Een nieuwe Column van Libert

13 januari 2022 | + door RIBW Nijmegen & Rivierenland, Digitale activiteit, Lezen, Ontspannen, Overdenken

Libert schrijft al jaren Columns voor het Cliëntenplein. Altijd met zijn eigen kijk op zaken. Vaak moet een idee even broeien in zijn hoofd, en altijd komt er een mooi stukje tekst tevoorschijn.
Je zou Libert dus ook best een artiest kunnen noemen, ook al weet ik nu al dat hij mij daarover op mijn kop gaat geven 😉

Op dit moment vind je de columns niet zo makkelijk terug omdat het digitale activiteitenaanbod de voorpagina van deze site tijdelijk heeft overgenomen.

Op 13 januari is er weer een nieuwe column verschenen, en die kun je hieronder lezen.
En daar weer onder staan alle vorige Columns die Libert voor het cliëntenplein heeft geschreven.

Heel veel leesplezier!

De verwarde smartphone

Mijn smartphone werd wat onrustig omdat er zoveel beroep op ‘m gedaan werd. En liet me regelmatig weten dat ie opgenomen ie wilde worden. Soms trillend dan wel rinkelend fluisterde hij mij toe dat ie maar niet aan rust toe kwam omdat ie altijd dag en nacht opgeladen moest klaarstaan.

De smartphone was al zo’n 8 jaar oud en liep op zijn laatste benen en werd spoedig aan zijn lot overgelaten. Soms heb ‘m laten schrikken door een bananenschil vlak voor zijn benen te laten vallen. De smartphone in kwestie moest er maniakaal om lachen.

Toen ie seniel was geworden heb ik deze mobiel definitief ter ziele laten gaan.

Hopelijk heeft ie nog een tweede leven te goed want tijdens mijn laatste opname heb ik ‘m in drieën gebroken, waarbij een enorme rook ontwikkeling vrijkwam en ie feitelijk gecremeerd is.

Rust zacht, ik zal je missen.

De achterklep van de degelijke Motorola heb ik nog behouden en beschouw ik maar als de dunste telefoon ter wereld, waar ik nog regelmatig op korte afstand met anderen heb gesproken.

Tijd voor een nieuwe 2e-handsje.

Door Libert

Hieronder alle vorige columns van Libert: 

Herfstpad

Het is een mooie herfstdag en de bladeren vallen gestaag als gedachten voor me uit. Het zijn er nog niet veel. De dag staat nog aan het begin van zijn bestaan. In de hectiek en waan van de dag vinden mijn wandelschoenen stevig grip op het pad wat voor me ligt.

Ondanks de naderende winterwende en de kortere dagen zie ik nog kans met een lichte tred en optimisme door het leven heen te struikelen en weer op te staan in het nieuwe millennium dat zich in al zijn complexiteit voor onze ogen ontvouwd.

En daar valt altijd wel een mening voor paraat te hebben. Een column over te schrijven.

Al wandelend turf ik mijn gedachten. Een mens heeft naar verluidt gemiddeld enkele tientallen duizenden gedachten per dag te verwerken en het lijkt ondoenlijk elke gedachte een rol te laten spelen op het avontuur van je levenspad.

Voorlopig ben ik dus nog niet uitgeteld en wandel ik met goede moed door.

Door Libert

Even niks

Met enige regelmaat schrijf ik geen maandelijkse column, wat op zich wel het streven is. Even niks doen is dan desgevraagd het antwoord op wat je dan doet. Wat zich vaak vertaald in voor de buis hangen, hier in de lage landen. En al is het een vrij passieve bezigheid, blijft er toch weer informatie te verwerken. Echt niksnutten is er niet bij. Niet productief zijn heeft toch een wat slechte naam. Want het resultaat telt.

Nu kijk ik nog maar sporadisch TV en verbaas me dan nog steeds over de reclames en die bladvulling die daar omheen is geprogrammeerd. ‘Werk overal’ juicht de reclame van een gerenommeerd hardware bedrijf ons toe als aanbeveling voor de aanschaf van de zoveelste generatie hardware, juist nu.

Juist ja. Ik dacht dat computers ons werk uit handen zouden moeten nemen in plaats van ons overal aan het werk houden. Maar ik ben dan ook een geroutineerde niksnut.

In Bhutan kent men een systeem van een bruto nationaal geluk, waar de welvaart niet alleen in economische termen als bruto nationaal product omschreven wordt.

Dat het mogelijk een ideaal gedreven door armoede is, mag wat mij betreft de pret niet drukken.

Je moet toch ergens goedkoop op vakantie kunnen.

Door Libert

Bhutan

Het kan niet op

De poolkappen zijn (nog steeds) aan het smelten, de wouden worden verder ontbost, we zouden aan het begin van ingrijpende klimaatveranderingen staan, de pandemie duurt voort en vormt ons bestaan, het internet spant zich verder samen, her en der breken schermutselingen uit en de paus roept op tot wereldwijd gebed.

Het kan niet op voor de einde-der-tijden-klokkenluiders en andere onheilsprofeten en hun fans. Als je de slecht nieuws media mag geloven lijkt de wereld één groot kruidvat en staan we aan de vooravond van de apocalypse.

En dan verregent ons voorjaar ook nog.

De soep wordt volgens mij niet zo heet gegeten als dat deze is opgediend. De meeste mensen deugen, aldus Rutger Bregman in zijn gelijknamig lijvig boek. Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar de stelling raakt aan de hoop dat de meeste mensen van goede wil zijn en vreedzame coexistencie ons voorland is. Maar het is geen nieuws dat wereldwijd miljarden mensen in vrede leven.

Dat is niet spannend genoeg. We zijn kennelijk liever in staat van ontsteltenis dan dat we gesteld zijn op onze medemens want die deugt niet. Of is dat juist wat Bregman probeert te ontkrachten en laten we ons ringeloren door zij die ons leiden door het bestaan.

Wat op zich ook geen nieuws is.

Toch?

Door Libert

Verdraaid verward

Daar lag ik dan. Voor de tweede keer in korte tijd in het ziekenhuis voor een vermeende hartaanval. Het was dezelfde verpleger die de tekens van leven meetbaar maakte. Wil je er deze keer weer een kop thee en een broodje kaas? Ja, en graag wat mosterd erbij.

Na het meten kwam het weten; er was niets aan de hand. Psychosomatisch was de conclusie. Ik heb me dus verbeeld dat ik een hartaanval zou hebben gehad. Maar dan wel een met alle symptomen zou ik willen stellen. Maar de zogezegde wetenschap duldt geen tegenspraak.

Het is zoals het is.

Het is alleen wel opmerkelijk dat mijn verbeelding zich zo heftig manifesteert dat ik de fysieke gewaarwording van een hartaanval heb ervaren. In mijn verdraaid verwarde helderheid, meende ik de eerste keer nog een instant wederopstanding te hebben ervaren. Pasen lag toen nog in het verschiet.

Maar dat is in de uitprobeer wetenschap van de psychiatrie die zwaar leunt op de farmaceuten, een teken van hoogmoedswaanzin.

Nou, die plak ik als extra ster op mijn jasje.

Ik heb in afgelopen turbulente periode als ik het zo even mag karakteriseren, de hand van god gevoeld en zo nu en dan een praatje gemaakt. Wordt dat dan ook gezien als een symptoom van een aandoening? Ik zou de cijfers wel eens willen zien welk percentage van de wereldbevolking denkt of gelooft contact met god te hebben.

Meten is weten, nietwaar?

Amen

Door Libert

Menswaardig

Erger jij als lezer en kijker je soms ook groen en geel aan dat feest en kabaal in de circustent van ons huidig bestel en het niet meer weg te denken social media geweld.

Vreselijke, onmenselijke zaken schieten de huiskamer binnen, of je wil of niet, er is altijd wel een scherm of aanplakbiljet in de buurt die onze focus kaapt.

En wie doet nou wat er gebeuren moet? De VN misschien of zal het toch afhankelijk blijven van de bereidwilligheid van de liefdadigheidsinstellingen en de sporadische kleinschalige initiatieven van de enkele individu die gewoon een vrachtauto vol levensmiddelen en mogelijk eerste hulpkits in laadt en de reis zelf onderneemt naar het getroffen gebied vanuit het thuisland.

Ik zal hier niet verder in wroeten als een wortelkanaalbehandeling, al zou ik graag eens een gesprek willen voeren met de huidige voorzitter van de VN, want ik voel de kiespijn al weer aankomen.

Maar voor nu oogjes dicht, snaveltjes toe en vergeet het mondkapje niet.

En morgen weer gezond op.

Door Libert

Vertrouwen

Langzaam trap ik mijn fiets in de richting van het stadsdeel waar ik heb afgesproken met mijn wandelgenoot. Bij een rotonde ga ik rechtdoor. Ik heb zin om de rotonde nogmaals rond te gaan als in a merry-go-round. De kermis in Wijchen was ook al afgelast, dus zelf maar de attractie bedacht, nietwaar. Ik sla na een aantal rondjes, wat duizelig geworden van het plezier, rechtsaf. Wat nogal voor de hand ligt; dat je uiteindelijk rechts afslaat. Bij een rotonde. Als het goed is.

Mijn aandacht word getrokken door een expressie op een meterkast; vertrouw elkaar. Graffiti zou ik het niet willen noemen, maar het was wel een tag die me is bijgebleven. Aangekomen bij mijn wandelgenoot stappen we in de auto, de bestuurder met een gezichtsmasker voor en ik vouw mezelf de kofferbak in om vooral ook de 1,5 meter afstand te verzekeren.

We staan stil voor een verkeerslicht, dat ons ditmaal tot stoppen heeft gemaand, en links van ons rijd een wat oudere man op de fiets, kennelijk wat verward, als een spookrijder de linker weghelft op en steekt over, door rood.

Al enige tijd lijk ik om me heen steeds meer mensen te ontwaren die zich wat verward door deze tijd heen leven. En elkaar wat angstig en soms wantrouwend gadeslaan.

Het lijkt niet voorbehouden aan de oudere generatie, maar daar lijkt het merendeel van de angst en wantrouwen wel te bespeuren. Het is druk op de wandelroutes, meestal in paren en soms een wat groter groepje, die niet per se onachtzaam zijn maar zo gewend zijn met elkaar om te gaan, dat ze ook nu blindelings lijken te vertrouwen dat ze gezond en wel in elkanders aanwezigheid kunnen zijn.

Een vanzelfsprekendheid die nu al enige tijd onder druk staat, maar nog niet in de achteruitkijkspiegel is verdwenen.

Gelukkig maar.

Door Libert

Gewoon inclusief

De week van 14-20 september was de week van de Socialrun, waar de RIBW volop aan meedeed met een eigen team. Het programma was wat anders dan de jaarlijkse sponsorloop, door de Coronatijd. Een kennis van mij vroeg of er ook mensen met een psychische kwetsbaarheid zelf meededen aan de activiteiten, omdat op de site van Socialrun vooral teams lijken te prijken van mensen die werkzaam zijn in deze sector. Ook in de organisatie van dit initiatief lijkt de cliënt de grote afwezige, alhoewel dit natuurlijk niet hoeft te betekenen dat ze er niet zijn.

Laten we vooropstellen dat het een nobel streven is om op deze manier aandacht te vragen voor de acceptatie van je medemens, maar dan is het natuurlijk wel handig als we een beetje mee werken.

Waarschijnlijk is het ook wel tekenend voor de noodzaak van het initiatief, temeer omdat mensen met een psychische kwetsbaarheid vaak helemaal niet in de picture willen staan en buiten de eigen comfortzone willen gaan.

En de term: “mensen met een psychische kwetsbaarheid”, daar is ook de nodige aandacht aan besteed, vermoed ik. Om de tere cliënt te beschermen of om het makkelijker bespreekbaar te maken. Nee, Libert is niet gek. Hij is alleen psychisch een beetje kwetsbaar.

En zou je het zo stellen dan is elk label niet goed. Maar misschien is het aanbrengen van een onderscheid tussen hen die de kwetsbaarheid van de menselijke geest al kennen en zij die dat niet kennen of er minder gevoelig voor zijn, sowieso wat kunstmatig en vervreemdend.

Door Libert

Socialrun

Dag besteding

Langzaam komt er weer meer beweging in de dagactiviteiten die ik node gemist heb de laatste maanden. Ik heb zo veel gecomputeerd dat mijn moederbord er kapot van is. Of ligt het aan de warmte dat mijn computer zo oververhit is geraakt?

Ook de batterij van mijn fiets laat het afweten en duwt mij als elektrisch aangedreven medemens in de richting van de winkel voor een nieuwe batterij. Goh, wat zijn die dingen duur zeg. Maar dan heb je ook wat. Met de huidige batterij heb ik ruim 31.000 km gefietst. Al aardig in de richting van de omtrek van de aarde zelf.

Nog liever ziet de noodlijdende economie echter mij het geld besteden aan een nieuwe fiets. En ook eerder een nieuwe computer dan deze (zelf) te repareren.

Geld moet rollen is dan het idee. De economische radaren dienen gesmeerd te blijven worden. En de produktlevenscyclus dient in acht genomen te worden. Daar kan ik me op zich wel in vinden, edoch lijkt het geld omhoog te rollen.

Een wijs man, waarvan de naam me even is ontschoten,, schijnt al eeuwen geleden geconcludeerd te hebben dat iedereen miljonair wordt maar dat iemand de eerste moet zijn.

Leuk bedacht, maar het duurt wel verrekte lang zo.

Ach, ik ben dan wel niet zo rijk, maar voel mij wel gezegend in een land als Nederland te wonen. Waar niemand echt honger hoeft te hebben en er altijd drinkbaar water is.

En waar voor mensen die niet zelf in hun onderhoud kunnen voorzien, toch een menswaardig bestaan mogelijk gemaakt kan worden.

Tel uit je winst.

Door Libert

Verzonken

Op de achtergrond klinkt het zoefende geluid van de nabij gelegen snelweg die bijna letterlijk grenst aan het stadspark waar ik bedachtzaam zit te verkeren. Het geluid ervaar ik als een een onderdeel van mijn omgeving, niet storend en met zijn eigen cadans. De snelweg zelf lijkt verzonken te zijn in het landschap, zo bezien vanuit het park. De vogels in het park hoor je prima trouwens.

Het is rustig in het park zelf, op die luidruchtige vogels na dan ;). Hier en daar vind een mens zijn weg door de bomen, gewassen en de kleine meertjes.

Ik overdenk mijn ziekte en stel de waanzinnigheid van het leven an sich als referentie.

Ja, vind je het gek. De mens is tenslotte op z’n minst wonderlijk en bij vlagen magistraal. Waanzin ligt wat mij betreft maar een paar deuren verder.

En ik heb begrepen dat als elk mens op deze aardse bol langs de alsmaar evoluerende psychiatrische meetlat wordt gelegd, bijna iedereen vroeg of laat wel wat mankeert.

Dus schudt het stigma maar van je af, want je bent in goed gezelschap.

Niets menselijks is ons vreemd.

Door Libert

Nachtwandeling

Midden in de nacht werd ik wakker. Het was geen schrikken. Ik had dorst en inmiddels heb ik als een goed consument betaamt mijn levensbehoeften laten opwaarderen. Ik denk bij drinken in plaats van water meteen aan een van de betaalde drinkwaren van de super. Dat kan water ook zijn natuurlijk, maar als ik dan de stellages zie met al dat geflest water voel ik me toch een beetje in het ootje genomen. Hier in Nederland dan. Het water wat er uit de kraan komt kost wel iets maar dat is dan vaak voor het transport ervan.

Daar denk ik dan maar aan als het regent en de kostbare vloeistof ons weer wordt gegund.

Ik sta en popel om even te gaan wandelen. Met de wandelschoenen al aan, trek ik mijn jas aan. Heb ik de sleutels bij me en mijn portemonnee op zak? Je moet je ten slotte kunnen identificeren. Dus ook op mijn nachtelijke wandeling in de omgeving van mijn huis, neem ik aan. Moet je jezelf thuis ook kunnen identificeren eigenlijk? Geen idee.

Het regent inderdaad. Zachtjes. het is mild voor het tijd van de jaar en gezien het tijdstip.

Ik hoop dat de dagbesteding gauw haar deuren weer opent.

Door Libert

Momentopname

Heb jij dat ook wel eens? Ben je net rustig en ontspannen en wordt om deze of gene reden je aandacht weer getrokken. Of je nog een mening lust. En je dus weer geprikkeld wordt om een mening te vormen.

Vaak is de reactie op dat moment ingegeven en niet een doorwrocht epistel over hoe je nou werkelijk ergens over denkt. Iedereen kan wel denken dat hij of zij ergens voldoende over (na)gedacht heeft. Maar dat gebeurt toch zelden en vaak onbewust, zo is mijn gedachte daar over.

Een mening dus. Tja. Ik ben al blij als het moment een keer niet wordt opgenomen. Ik heb zo een andere context leren kennen als het gaat om een (crisis) opname. Verwarrend allemaal, maar je mening wordt daar dan niet over gevraagd. Je mag er wel wat van vinden als lijdend onderwerp, maar het legt maar weinig gewicht in de schaal.

Enfin, genoeg daar over. Ik zag dat dit jaar november weer presidentsverkiezingen in Amerika zijn en dat er weer flink met geld gestrooid gaat worden.

Ik geloof dat naast een hele boel pegels het ook belangrijk is om wat controversiële zaken in je politieke agenda te hebben staan.

Mijn gedachten gaan in eerste instantie uit naar een raketprogramma of een moderne zwaartekrachtslinger om het overstelpende aanbod van gebruikte wegwerpluiers in de ruimte te slingeren. Mooi shitverhaal.

Ik heb verder geen betaalde baan en ben nergens vrijwilliger, maar ik denk af en toe wel mee hoor.

Dat je het maar even weet.

Door Libert

Dag Phoenix

Wat jammer toch, mijn Phoenix houdt op te bestaan. Ik wil verder niet teveel op de feiten vooruit lopen, maar zoveel lijkt wel duidelijk. Terwijl het zo’n mooi beeld schiep toen ik voor het eerst de naam in verband met de psychiatrie hoorde, aan het begin van deze eeuw.

Want dat je tot as afbrandde als je een ‘zware psychiatrische aandoening’ had opgelopen kun je wel stellen. Als je mij mijn gebruik van de dagblad chocolade letters wil vergeven.

En nog even over de mythische kant van ervaringsdeskundigheid, herstel en emancipatie; die lijkt ook alleen maar voor de bühne te schijnen. De ervaringsdeskundige die het vak op school heeft geleerd en daar wel eens depri van was. “Ik heb het ook meegemaakt.”

Wat een flauwekul zeg.

Misschien moet ik ook niet zo verbaasd zijn. Zoals met zoveel zaken in de 21e eeuw waar de bestuurders symboolpolitiek tot een nieuwe hoogte hebben weten brengen, zijn ook hier succesvol idealen tot beleidsstukken versnippert.

Maar waar is de mening van de door de wol geverfde cliënten die van de echte wanten weten? Platgespoten, gesepareerd wellicht? Even mythisch als de Phoenix zelf en de heilig verklaarde vrije wil en vrijheid van meningsuiting, zo lijkt het.

We zullen in de donkere dagen die komen maar een kaarsje branden voor onze Phoenix.

Door Libert

Toveren

Al een tijdje schrijf ik niets af. Waarom weet ik niet. Het is niet dat ik me niet meer verwonder over het landschap en de mensen om me heen.

Het voelt echter aan als een druppel in een grote oceaan van de bijna 8 miljard zielen die deze magische blauwe bol rijk is.

Alles wat ik bedenk lijkt zo vanzelfsprekend al eerder bedacht door een ander.

Als hij kon toveren kwam alles voor elkaar. Als hij kon toveren was niemand de sigaar. Als hij kon toveren, kon toveren, kon toveren, kon toveren dan hielden alle mensen van elkaar.“*

En als ik kon toveren, dan betoverde ik jullie allemaal met dit onafgemaakt verhaal.

Door Libert

* Toveren, Herman van Veen 1987

Burger alarm

De eerste maandag van de maand juni was er een overgang te beluisteren en te aanschouwen. Naast het traditionele oefenalarm werd er eveneens een oefening met een smartphone alarm gehouden.

Het hing al een tijdje in de lucht dat ook dit relikwie uit het analoge tijdperk met uitsterven bedreigd wordt door de smartphone epidemie.

Ik hoor toch liever de vertrouwde sirene klinken dan het gezamenlijke gekrijs van de smartphone houders. Het had in weerwil van de functie toch een geruststellend geluid. Waarschijnlijk minder als de sirene op een andere dag klonk. Wat ik me niet kan heugen.

Kun je trouwens je eigen ringtone koppelen aan het alert?

Dat zal dan wel een kakofonie zijn wat losbarst met al die persoonlijke ringtones voor het alarm.

En kunnen nostalgische Nederlanders natuurlijk ook de vertrouwde sirene nog laten weerklinken. Dat dan weer wel.

Zo wordt het nog een persoonlijke beleving, zo’n alert.

Leuker kunnen we het niet maken.

Door Libert

Bonuspunten

Ongeduldig sta ik met mijn bonuspasje bij de toonbank van de lokale kiosk voor een pakje shag. Ik vraag naar mijn favoriete merk. “Uw bonuspasje kunt u hier niet gebruiken, maar wilt u misschien de spaarzegels voor uw uitvaartverzekering, meneer?”

Ik reken af en loop deze keer naar huis. De stappen-app laat een notificatie horen die klinkt als ouderwets kassagerinkel. Weer een mijlpaal bereikt bericht de app van de ziektekostenverzekering, u kunt als u zo doorgaat in aanmerking komen voor o.m. een vermindering in mantelzogplicht, eigen bijdrage voor de huisarts of sparen voor een tegemoetkoming voor (nieuwe) steunzolen.

Enigszins verveeld vervolg ik mijn weg, gesponsord door de supermarkt en Nike, met zelf aangeschafte promotie materialen.

Bij mijn voordeur check ik weer in en wordt een bescheiden welkom geheten. Het saldo voor de energie is laag meldt het digitale bord boven de voordeur in rood opgelichtte tekst.

Ik zucht en het CO2 alarm begint te loeien.

Door Libert

Met de complimenten nog

Heb jij de mooie klachtenroute kleurenplaat van het RIBW ook ontvangen? Ik kreeg er een beetje schele hoofdpijn van, maar verder de complimenten nog. Is het trouwens de bedoeling dat ik deze een prominente plek geef in mijn woning en in mijn gedachten, op zoek naar onvrede?

Verwacht het RIBW eigenlijk meer onvrede onder zijn cliënten? Klagen we teveel met zijn allen?

Het is maar net waar je het accent op legt in de omgang met elkaar, nietwaar? De nadruk leggen op dat wat niet goed is of niet naar wens lijkt te gaan leidt vaak tot meer onvrede en klachten, bedenk ik me dan meestal.

Het voedt wat mij betreft ook wel het beeld van de slachtofferrol van een klagende psychiatrisch patiënt, die de zorgverlener verwijt dat zijn of haar leven niet loopt zoals deze zou willen.

Misschien ben ik wat inschikkelijker geworden over de jaren, maar laten we maar tevreden zijn met het gegeven dat het op papier in ieder geval goed georganiseerd lijkt te zijn. Mocht er echt iets aan de knikker zijn.

Verder geen klachten.

Door Libert

Flyer klachtenroute RIBW Nijmegen & Rivierenland

Nog niet jarig

Om maar met de deur in huis te vallen; ook dit jaar word ik weer jarig. Ik vind het meestal nix. Net als met de kerst wil ook de verjaardag met de wijnen van de supermarkt er maar niet mee lukken. Ik sta in de rij met mijn mandje bescheiden en kijk de supermarktkassamedewerker weer verwachtingsvol aan. Maar ook deze weet van nix.

Ik ben dan ook duidelijk ruim boven de 18, dus ik zou zelf ook van de hoed en de rand moeten weten is het stilzwijgend verwijt. Ik loop even terug naar de schappen voor de mosterd. Ik ben tenslotte in mijn 50e levensjaar. Ik vraag een andere supermarktmedewerker of deze de mosterd wil aangeven. “Ik kan er niet bij, mijn molenwieken doen het niet zo goed meer”, flap ik met de armen. “Werkt Sancho Panza nog hier?”.

Er wordt enige stennis verwacht. Ter mijner verdediging; ik had mijn mandje eerst neergezet. Een supermarktmedewerker in hogere rang verzoekt mij het hoofd niet boven het maaiveld te steken als ik nog zonder restricties boodschappen wil blijven doen.

Enigszins verongelijkt reken ik bij de kassa af en wordt bij de uitgang vriendelijk verzocht mijn ezel niet meer te dubbel parkeren, anders zwaait er nog wat.

Door Libert

Kerstgedicht

Van de zomer wilde ik de zwartepietendiscussie al aanslingeren uit balorigheid, wat heeft dat tenslotte om het lijf?
Maar toen was bruin worden nog een nationaal tijdverdrijf.

Nu de kans op witte sneeuw weer begin toe te nemen, neemt mijn animo er een woord aan vuil te maken, evenredig af.
Het verdeelt ons alleen maar verder, en wel op een draf.

Nu ben ik ook wel een beetje moe van al dat heen en weer gereis.
En dan moet ik ook nog terugkomen per vliegende arrenslee, verkleed als de kerstman deze keer, ik lijk wel niet wijs.

Maar dat mag geen belemmering vormen voor goedhartig zijn in deze tijd.
We hebben tenslotte meer overeenkomsten dan onenigheid.

Gelukkig kan ik het na kerst weer rustig aan doen, schoenen uit en met de voeten omhoog.
En volgend jaar misschien toch maar eens langszij de psycholoog.

De Sint

Door Libert

Slapend rijk

Het is begin november en de wintertijd rukt nadrukkelijk op. De tijd dan wel te verstaan. Het weer is wat anders. Het is een prachtige dag en aangenaam mild. Wat inmiddels ook weer met gemengde gevoelens ontvangen wordt. Iets met het klimaat, geloof ik. Ik loop langs een klein plantsoen, aangelegd ten behoeve van de vele bewoners van de aanleunende flats. Onder een boom van middelbare leeftijd ligt een onopgemaakt matras met een onbekende bestemming. Zou het de rustplaats zijn van een minder bedeelde? Was de matras de eigenaar onwaardig geworden?

10 jaar geleden had een student in Nederland het lumineuze idee om het slapend rijk te worden letterlijk in beeld te brengen door live op zijn website voortdurend in bed te zijn. Ik weet niet hoe lang hij het nog volgehouden heeft, maar ik heb de stellige indruk dat hij inmiddels het bed wel heeft verlaten.

Misschien is het dat matras wel, juicht de stadsjutter in mij. Een object voor de verzameling curiositeiten van de 21e eeuw. Misschien kan ik er nog een habbekrats voor krijgen en anders is het ook goed.

Ik geeuw nog wat en loop verveeld door. Slapend rijk worden, het zal wel. Ik word liever uitgerust wakker. Als kind droomde ik wel van een vliegende bed waar ik behaaglijk onder de dekens over land en zee mee vloog. Ongetwijfeld geïnspireerd door de Nederlandse serie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer”.

Dat slapend rijk worden een gegeven is, wordt wat makkelijk overheen gekeken. En soms kan een matras al genoeg zijn om daar mee te beginnen.

Door Libert

Oordeelvrij

Onlangs werd ik uitgenodigd om eens een stukje te schrijven zonder oordeel. Maar waar hebben we het dan over? Het woord oordeelvrij komt overigens niet in het Nederlands vocabulaire voor. Ook niet in het wiki woordenboek. Daar kun je dan nog wel het van oordeel afgeleide woord oordeelloos vinden, maar dat is weer niet opgenomen in het Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie.

Tja. Dat is dan ook weer typisch. Ik moedig mezelf dus al enige tijd aan om oordeelloos waar te nemen. Wat niet altijd meevalt. En soms neemt de ander al aanstoot aan het waargenomen te worden. Gewend als we zijn dat de waarneming ook de belofte van een oordeel inhoudt. Het verwijt dat er zich een nog onuitgesproken mening vormt.

Maar kan een mens eigenlijk wel waarnemen zonder oordeel? Kan het nastreven van oordeelloze waarneming een mirage zijn? Is het iets wat je kunt leren of trainen? Of is het juist andersom, en wordt het oordelend waarnemen gecultiveerd?

Is het nastreven van oordeelloze waarneming en de wens zonder oordeel waargenomen te worden eigenlijk niet een verlangen naar de quasi verlichte staat van de eerste levensjaren?

Wie het weet mag het zeggen, alleen dan oordeellozer graag.

Maar dat hoeft niet.

Door Libert

We bellen nog

Je kent het vast wel; wil je net aan het eten beginnen, belt er een medewerker van een callcenter met een aanbieding van het een of ander. Meestal is mijn reactie in de strekking dat ik het niet op prijs stel om zomaar door willekeurige aanbieders gebeld te worden. En meestal is dat niet voldoende. ‘Mag ik vragen waarom?’. Nee, dat mag je niet.

Vervolgens wordt je beleefdheid nog wat verder uitgemolken en word je gewezen op de rechten die je als consument hebt in deze en dat je jezelf kunt aanmelden voor het bel-me-niet register.

Daar kun je dan waarschijnlijk ook terecht voor het bel-niet-zomaar-aan-mijn-deur register, het val-me-niet-lastig-bij-de-ingang-tijdens-het-winkelen register en het stop-nou-eens-met-ongevraagd-mijn-surfgedrag-in-kaart-te-brengen register.

Hoezo moet je jezelf laten registeren om niet lastig gevallen te worden? Laten ze een bel-me-wel register opzetten, kijken of ze dan nog lang werk hebben.

Rare jongens hoor, die marketeers.

Nu ja, het valt me nog mee dat ik (nog) niet verplicht ben om de marketeer te woord staan in het kader van het algemeen economische belang of omdat ze met uitsterven bedreigd worden.

Door Libert

Van harte beterschap

Al sinds het begin van deze eeuw verwonder ik me over het ontbreken van een cadeauwinkel in het psychiatrisch ziekenhuis op de Nijmeegsebaan, gelijk aan die van een regulier ziekenhuis. Je kunt als bezoeker geen bloemetje of fruitmand kopen, of wat leuke ballonnen en een geestig get well kaartje om de zieke te verrassen.

De gedachte achter de presentjes voor de zieke, hangt neem ik aan samen met het idee dat een zieke wel wat extra’s kan gebruiken om op te beuren of aan te sterken. Maar dat geldt opeens niet voor een psychiatrisch patiënt? Die zijn geestelijk ziek, niet lichamelijk? Wat op zich al een vreemd onderscheid is.

Het was ook vaak niet druk tijden de reguliere bezoektijden was me opgevallen, dus er zal ook niet veel vraag naar zijn. Maar wat zegt dat eigenlijk? Zegt het iets over de staat van het sociale netwerk van de patiënt zelf? Is het niet meer dan een kwestie van vraag en aanbod?

De zorg is tenslotte een markt geworden, nietwaar.

Ik weet verder niet of het ontbreken van een cadeauwinkel gewoon is in alle GGZ-instellingen verspreid over Nederland, maar ik vermoed van wel. Dat lijkt me dan een gat in de markt. Is er geen entrepreneur die daar een leuke franchise van kan maken? Misschien alleen uit idyllische overwegingen?

Ach, malle ik en mijn utopische denkbeelden, hoor ik mezelf tegenspreken.

Money talks, bullshit walks.

Door Libert

Universele rechten

In Spanje had in 2010 een wat voortvarende dame naar verluidt de zon proberen te claimen. Jaren daarvoor was mijn fascinatie gewekt door een advertentie van een bedrijf waar je voor een relatief klein bedrag een lapje grond op de maan kan verkrijgen. Het betrokken bedrijf biedt dit al sinds 1980 aan.

Allemaal wat, schijnbaar frivole, voorbeelden hoe bizar de rechtenverlening soms kan zijn.

In 2017 bereikte mij het gerucht dat the powers that be besloten hadden de exploitatie of mijnrechten in ‘ons’ zonnestelsel alvast te verdelen. En gelijk ook maar dat van de rest van het heelal, geloof ik. Of misschien is het beperkt gebleven tot de Melkweg. Tja. Hoe megalomaan kun je zijn. We zijn de planeet nog niet koud af of men is al plannen aan het maken om de boel te plunderen.

En meteen maar de basis te leggen voor een, vooralsnog theoretisch, maar potentieel conflict met de medebewoners van het heelal.

Gerede kans dat zodra wij het zonnestelsel trachten te verlaten om deze universele rechten ten gelde te maken we vroeg of laat geconfronteerd worden met belangen die niet de onze zijn.

In weerwil van het onvoorstelbaar groot universum en de schatting dat er tientallen miljarden mogelijk leefbare planeten zijn in de Melkweg alleen al, wordt er echter door deze doorsnede van de mens gedaan alsof we nog steeds het middelpunt zijn en de aarde plat.

Ach, niet geschoten is altijd mis zal er gedacht worden. Alleen staat dat dan inmiddels wel als een bullseye op ons voorhoofd getatoeëerd.

Door Libert

Kiespijn

Binnenkort mogen we weer. Het tussenstation van de democratie heeft zichzelf weer aangekondigd. De verkiezingen. Ik was verder niet van plan om me te verdiepen in de actuele onderwerpen of me anderszins ermee bezig te houden. En te stemmen waar ik me al jaren thuis voel.

Er valt echter niet aan te ontkomen. Als het niet een in-house drive by is dan wordt je wel bijna van je sokken gereden door een campagnebus van de een of andere partij. De nietszeggende soundbites schreeuwen je toe op de alom aanwezige billboards.

Debatje hier, tv-optreden daar, zo stel ik me voor. Je kunt het politieke dier even in al zijn pracht en praal in het wild tegenkomen, heb ik horen fluisteren.

Even is er liefde voor de brave burger. Daarna rijdt de trein weer onverbiddelijk verder. Ik heb begrepen dat een aantal partijen al bij voorbaat de uitslag van het raadgevend referendum naast zich neer zullen leggen. Dit zou ook de laatste keer zijn dat er een raadgevend referendum gehouden wordt aangezien het afgeschaft is.

Ik vraag me af of er nog een tijd komt dat de verkiezingen zelf als raadgevend wordt beschouwd.

Of is dat inmiddels in de praktijk al zo?

Door Libert

Lucht

Afwisselend bezorgd en verwonderd dat een beetje lucht in de banden mij scheidt van een betrouwbare fiets, rijd ik behoedzaam de straat uit. Het is al donker en het sneeuwt een beetje. Ik rem af. De fiets komt piepend en knarsend tot een stilstand. Ik probeer diep adem te halen. Leef in het moment.

De sneeuw verwatert op mijn gezicht tot druppels. Of heb ik verdriet? Ik moet afscheid nemen van mijn geestelijke steun en toeverlaat van jaren. Ik moet stoppen met roken. Al enige tijd. Het is altijd een goed advies trouwens. Heb ik me laten vertellen. Ik vind het niet erg om te roken. Alleen de gevolgen zijn wat minder.

Geveld door een pakje shag, bedenk ik me als ik weer snel buiten adem ben of kortademig. Of in de ochtend als ik ondanks de geïrriteerde luchtwegen, aantasting van de longen en de vermoeidheid, als eerste naar de shag grijp.

De politieke uitgesproken ambitie voor een rookvrije generatie is een mooi streven, maar hoe zit het dan met de verstokte rokers? Die moeten maar dubbel en dwars het gelag betalen? Eigen schuld, dikke bult? En voortdurend geconfronteerd worden met het horrorkabinet van plaatjes op de verpakkingen? U bent gewaarschuwd.

Laten ze eens pogen de al verslaafde roker niet alleen de stuipen op het lijf te jagen, maar ook helpen te leren verbeelden hoe het is om niet te roken, verzucht ik me dan wel eens.

Het zou een hele verademing zijn.

Door Libert

Actionvrees

Bent u wel eens in de Action geweest? Ik inmiddels ook. In het begin durfde ik niet zo goed. Ik was bang om er niet meer uit te kunnen komen. Verdwaald tussen de koopjes en ingeklemd tussen de koopjesjagers.

En alles voor een habbekrats. Of had ik dat al gezegd?

Ik was ook een beetje bezorgd of je bij de uitgang niet alsnog aangehouden zou worden voor het kopen van gestolen goederen. Of de rekening krijgt gepresenteerd voor gederfde looninkomsten. Of worden geconfronteerd met een kleine robot opstand van fabriek robots die zich niet voldoende voelen gewaardeerd.

Volgens de bank is de toko al een aantal jaar de beste winkelketen van Nederland. Maar wat zegt dat eigenlijk? Het antwoord laat zich heel technisch beschrijven in ‘gemiddeld behaalde cijfers per aspect’. Ethiek en produkt oorsprong is daar geen onderdeel van. Dat past niet binnen de beleving van de bank, de winkelketen en eigenlijk ook niet binnen die van de consument. Het is vooral een kille berekening van een hoe goed geolied de winkelketen zijn waar afzet. We willen niet weten hoe de worst gemaakt wordt.

‘Life is an act of consumption’ bracht een acteur treffend ten tonele in de in 2015 uitgebrachte space opera film ‘Jupiter Ascending’.

Het zal allemaal wel, maar kan dat ook een tandje lager? Of is het consumeren nog de enige weg naar economische stabiliteit en welvaart voor een steeds grotere groep mensen?

Wie het weet mag het zeggen, hier is op de goede afloop.

Door Libert

Jupiter Ascending

De staat van het lot

Enige tijd geleden kwam het ‘komt naar je toe’ team van de postcode loterij langs de deur zeilen. Ik was wat geagiteerd en had geen zin om de vertegenwoordigers van deze chantage loterij, mild en oordeelvrij tegemoet te treden. Dat ‘moet’ tenslotte eigenlijk wel van de mindfulness leer.

In eerste instantie bedacht ik me nog dat ze bij vergissing i.p.v. bij de bovenbuur bij mij hadden aangebeld, maar ik bleek op ‘het lijstje’ te staan voor een kado. Welke lijstje dan? Dat van het telefoonboek minus de mensen die al lid zijn? Hou toch op zeg.

Ik zag verder ook geen gouden envelope of een auto met een grote strik eromheen dus daar hoefde ik het ook niet voor te doen.

Enfin, geen interesse, einde verhaal. Ik zag later dat er landelijk een cadeaukaart aangeboden is aan grote groepen mensen, te gebruiken voor o.m. boodschappen in een niet nader te noemen supermarkt voor het samenstellen van een duurzame maaltijd.

Kan iemand mij uitleggen wat er precies duurzaam is aan de no brand gerookte schouderham van de plaatselijke grootgrutter? Is Wakker Dier hier van op de hoogte? Of is het ook een van de goede doelen?

Vergeef me mijn cynisme, maar ik was al eerder wat verrast, zeg maar, dat ook Amnesty International zich laat sponsoren door deze loterij.

Wilt u een duurzame en vreedzame samenleving? Geld is de oplossing. Waag gerust een gokje met lang bevochten idealen. Het is een win-win situatie, lijken ook de goede doelen nu te zeggen.

What a wonderful, wonderful world.

Door Libert

Medicijnengekte

Onlangs werd ik weer getroffen door de situatie waarin kinderen van nu soms verkeren als het gaat om de behandeling van het psychiatrisch benoemd ziektebeeld van ADHD. En dat dat vaak leidt tot het gebruik van een of meerdere medicijnen. Nou ja, medicijnen, designer drugs zeg maar. In 2015 waren er 91.000 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar in Nederland alleen al die het middel concerta of ritalin gebruiken. Het wordt eigenlijk met een hoofdletter geschreven, maar aan die zelf importantie van de farmaceutische industrie heb ik mooi broertje dood. Voor hen is het niet meer dan een nieuwe afzetmarkt om het debacle van de voortdurende groei en winstverwachtingen het hoofd te kunnen bieden. Je zou er druk van worden in je hoofd als bestuurder in zo’n bedrijf.

Ik begrijp dat de werkzame stof in concerta en ritalin tot hyperfocus leidt, dus misschien hebben ze het eerst bedoeld als middel voor in de bestuurskamers van het farmaceutische bedrijf zelf. Als bonus kun je er ook psychotisch van worden of hallucinaties krijgen dus dat zou ook een hoop verklaren.

Want met zoveel kinderen in medicinale behandeling – let wel, vanaf 5 jaar – voor dezelfde aandoening (ter vergelijking; in 2015 telde Nederland zo’n 2,4 miljoen kinderen onder de twaalf jaar) zou je je toch moeten gaan afvragen of niet de kinderen maar de omstandigheden waaronder deze opgroeien ongezond zijn.

Het doet me sterk denken aan het voorbeeld van een klas kinderen, waarvan na een verhuizing naar een nieuw gebouw eerst één kind gediagnosticeerd werd met een aandoening aan de luchtwegen en daar medicijnen voor kreeg. Later volgden meer kinderen en elke keer werd weer de diagnose gesteld dat er iets mis zou zijn met de longen van het kind zelf. Pas later werd vastgesteld dat het te maken had met de ventilatie, maar niet voordat een significant deel van de klas aan de medicijnen was.

Een van de eerste indicatoren van ADHD is ‘het niet zo goed kunnen meekomen op school’. Maar is het daar niet waar de schoen wringt? Verwachten we eigenlijk niet teveel van (het aanpassingsvermogen van) de kinderen? En andersom, krijgen de kinderen niet een te hoog verwachtingspatroon van zichzelf? Ervaren ze teveel prestatiedrang? Tieners met een burn-out zijn ook al geen nieuws meer.

Eén ding zou in ieder geval zeker zijn; de medicijnen veranderen het kinderbrein blijvend.

Door Libert

Vakantieloos

Nu de redactie van het Cliëntenplein en Webwerk een aantal weken gesloten is in verband met vakantie van deze of gene, word je als Koos Werkeloos weer eens met de neus op de feiten gedrukt.

Dat je veel vrije tijd heb is niet hetzelfde als vakantie hebben. De dagbesteding of werk is wat mij betreft een vakantie van jezelf. En het geeft de vrije tijd die je hebt meer waarde.

Je hoeft verder ook geen psychiatrische aandoening te hebben om na langdurig werkeloos thuis te zitten tegen de muren op te lopen – van verveling. Ja, misschien als je centen genoeg hebt om wat te ondernemen of net de loterij gewonnen hebt. Niet dat dat alles oplost.

Armoede maakt creatief, echoot mijn opvoeding nog na. En verveling ook, vulde iemand mij onlangs aan. Dus ik ga maar kamperen in Tuinesië, verruil een weekend aan zee met het Waalstrandje en het bezoeken van de Kaaij.

Ach, er is ook genoeg te doen, ook al heb je maar een krappe beurs; een wandeling met zonsondergang door de Haterse vennen, een fietstocht door de bossen bij Groesbeek, de Beerendonck bezoeken. Het kost allemaal niets, alleen wat moeite.

“Always look on the bright side of life”, klinkt het liedje van Monty Python’s Eric Idle dan soms in mijn oren. Nog los van de rest van de tekst van het liedje en de context waarbinnen deze in de film Life of Brian ten tonele gebracht wordt, lijkt het me een goed advies.

Door Libert

Always look on the bright side of life

Hoofdzaken

‘Hoofdtransplantatie binnen twee jaar mogelijk’, kopte er ruim 2 jaar geleden een artikel in het nieuws. Het is maar waar je je mee bezighoudt als dokter. Heeft het eigenlijk nog wel wat met medische hulp te maken? Ik vond het vooral een moderne vertelling van het Frankenstein verhaal. Vroeg me ook af wie er dan eigenaar is. Het hoofd of het lichaam? Of een gezamelijke huishouding als het ware? Het zal wel een inkoppertje zijn.

Het prolongeert in ieder geval het gedachtengoed dat wij ons brein zijn. Maar is dat ook zo? Daar valt genoeg op af te dingen, lijkt mij zo. Dat het ‘zelf’ een geheel is en niet alleen je brein. In het boeddhisme gaat men nog een stap verder, het zelf is geen continuüm aangezien alles onderhevig is aan constante verandering. En bestaat eigenlijk niet.

Inmiddels had er zich een vrijwilliger gemeld voor de eerste hoofdtransplantatie ter wereld. De beste jonge man heeft een dodelijke spierziekte. Het was de bedoeling van de neurochirurg in kwestie deze operatie eind 2017 uit te voeren.

Een collega-arts verklaart de neurochirurg voor gek en liet optekenen dat hij wel snapt waarom de jonge man zich voor dit experiment op gegeven heeft. ‘Maar hoewel hij bereid is te sterven tijdens de operatie, ben ik bang dat hij een lot tegemoet gaat dat erger is dan een fatale afloop van de operatie. We hebben geen idee wat dit met zijn hoofd gaat doen. Hij zou misschien een nieuw niveau van krankzinnigheid kunnen bereiken.’

In zijn uitspraken klinkt ook weer de ambivalentie in het gedachtengoed dat wij ons brein zijn. Wij hebben (tenslotte) geen idee wat dit met zijn hoofd gaat doen.

Naar verluidt kon hij door biologische en ethische redenen echter geen donorlichaam krijgen en valt de eer nu aan een ander slachtoffer van een bedenkelijke vooruitgang.

Door Libert

Hoofdtransplantatie roept vragen op
Eerste hoofdtransplantatie ter wereld is volgend jaar al mogelijk
Rus biedt zich aan als vrijwilliger voor hoofdtransplantatie

Geluk (gastcolumn)

Nijmegen staat in de top tien van de gemeenten in Nederland waar mensen het ongelukkigst zijn volgens de Atlas voor Gemeenten. Maar 84 % van de inwoners geeft aan zich gelukkig te voelen. Maar, geluk bij een ongeluk, in Arnhem is dat maar 83%, dus er zijn nu alweer Nijmegenaren die zich daardoor gelukkiger voelen. Gemiddeld voelt 89% van de Nederlanders zich gelukkig. Ik vond dat al geweldig meevallen.

Op welke gronden wordt dat geluksgevoel eigenlijk bepaald? Nou, de Atlas heeft 50 vragen gesteld over leeftijd, burgerlijke staat, werk, religie, gezondheid, roken en drinken, vrienden, woning en de stedelijkheid van je woongebied. En er worden heel wat open deuren ingetrapt. Ik had je op een briefje kunnen geven dat mensen die gehuurd wonen met huurtoeslag zich over het algemeen minder gelukkig voelen dan mensen in een koophuis. Heeft iets met inkomen te maken. Verder voelen mensen die minder gezond zijn, werkloos of arbeidsongeschikt zijn of die een eenouder gezin hebben, aanmerkelijk minder gelukkig. Tja, dat had ik je ook wel kunnen vertellen. Ik heb in al die situaties gezeten en, eerlijk gezegd, ik werd er ernstig depressief van. Al dat gesodemieter eromheen als je weinig geld hebt – het veroorzaakt alleen maar extra stress.

Triest is natuurlijk dat migranten, met name moslims, zich hier erg ongelukkig voelen. Verkeerde verwachtingen en heimwee schijnen hieraan ten grondslag te liggen. Kan ik me voorstellen. Wij Nederlanders zijn echt niet zo aardig tegen ze, en de islam zelf schijnt ook niet echt behulpzaam te zijn in het geluksgevoel.

Mijn favoriet uit dit onderzoek is de volgende. Mensen die roken en/of gemiddeld of zwaar drinken voelen zich veel gelukkiger dan mensen die dit niet doen. Dit ondanks het feit dat je daar weer veel ongezonder van kan worden, want longkanker en Korsakoff komen daar natuurlijk weer om de hoek kijken. En ik keer op keer maar weer stoppen met roken en drinken.

Ach, laat ook maar. Mijn geluk bestaat uit het contact met mijn kinderen en vrienden, mijn leuke werk, mijn radiomaken en het knuffelen met mijn kat. Als roken en drinken me nog gelukkiger kan maken, wie ben ik dan om dat niet te doen? Ik word er in ieder geval heel Happy van.

Door Jeske Jansen

Democratisch festival

Ruim een week geleden is het Eurovisie songfestival afgesloten. Ik kijk verder nauwelijks nog TV en het was wel weer eens leuk om een avond of wat het songfestival samen te kijken.

Het thema was het vieren van diversiteit. Ik wil verder niet (weer) de taalpurist uithangen, maar ik vond het in dat verband wel weer opvallend dat de Engelstalige liedjes relatief in de meerderheid waren.

Gezien het succes van de inzending van Portugal, kan ik me voorstellen dat landen die nu nog een Engelstalig optreden ingezonden hebben, in weerwil van hun moerstaal, wel even achter de oren krabben. Of misschien hoop ik dat.

Van het stemmen en de uitslag aan het eind heb ik niks meegekregen. Ik hou niet zo van stemmen. Of uitslag.

Ik vond de combinatie van publieksstemmen en de vakjury wel een ideetje voor de volgende Europese verkiezingen. Het Eurovisie songfestival is toch ook een beetje een Europees paradepaardje. Wij stemmen dan, en een vakjury beoordeelt de verkozenen op hun vakkundigheid. En integriteit zou ik er aan toe willen voegen.

Ach, zult u zeggen; dat is niet erg democratisch. Maar om nou van (een gezonde) democratie te spreken als het gaat om het Europese bestuur? Met een structureel opkomstpercentage van minder dan 40% de laatste 5 verkiezingen in Nederland en een Europese opkomst van minder dan 43% bij de laatste is dat ook discutabel.

En gezien de populariteit van het festival zou ik de Europese politici willen aanraden om voor de volgende verkiezingen eens met een visie te komen die aanspreekt en flink uitpakken in plaats van een slaapliedje in te zenden.

Door Libert

Wacht op groen

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld; automatische oversteekknoppen voor voetgangers en fietsers. De term knop is eigenlijk niet van toepassing. Het apparaatje detecteert de aanwezigheid van de verkeersdeelnemer en licht dan in het rood op met de tekst ‘wacht op groen’. In het begin meende ik nog dat je op zijn minst je hand er op moest leggen, maar dat is overbodig gebleken.

Er zijn mensen die nog wel gewoontegetrouw op het apparaat drukken of de hand er op leggen en pas gerustgesteld zijn als de tekst oplicht dat ze moeten wachten op groen. Een verkeerspaal die vertelt wat je moet doen. Het zou komisch zijn als het niet zo deerniswekkend was. Ik vind het toch een teken des tijds. Mensen die zeggen ruzie te hebben met de wasmachine is niet ongewoon. Of niet weten hoe ze hun koffiemachine of magnetron moeten instellen.

Hoe meer gebruiksaanwijzingen een ontwerp nodig heeft, hoe slechter het ontwerp is een conclusie die me bijgebleven is over bijvoorbeeld de inrichting van het verkeer. Wat dat betreft is die nieuwe verkeerspaal een goed ontwerp. Alleen is er iets anders aan de hand. Apparaten vormen een steeds bepalender rol in ons leven. Ik vraag me af wat daar de langere termijn effecten van zijn op de menselijk geest. Worden we er onderdaniger van? Uit onderzoek is gebleken dat na de introductie van de rekenmachine op school het hoofdrekenen b.v. sterk achteruit gegaan is.

Ik heb niet de illusie dat de technologisch vooruitgang te remmen is, maar het kan geen kwaad om stil te staan bij wat het met je doet zonder dat je wacht op groen.

Door Libert

Zwaailicht indicatie

Al enige tijd valt het me op dat de begeleiding die bij me langskomt steeds meer hardware op zak heeft. Een laptop en een smartphone meestal. Een ICT-er is er niks bij. Het zal ongetwijfeld bekend voorkomen. In een absurde bui zie ik het af en toe voor me dat de begeleiders in kwestie vroeg of laat bij me aanbellen met een camera op het voorhoofd en een oranje zwaailicht erbij. En een fluitje. Mocht er crisis zijn is het wel handig het verkeer te regelen. Ach, je moet er maar een beetje mee dollen, want soms voelt het wat onbehagelijk aan. Zeker ook omdat er al zoveel van je vastgelegd wordt als je onder behandeling bent en begeleidt wordt voor een psychiatrische aandoening. Om nog maar te zwijgen van je dagelijkse portie exposure aan camera’s in het wild en het schijnbaar privacy-vrije internet.

In mijn crisissignaleringsplan is inmiddels een kleurcodering aangebracht; groen, oranje en rood. Wat ben ik? Een weerswaarschuwing voor de overige verkeersdeelnemers? Een verkeerslicht met zwaailicht indicatie?

Het zal de moderniteit wel zijn. En ik kan geloof ik niet zo goed meekomen. Ben al bijna een 50 plusser met swipe angst en een lichte smartphone fobie. Wat dat betreft kan ik net zo goed meteen preventief geruimd worden. Of een ophokplicht. Ik stond eens in de rij voor de kassa in een niet nader te noemen supermarkt en er was een wat oudere dame of heer wat traag met handelen bij de kassa. Dit ontlokte de opmerking van een derde, jonger persoon die vond dat ze oude mensen het boodschappen zelf doen maar moesten verbieden. Tja, daar zakt mijn broek wel van af (gelukkig niet ter plekke). Maar vanuit het right now standpunt van de mobiele generatie heb ik het ook wel te doen met het gecultiveerde ongeduld van deze jonge mensen. ‘In het hier en nu zijn graag, maar daar heb ik nu even geen tijd voor’.

Ik heb begrepen dat de eerste proeven met robotisch gezelschap voor ouderen al redelijk succesvol zijn gebleken en dat eerste zorgrobots al in bedrijf zijn. Ik ben van jongs af aan altijd gefascineerd geweest door o.a. de robotverhalen van de Asimov en vond de film Wall-E ook erg vertederend, maar als de verdere automatisering van onze samenleving in houdt dat we niet meer rustig onszelf of de ander de ruimte kunnen geven om te zijn dan verbleekt die fascinatie wel enigszins.

Door Libert

Asimov
Wall-E

Ervaren

Ervaren

Sinds een aantal jaar veroveren steeds meer ervaringsdeskundigen een plek in de gelederen van de geestelijke gezondheidszorg. Hier en daar aangeslingerd door een (lokaal) quotum. Dat ervaring vaak tot (meer) deskundigheid leidt is eigenlijk een beetje een inkoppertje, maar laten we niet te flauw doen.

Want in de context van de geestelijk gezondheidszorg heeft ‘de ervaringsdeskundige’ wel degelijk een specifieke richting; waar de traditionele geestelijke gezondheidszorg zich vooral richt op rehabilitatie, besteedt de ervaringsdeskundige meer aandacht aan zelfregie en herstel.

Onder de streep is het natuurlijk een kostenbesparing. Het mes snijdt ook aan twee kanten; de (voormalige) cliënt herstelt niet alleen, maar participeert en ondersteunt anderen in datzelfde proces. Dus misschien een slimme besparing. Oh ja, daarom noemen ze het ook een hervorming.

Ik wil verder de ervaringsdeskundigen die nu hun nek uitsteken niet ontmoedigen, ik draag de herstelgerichte zorg een warm hart toe. En het opent tenslotte ook de deur voor hen die vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar die nog wel graag willen en kunnen.

Wat dat betreft is het eigenlijk ook positieve discriminatie. Daar is op zich niets mee maar het kan natuurlijk wel tot scheve ogen leiden en op weerstand stuiten.

Ik heb zelf ook een blauwe maandag de ambitie gehad om als ervaringsdeskundige aan de slag te geraken. Vanuit de hoop nog iets goeds te kunnen doen met de ervaringen, een functie vervullen. Ik heb de cursus oriëntatie op werken met eigen ervaring (WMEE) gedaan en wat me vooral helder is geworden is dat mijn eigen herstel eerst doorgezet moet zijn, voordat ik mijn ervaringswijsheid deskundig kan inzetten.

Het ironische is dat het herstel vaak hand in hand gaat met maatschappelijke deelname, terwijl de verantwoordelijkheid en een (te) hoog verwachtingspatroon dat herstel juist weer kan ondermijnen.

Zo is mijn ervaring in elk geval.

Ik wens de ervaringsdeskundige in spe dan ook veel wijsheid toe.

Door Libert

Nieuw begin, vlekkeloos bestaan

Het jaar is al enige tijd onderweg, maar het voelt nog nieuw aan. Ik vind het ook een prettige gedachte; een symbolische afsluiting van wat achter je ligt en een nieuw begin. Maar waarom wachten tot het nieuwe jaar? ‘Elke dag is als een onbeschreven blad’, zei mijn moeder altijd. Ik moest het als opgroeiende puber inmiddels beter weten en bedacht dat de doordruk van de vorige dag vaak nog terug te vinden is op nieuwe bladzijde.

Tja. Wat moet je met die (eigen)wijsheid, nietwaar?

Die eigengereidheid heb ik inmiddels wel een beetje kunnen loslaten, maar het steekt zo nu en dan zijn kop nog op. En het heeft me deels gevormd tot wie ik ben. Ten goede en ten kwade.

Nu streef ik ernaar om een onbevangen blik te behouden en in de praktijk te brengen dat je elke dag met een schone lei kunt beginnen. Die drukken tenminste niet door.

En dat valt niet altijd mee. In dat verband moet ik vaak denken aan de film ‘Eternal sunshine of the spotless mind’. Grofweg vertaald; de oneindige zonneschijn van een vlekkeloze geest.

In deze film wordt verkend wat er gebeurt als het mogelijk wordt om herinneringen aan, in dit geval een voormalige geliefde, kunt laten verwijderen om de pijn van het gemis niet te hoeven ervaren.

En dat klinkt beter dan dat het is. De film is vrij naargeestig vond ik, wat dat betreft geen aanrader.

Maar het zet je wel aan het denken over hoe belangrijk herinneringen zijn, hetzij fijn dan wel pijnlijk.

Door Libert

Eternal sunshine of the spotless mind

 

Kerststukje

Als aspirant columnist had ik me voorgenomen om niet per se een actueel onderwerp aan te snijden. Maar dat is wel verleidelijk. En aangezien het nu december is, wordt het dus maar tijd voor een stukje over de kerst. Een kerststukje dus. Had daar vroeger als klein kind veel creatief plezier van; het maken van een daadwerkelijk kersstukje dan. Een blokje schuim en een waaier aan typische kerst items. Leuk om te doen.

Maar wat valt er nog te vertellen over kerst, wat al niet verteld is? Dat het zijn oorsprong vindt in het romeinse ritueel van Saturnaliën (ter ere van de romeinse god Saturnus) misschien. En dat die van de kerstboom waarschijnlijk ligt bij het Oudgermaans (heidens) ritueel waarbij de boom (een eik) centraal stond in de midwinterviering.

De christelijke kerken en dan vooral de rooms katholieke kerk moesten eigenlijk niets hebben van dit heidens ritueel. De kerstboom heeft dan ook niets te maken met de inhoud van het christelijke kerstfeest. Uiteindelijk is het dus wel een onderdeel daarvan geworden. Sterker nog, de oorspronkelijk gegeven geboortedatum van Jezus Christus is verplaatst van de zomer naar de winter om de christelijke interpretatie van het kerstfeest kracht bij te zetten. Naar het schijnt. Ik ben er verder ook niet bij geweest.

Maar ik geloof het zo.

En dan hebben we natuurlijk de Kerstman himself nog. Die vindt deels zijn oorsprong in het Sinterklaasfeest, wat de Nederlandse kolonisten naar Noord-Amerika meenamen. En die later als de Kerstman (‘Santa Claus’) zijn weg weer terug gevonden heeft in Europa.

Over dubbele persoonlijkheden gesproken.

Tot zover de kerst items van het kerststukje. Maar waar ligt het schuim, waar is de basis waarop dit rust? Ik ben wel gecharmeerd van het idee van een midwinterviering, waarbij de natuur centraal lijkt te staan en minder van de religieuze toeters en bellen. Maar ik ben dan ook een heiden. Denk ik.

Prettige midwinterviering in ieder geval.

Door Libert

Angst

Na een flinke boswandeling in de omgeving van Mook, gingen mijn wandelgenoot en ik nog even wat drinken en de boom verder optuigen die we terloops aan het opzetten waren. Tijdens dat optuigen kwam de vraag ter berde wat het tegenovergestelde is van angst.

Goeie vraag nietwaar, maar ook niet voor het eerst gesteld. De Deense filosoof Kierkegaard (1813 –1855) stelde dat de natuurlijke tegenpool van angst onuitsprekelijke vreugde is. En dat die angst een negatieve weg is die daar ook toe kan leiden.

Dat angst niet alleen maar een ontmoeting met het niets is, maar juist de aanzet naar positieve geborgenheid in een persoonlijk (gods)geloof, stelde hij vermoedelijk als theoloog.

De omstreden Duitse filosoof Heidegger (1889 –1976) verbindt angst (in tegenstelling tot vrees) met de afwezigheid van een object dat de angst zou veroorzaken en legt een connectie met een besef van het ‘in leven zijn’.

Mmm. Leest een beetje als een beschrijving van een psychose.

Ik denk dat die behoefte aan die geborgenheid herkenbaar is voor velen die dergelijke ervaringen hebben. En ook dat er vaak meer steun bij de geestelijk verzorgers gevonden werd in die momenten dan bij de pragmatische zorg die de (moderne) psychiatrie zo kenmerkt.

Vaak kan een openhartig en beschouwend gesprek over die ervaringen en de staat van je geest bijdragen aan het kunnen plaatsen van die ervaringen in een hanteerbaarder perspectief.

In 2012 was er een debatsymposium in de Rode Hoed in Amsterdam over psychiatrie en filosofie n.a.v. de uitgave van het gelijknamige handboek, waar het soms tot verhitte debatten leidde. Het botert niet zo tussen die twee. Wat opmerkelijk is gezien dat de psychiatrie zijn oorsprong toch (deels) moet hebben gevonden in de wijsbegeerte.

Ik zou zeggen; zoek de overeenkomsten in het plaatje, niet de 10 verschillen.

Door Libert

Opgeruimd karakter

Enige jaren geleden attendeerde iemand me erop dat er uit onderzoek was gebleken dat het schoonmaken (van je huis) een therapeutische werking heeft voor vooral mensen met depressieve klachten. Ongetwijfeld. En het leeft een stuk prettiger. Het lijkt zo’n open deur. Moest daar nou onderzoek naar gedaan worden?

Ik moest denken aan het hebben van een zogenaamd opgeruimd karakter. Het verband tussen opgeruimd en opgewekt ligt daar toch mooi in besloten? Hebben we geen vertrouwen meer in onze taal als bron van overgeleverde kennis en ervaring?

Inmiddels heb ik begrepen dat het credo evidenced-based hoogtijdagen viert in de zorg. Laten we maar even voor lief nemen dat het kennelijk weer teveel gevraagd is om dat netjes even te vertalen naar een Nederlands begrip. ‘Op basis van aantoonbare resultaten’ of zo. Maar dat bekt niet zo lekker. Het is niet sexy genoeg. En zorg is hot. Er wordt grofweg tweemaal zoveel uitgegeven aan zorg als aan defensie wereldwijd. Volgens de meters op de website Worldometers althans.

En de trend is verdere verzakelijking van de zorg. Juist ja. Onderscheiden we hier niet de contouren van een (oprukkende) industrie? Daar gaat mijn opgewekt humeur. Tijd voor een grote schoonmaak.

Door Libert

Worldometers

Bijsluiter

Sinds een tijdje bemerk ik dat het lezen van de kleine lettertjes me moeilijker af gaat. Ik heb een leesbrilletje nodig, bedenk ik me als ik weer eens moeite heb om vast te stellen wat er nou precies in dat fruitsap zit waar ik me zinnen op heb gezet. Kan me trouwens niet herinneren wanneer ik het noodzakelijk begon te vinden om überhaupt vast te stellen wat er nou in dat fruitsap zit.

En sinds wanneer is het normaal geworden om een ‘bijsluiter’ te verplichten bij (voorbewerkte) voeding. Spreken we hier dan nog wel van (gezond) voedsel, mijmeren mijn gedachten voort.

‘Eet niets wat uw (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen’. Aldus Michael Pollan (een amerikaanse schrijver en filosoof). Lastig boodschappen doen zo. Je kan moeilijk je grootmoeder elke keer meenemen. En zonder leesbrilletje dus.

En die lijkt belangrijker te worden. Het komt me voor dat er steeds meer kleine lettertjes bijkomen in onze maatschappij. Ik neem dan vaak even de moeite om het ook te lezen, maar het is een tijdrovende bezigheid en leidt vaak tot meer vragen dan antwoorden.

Gelukkig hebben we natuurlijk instanties die zich daar mee bezighouden en het keurig in kaart brengen. Alleen heb je dan vaak weer een gebruiksaanwijzing nodig. Toch maar even naar de opticien.

Door Libert

Overzicht digitale activiteiten

Wijziging openstelling DAC de Arc en DAC Dolfijn per 3 april

Wijziging openstelling DAC de Arc en DAC Dolfijn per 3 april

De RIBW is bezig om Participatie & Werk financieel fit te krijgen. Daarom kijken we kritisch naar ons aanbod en de openingstijden. Voor DAC Dolfijn in Tiel, en DAC de Arc in Druten heeft dit nauwelijks gevolgen, behalve dat we daar één dag in de week onze deuren sluiten. Per 3 april 2023 ...
Seb Kortbeek – cliëntvertrouwenspersoon bij de RIBW

Seb Kortbeek – cliëntvertrouwenspersoon bij de RIBW

Hallo, ik ben Seb Kortbeek, cliëntvertrouwenspersoon bij de RIBW. Het is mijn ervaring dat de meeste cliënten weten dat ik er ben, en wat ik doe. Toch krijg ik ook wel eens te horen dat dit niet zo is... Vandaar dit bericht!  Als cliëntvertrouwenspersoon (CVP) is het mijn taak om cliënten bij ...
Programma Week van de Psychiatrie 20-26 maart

Programma Week van de Psychiatrie 20-26 maart

In de week van 20 - 26 maart is de landelijke Week van de Psychiatrie.RIBW-Team-Herstel heeft, samen met Ixta Noa, het Zelfregiecentrum en De Kentering een mooi programma gemaakt. Jullie zijn van hart welkom! (Zie onderstaande flyer voor meer informatie)Overzicht digitale ...
Het activiteitenoverzicht van MAART 2023 staat on-line

Het activiteitenoverzicht van MAART 2023 staat on-line

Het activiteitenoverzicht van Nijmegen, Druten, Tiel en Culemborg van MAART 2023 staat online.Via deze pagina kun je het bekijken en downloaden. Let op: Nu ook iedere maand een gedetailleerd programma voor de jongvolwassenen in Nijmegen en omstreken. Als je een gedrukt exemplaar wilt hebben ...
Documentaire ‘Zlatan is gek’ 21 februari op Htien

Documentaire ‘Zlatan is gek’ 21 februari op Htien

Kom jij dinsdag 21 februari ook naar de vertoning van de taboedoorbrekende documentaire ‘Zlatan is gek?’ Zlatan, hij heet eigenlijk Jöran, heeft een bipolaire stoornis waardoor hij kwetsbaar is voor depressies, manieën en psychoses. In deze documentaire vertelt hij hier open en openhartig ...
Cursus Omgaan met Stemmen Horen start 17 februari

Cursus Omgaan met Stemmen Horen start 17 februari

Omgaan met Stemmen Horen is een cursus voor mensen die stemmen horen, hun naasten en hulpverleners.Bij de cursus krijg je informatie en handvatten over omgaan met stemmen horen, herstel en emancipatie. Er is ruimte om ervaringen en ideeën uit te wisselen en om ervarings- kennis op te doen over ...
Kerstlunch met Team Herstel

Kerstlunch met Team Herstel

Team Herstel organiseerde afgelopen 16 december een gezellige kerstlunch. Voor collega's van Team Herstel, collega's van de RIBW en natuurlijk onze vrijwilligers. De Zwerm was helemaal aangekleed met kerstversiering, de tafel was mooi gedekt. We hadden tijd om met elkaar te genieten van de ...
Boek ‘Leren omgaan met stemmen horen’ krijgt 2e druk

Boek ‘Leren omgaan met stemmen horen’ krijgt 2e druk

Stemmen horen roept bij mensen die er zelf (in)direct mee te maken hebben veel vragen op. Wie of wat zijn die stemmen? Wat is de oorzaak? En vooral: hoe kan ik leren omgaan met stemmen horen? Ervaringsdeskundige Robin Timmers schrijft erover in zijn boek ‘Leren Omgaan met Stemmen Horen: Een op ...
De kracht van Kerstmis (een kerstverhaal)

De kracht van Kerstmis (een kerstverhaal)

Dit kerstverhaal is geschreven door onze  vrijwilligster Maria van den Hombergh, die al jarenlang de schrijfgroep bij Htien begeleidt. We delen het graag met jullie!De kracht van Kerstmis Ze zat voor het raam en keek naar buiten. Het begon al te schemeren. Even wennen dat het  vroeger donker ...
Nieuwe Samen Sterk Groep start Januari 2023

Nieuwe Samen Sterk Groep start Januari 2023

Wat is een samen sterk groep?Cliënten maken gebruik van elkaars kracht en ervaring. Hierdoor kun je op een positieve en veilige manier van elkaar leren. De groep is zelf leidend in de thema's die besproken worden. Je geeft je op om 10 keer mee te doen met de groep. Daarna evalueren we hoe we ...
Programma HTIEN in de kerstweek (24 dec tot 1 jan)

Programma HTIEN in de kerstweek (24 dec tot 1 jan)

Zoals jullie van ons gewend zijn hebben we op HTIEN rond kerst en oud en nieuw en sprankelend programma. Sommige activiteiten gaan gewoon door (bespreek dat zelf met de daarbijbehorende activiteitenbegeleider, maar er zijn heel veel andere leuke zaken te doen. Bijvoorbeeld: Creatieve ...
Geldzorgen door hoge energiekosten: Nijmegen helpt

Geldzorgen door hoge energiekosten: Nijmegen helpt

Als je als inwoner van de gemeente Nijmegen geldzorgen hebt door de hoge energiekosten dan probeert de gemeente je daarbij te helpen. Nijmegen heeft daarvoor de actie "Nijmegen de winter door" opgestart. Ze schrijven:"Heeft u geldzorgen door hoge energiekosten? Wij kunnen helpen! Ook met ...
NIEUWSBRIEF Cliëntenraad, Regioraden en  SamenSpraak

NIEUWSBRIEF Cliëntenraad, Regioraden en SamenSpraak

De Cliëntenraad, de Regioraden en SamenSpraak hebben een nieuwsbrief uitgegeven met informatie over hun activiteiten. Je leest daarin over besluiten en instemmingsverzoeken waar de raden zich gevraagd en ongevraagd mee bezig houden, een verslag over de Landelijke Ontmoetingsdag Cliëntenraden ...
20 december: Kerstmarkt op HTIEN

20 december: Kerstmarkt op HTIEN

Op dinsdag 20 december is er een gezellige kerstmarkt in HTIEN.Je bent welkom van 11:00 uur, en we sluiten om 16:00 uur Kijk een koop in de vele kraampjes met zelfgemaakte spullen Geniet van de muzikale omlijsting Smul van de Erwtensoep, de warme choco en de taart Besnuffel de mooie ...
HOUSE DJ-clinics by Tim Herfst

HOUSE DJ-clinics by Tim Herfst

Op 15 december verzorgt DJ Tim Herfst voor de jongvolwassenengroep op HTIEN een HOUSE DJ-Clinic in de HTIEN @ DELOODS. Tijd: van 18:30 tot 20:30 uurAanmelden: Bij Lia of Janne    Overzicht digitale activiteiten Postadres RIBW Cliëntenplein Hulzenseweg 10 6534 AN Nijmegen E ...
Laat je wens in vervulling gaan

Laat je wens in vervulling gaan

Heb je een wens en lukt het niet om deze zelf te realiseren, klop dan aan bij het RIBW Wensenbureau. Het kan gaan om een persoonlijke wens, maar ook om de wens van een groep cliënten. Het Wensenbureau heeft vooral tot doel om door het vervullen van wensen bij te dragen aan het herstelproces en ...
Instemmingsbesluiten Cliëntenraad

Instemmingsbesluiten Cliëntenraad

De Cliëntenraad besloot op 23 november 2022 in te stemmen met de voorgenomen besluiten van de instelling over het Cliëntenbudget 2023, het Handelingsplan Pandemie en de aanpassing van het Protocol Gedragscorrigerende maatregelen.Overzicht digitale activiteiten Postadres RIBW ...
Gesprekken over inrichting cliëntmedezeggenschap

Gesprekken over inrichting cliëntmedezeggenschap

Afgelopen maandag spraken de Regioraden, SamenSpraak, de Cliëntenraad, de bestuurder en de directeuren in Tiel, locatie Wadenoijenlaan, over de toekomst van de cliëntmedezeggenschap bij de RIBW. Het was het derde gezamenlijke gesprek over dit onderwerp. Aanleiding voor deze gesprekken waren ...
Het koor van Htien start op woensdag 30 november

Het koor van Htien start op woensdag 30 november

Het heeft na corona even geduurd, maar nu is het dan toch zo ver:  Het koor van Htien start weer op woensdag 30 november van 13:30 uur tot 15:00 uur.Wil je graag zingen, dan ben je van harte welkom.  Opgeven en meer informatie: Gerard Poelse-mail: g.poels@ribw-nr.nl telefoon: 06 542 41 ...
Wil jij naar inspirerende event WAAN-ZINNIG?

Wil jij naar inspirerende event WAAN-ZINNIG?

2 november vindt de tweede editie van WAAN-ZINNIG plaats. RIBW N&R houdt 10 plekken vrij voor cliënten van RIBW N&R en nog eens 10 plekken voor medewerkers van RIBW N&R. Wil jij fysiek bij deze avond aanwezig zijn?Stuur dan een mailtje naar steunpuntstemmenhoren@ribw-nr.nl en ...
Cliëntenraad geeft advies: ‘Verhoog cliëntenbudget’

Cliëntenraad geeft advies: ‘Verhoog cliëntenbudget’

Omdat de kosten van voedsel, bewassing en ontspanning stijgen, heeft de Cliëntenraad RIBW NR op 21 september de bestuurder van de RIBW geadviseerd om het cliëntenbudget te verhogen. Het cliëntenbudget is een bedrag dat cliënten die beschermd wonen voor voedsel, bewassing en ontspanning ...
Cursus begin maken met Herstel (start 30 september)

Cursus begin maken met Herstel (start 30 september)

Op vrijdag 30 september start er een nieuwe cursus: 'Begin maken met herstel" Begin maken met herstel is een laagdrempelige cursus waarin je kennis maakt met herstel en lotgenotencontact. In gesprek met elkaar verken je verschillende thema’s zoals steun, valkuilen en de rol van hulpverleners ...
VACATURE  RIBW – Keuken de Olijf

VACATURE RIBW – Keuken de Olijf

Dagbesteding Participatie & WerkRIBW Keuken de Olijf Altijd al in de horeca willen werken?Bij Keuken de Olijf in RIBW Htien bieden we kleinschalige dagbesteding aan. Werk je bij Keuken de Olijf dan maak je kennis maken met de verschillende taken van een horecamedewerker. De activiteiten ...
Doe mee aan de week van de ontmoeting in Druten

Doe mee aan de week van de ontmoeting in Druten

Van 29 september t/m 6 oktober is in Druten de Week van de Ontmoeting. In deze week staat ontmoeting centraal en zijn erveel extra activiteiten. Deelname aan de activiteiten is gratis. Wacht niet te lang met aanmelden want vol is vol! Kijk op de plaatjes hieronder of bekijk/download de ...
Doe je mee aan een onderzoek naar inzet ervaringsdeskundigheid?

Doe je mee aan een onderzoek naar inzet ervaringsdeskundigheid?

De RIBW vindt ervaringsdeskundigheid erg belangrijk. Om hier meer gebruik van te maken doen we nu een onderzoek. Hieronder lees je waarom we dit doen en waarom we jouw hulp hiervoor nodig hebben. Ervaringsdeskundigheid is één van de leidende principes van de RIBW N&RDit principe is: ...
STIGMA, een dynamische ‘minidocumentaire op toneel’

STIGMA, een dynamische ‘minidocumentaire op toneel’

Volg in deze dynamische ‘minidocumentaire op toneel’ de 7 hoofdpersonages: wat gaat er in hun hoofden om en welke stigma’s komen zij tegen in zichzelf en in de maatschappij? Laat deze met vlagen zeer humoristische en ontroerende voorstelling je opnieuw doen kijken naar psychische ...
Actueel programma Life Goals Nijmegen (augustus 2022)

Actueel programma Life Goals Nijmegen (augustus 2022)

Er is een nieuw programma van Life Goals Nijmegen!Bekijk hieronder wat waar en hoe,  en waar je je op kunt geven: DINSDAGSport en Spel14:00-15:00 - Quick 1888, Dennenstraat 25Aanmelden via: Rogier Pengel rogierpengel@hotmail.com, 06 47 03 79 75 DINSDAGVoetbal15:00-16:00 - SV Orion, ...
Kennismakingsvideo nieuwe bestuurder Caroline Truijens online

Kennismakingsvideo nieuwe bestuurder Caroline Truijens online

Caroline Truijens is sinds begin deze maand de nieuwe bestuurder van RIBW Nijmegen & Rivierenland. Door haar volle inwerkprogramma is ze helaas nog niet in de gelegenheid geweest om de collega's en cliënten op de verschillende locaties te ontmoeten. Daarom delen we alvast een korte ...
Maak TIJD voor een Htien ontBIJT (woensdag 6 juli om 9:30 uur)

Maak TIJD voor een Htien ontBIJT (woensdag 6 juli om 9:30 uur)

Maar dat is gezellig! Een Htien-ontbijt voor alle deelnemers van Htien.Je bent van harte welkom op woensdag 6 juli om 9:30 uur Inschrijven verplichtWe willen graag weten of je komt, dus inschrijven is verplicht. Je kunt je inschrijven op de lijst bij de receptie van Htien. De uiterste ...
RIBW yoga, afscheid en welkom

RIBW yoga, afscheid en welkom

WELKOM: DAGMAR VAN OVERMEIR Vanaf 27 juni neemt Dagmar met plezier de yoga over van Bertine. Dagmar is begeleider en trajectbegeleider geweest bij de RIBW. Ze geeft nu yogalessen bij Yoga Kula "Yoga is de afgelopen 6 jaar heel belangrijk geweest in mijn herstelproces en het omgaan met een ...
Eindelijk: een nieuwe tuin voor de RIBW Tuinclub

Eindelijk: een nieuwe tuin voor de RIBW Tuinclub

Eindelijk na 5 maanden tuinloos geweest te zijn, mogen we weer!Ribw de Tuinclub strijkt de komende weken neer in de kloostertuin van de Westerhelling. Een monumentale tuin waar we de komende jaren ons wederom kunnen uitleven. Het is een besloten tuin, gelegen aan de Sophiaweg 4 te Nijmegen, ...
Swingfeest op Htien (woensdag 18 mei)

Swingfeest op Htien (woensdag 18 mei)

Na de open dag op Htien gaan we gezellig verder een een Swingfeest. De open dag duurt van 14:30 uur tot 16:30 uur Van 17:00 uur  tot 18:00 uur kun je friet komen eten van 18:00 uur tot 20:00 uur is er een klein maar fijn Swing Feest(Let op, het friet eten en het Swing feest zijn nadrukkelijk ...
Team Herstel Programma mei 2022

Team Herstel Programma mei 2022

WRAP CURSUS Dolfijn: vanaf woensdag 25 mei, iedere woensdag van 13:30u tot 16:00u, 9 bijeenkomsten. Er zijn nog plekken vrij.  WRAP WORKSHOP  Denk je dat WRAP wat voor je is, maar wil je er eerst meer van weten? Kom dan naar de Dolfijn voor een workshop WRAP. Wees welkom 😉 Dolfijn: ...
Komt ons zien op Htien (op woensdagmiddag 18 mei)

Komt ons zien op Htien (op woensdagmiddag 18 mei)

Op Woensdag 18 mei is er tussen 14:30 en 16:30 een open middag op Htien met de titel: Komt ons zien op Htien (voor vrienden, familie, begeleiders en de rest) Onze activiteiten stellen zich voor, er is een open podium, er zijn kleine workshops, en natuurlijk is er ook een hapje en een ...
Afwijkende openingstijden Htien april, mei en juni

Afwijkende openingstijden Htien april, mei en juni

In de maanden april, mei en juni zijn er verschillende feestdagen. Dat heeft vanzelfsprekend effect op de openingstijden van Htien. Op enkele feestdagen is er alleen een middag-inloop. Kijk hieronder voor het complete overzicht: Overzicht digitale activiteiten Postadres RIBW ...
Mooie Z11-dag op Htien (21 april)

Mooie Z11-dag op Htien (21 april)

Op donderdag 21 april van 9:00 tot 12:30 uur kun je meedoen aan de "mooie Z11 dag" op Htien: haren knippen make-up maskertje nagellak Bezoekers van de RIBW zijn welkom! Inschrijven: Je kan je telefonisch inschrijven via receptie van Htien 06 - 553 668 98 Bij de receptie hangt ook een ...
Vacature gastvrouw/gastheer receptie Htien

Vacature gastvrouw/gastheer receptie Htien

Voor onze receptie op Htien zoeken wij deelnemers  die het leuk vinden om als gastvrouw/gastheer de balie te bemannen. Is dit misschien wat voor jou? mensen wegwijs te maken binnen htien mensen kunnen ontvangen kleine administratieve taken te kunnen doen eerste aanspreekpunt te zijn binnen ...
Htien gesloten op 2de paasdag (maandag 18 april)

Htien gesloten op 2de paasdag (maandag 18 april)

Op maandag 18 april (tweede paasdag) is Htien gesloten. Wil je met Pasen iets te doen hebben? Kom dan naar de Paasbrunch op zondag 17 april (eerste paasdag).Daar kun je natuurlijk ook paaseieren zoeken! [ klik hier voor informatie over de paaslunch op eerste paasdag ]Overzicht digitale ...
Paasbrunch op Htien (eerste paasdag)

Paasbrunch op Htien (eerste paasdag)

Op zondag 17 april (eerste paasdag) uur is er een gezellige en lekkere Paasbrunch op Htien van 12:30 uur tot 16:30 Er zijn eitjes, er is soep en paasbrood.De eigen bijdrage is 2,50 Natuurlijk gaan we paaseieren zoeken Meer ideeën zijn welkom Meld je aan bij André Derks of bij de receptie van ...
Aanstelling Caroline Truijens als nieuwe bestuurder

Aanstelling Caroline Truijens als nieuwe bestuurder

We zijn verheugd te kunnen melden dat drs. Caroline Truijens per 1 juni start als bestuurder bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Zij volgt hiermee Edwin ten Holte op die per 1 maart jl. afscheid nam. Caroline Truijens is op dit moment directeur behandelzaken bij Reinier van Arkel en heeft ...
Jaarlijkse Autismeweek (2 t/m 9 april)

Jaarlijkse Autismeweek (2 t/m 9 april)

De NVA organiseert de jaarlijkse autismeweek van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 9 april.Deze autismeweek is altijd rond de Wereld Autismedag op 2 april. Het thema in 2022 is ‘Grenzen’.De autismeweek is een initiatief om iedereen bewust te maken van wat autisme is. Op de site van de NVA ...
Programma DAC Dolfijn in Tiel (week van de psychiatrie)

Programma DAC Dolfijn in Tiel (week van de psychiatrie)

In de week van de psychiatrie heeft DAC Dolfijn in Tiel een aangepast programma.Iedereen kan deze week meedoen aan alle activiteiten. Met of zonder indicatie. Heb je een indicatie dan zullen we deze volledig inzetten. Programma maandag 21 maart.10.00uur - 10.30 uur Koffie en thee10.30 uur - ...
Coronabewijs voor mensen zonder BSN en/of DigiD

Coronabewijs voor mensen zonder BSN en/of DigiD

Mensen zonder BSN en/of DigiD, die door de GGD zijn geprikt of getest kunnen nu ook een coronabewijs maