoon DOOR (2)

Het KOOR zingt gewoon DOOR (2)

Alle activiteiten van de RIBW zijn afgelast, dus ook het koor. Maar waarom zou je niet kunnen zingen zonder koor? Dit is de tweede virtuele repetitie. Dat is een canon met de naam: Een spin Bij een canon zingt iedereen dezelfde melodie, Het klinkt meerstemmig omdat je na elkaar invalt.
Bezoek de grootste Europese musea Virtueel

Bezoek de grootste Europese musea Virtueel

Vrijwel alle musea hebben de fysieke deuren gesloten.Maar in dit bericht zie 10 links naar musea die hun virtuele deuren juist geopend hebben.Wil je naar Le musée de Louvre in Parijs? naar Tate Britain in Londen, of naar het Van Gogh Museum in Amsterdam? Je hoeft er de deur niet voor uit. Veel ...
Wat te doen als je thuis zit?

Wat te doen als je thuis zit?

GGZ Friesland heeft een heel mooi overzicht gemaakt met de titel: Wat te doen als je thuis zit. En dat komt mooi van pas in deze periode:Ze schrijven: "En dan zit je ineens thuis... Normaal vermaak jij je prima, maar als je ineens langere tijd binnen moet zitten, wordt dat misschien anders. ...
Kijken, kijken, niet lopen. (Thuis op bezoek in een museum)

Kijken, kijken, niet lopen. (Thuis op bezoek in een museum)

Cultuurhuizen en musea zijn plots helemaal leeg. Dit doet ons als cultuurliefhebbers enorm veel pijn, maar de culturele instellingen nog meer. Daarom moesten wij wel iets doen en brengen we het museum bij jou (thuis). In korte video’s nemen wij (de cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture) ...
Soofos biedt gratis cursussen aan

Soofos biedt gratis cursussen aan

Soofos, een van de grootste e-learningplatformen van Nederland biedt Nederlanders die gedwongen thuis zitten door de coronacrisis gratis cursussen aan. Op deze manier wil het platform Nederlanders een hart onder de riem steken en ze de mogelijkheid geven om een hele online cursus gratis te ...
Samen een plaid maken! Wie doet er mee?

Samen een plaid maken! Wie doet er mee?

We kunnen samen 1 of meerdere plaids maken en die op verschillende RIBW locaties ten toon gaan stellen. Je maakt thuis 1 of meerdere lapjes van 20 x 20 centimeter Je mag haken of breien De kleur mag je zelf bepalen We laten op het cliëntenplein zien wat er binnenkomt en houden je op de ...
Yoga met Bertine van Birdie.Flies

Yoga met Bertine van Birdie.Flies

Wil je graag ontspannen? Dan is Yoga misschien iets voor jou! "Ja maar, dan moet ik plaats hebben, een Yoga mat, en allemaal van die moeilijke bewegingen doen! Dat lukt mij nooit!" Bertine, van Birdie Flies biedt je de kans:Zij heeft speciaal voor jullie een laagdrempelige filmpjes on-line ...
Tijdelijk gratis wereldwijd Chatten met Tinder

Tijdelijk gratis wereldwijd Chatten met Tinder

Met de Tinder-app kon je altijd al Chatten met de Paspoort functie. Die was echter alleen beschikbaar voor mensen met een betaald abonnement.  Tinder schrijft:"In deze uitdagende tijden, terwijl we allemaal weten dat we thuis moeten blijven, betekent het niet dat we alleen moeten zijn met onze ...
Leer gratis een taal: Duolingo

Leer gratis een taal: Duolingo

Altijd al een een andere taal willen leren? Kijk dan op duolingo.nl, daar kun je gratis taalcursussen volgen. We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar horen enthousiaste verhalen. Het gaat stapje voor stapje... Grijp je kans! Take your chance! Využijte šanci! Bolomjoo ashigla!Overzicht ...
Overzicht telefonische (en chat) hulpdiensten

Overzicht telefonische (en chat) hulpdiensten

Als je door de huidige situatie snel hulp nodig hebt, maar je kunt even niemand bereiken, dan heb je iets aan dit overzicht van hulpdiensten.  Er staat duidelijk bij waarvoor men hulp biedt, want hun openingstijden zijn, wat hun telefoonnummer is, maar ook of er een Chat-mogelijkheid ...
Het KOOR zingt gewoon DOOR  (1)

Het KOOR zingt gewoon DOOR (1)

Alle activiteiten van de RIBW zijn afgelast, dus ook het koor. Maar waarom zou je niet kunnen zingen zonder koor? Dit is de eerste virtuele repetitie. Dat is een vierstemmig lied met de naam: Dobru Noc Ook jij kunt het meezingen, want omdat we de uitspraak niet weten zingen we al jaren lalala 🙂
30 dagen tekenen?

30 dagen tekenen?

Als je wil tekenen maar je weet niet wat, dan helpt dit mooie overzicht je een aardig eind op weg: Dag 1: teken een monster-virus Dag 2: teken voedsel met een snor Dag 3: Teken je huis Dag 4: Maak een grappig zelfportret Dag 5: Teken je favoriete speelgoed Dag 6: (afijn: aan de slag!)
“Maar de lente wist het niet”

“Maar de lente wist het niet”

Door verschillende mensen werd ons onderstaande tekst (van Susan Blanco (De Taalrecycler) toegestuurd met het verzoek om dit voor jullie te plaatsen. De foto is van de RIBW Tuinclub MAAR DE LENTE WIST HET NIET…. Het was begin 2020...
Gratis online puzzelen

Gratis online puzzelen

Ben jij zo iemand? Je verslind kruiswoordpuzzels, woordzoeker sudokus en dat soort zaken?Dan ken je denksport.nl natuurlijk al lang. Maar voor de rest: Op denksport.nl kun je dagelijks meerdere gratis puzzels spelen. Vanzelfsprekend hebben ze ook wat apps zodat je ook kunt puzzelen op de ...
Tijdelijk gratis fotocursus online

Tijdelijk gratis fotocursus online

Als je een spiegelreflexcamera hebt gekocht dan kun je daar vaak niet direct mee aan de slag. Een beetje hulp is welkom. Normaal ga je daarvoor natuurlijk naar de ribw-fotostudio.nl maar die is helaas gesloten... Kamera-express.nl biedt tijdelijk hun online Basiscursussen fotografie gratis aan.
Mind helpt met tools en een virtuele huiskamer

Mind helpt met tools en een virtuele huiskamer

MIND maakt zich in het bijzonder zorgen om de ruim 1 miljoen mensen met psychische problemen, mensen met verslavingsproblemen en dak- en thuislozen. En natuurlijk raakt deze crisis ook de naasten van al deze mensen. Veel behandelingen worden opgeschort, inloopcentra sluiten de deuren en ...
Kijk gratis films en documentaires van de idfa

Kijk gratis films en documentaires van de idfa

Het idfa (Het International Documentary Film Festival Amsterdam) biedt, volgens het statement op hun site, een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid en laat zien dat een steeds groter publiek op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie. Als jou dat aanspreekt,  en
Thuis sporten

Thuis sporten

Wil je graag sporten, maar is je sportschool gesloten? Waarom doe je dat dan niet gewoon thuis!? De mensen van Sportschool Fox Fitness Druten helpen je een handje op hun Youtube kanaal.En mocht je hun aanpak wat te druk vinden? Het mooie van thuis sporten is dat je het volume gewoon een tandje ...
Lees een gratis luisterboek

Lees een gratis luisterboek

Heb je zin om te  lezen, maar zijn je boeken op? De bibliotheek online schrijft:"Extra luisterboeken voor iedereenMoet of wil je de komende tijd binnen blijven? We hebben nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel ...
Bezoek het rijksmuseum (on-line)

Bezoek het rijksmuseum (on-line)

Het rijksmuseum is dan wel gesloten (zoals veel musea en culturele instellingen) maar je kunt het digitaal gewoon bezoeken. Je kunt zelfs dichter op de kunstwerken gaan staan dan in het gebouw zelf.Kijk in de Rijks Studio en grasduin door de kunstwerken van het Rijks...Overzicht digitale ...
Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl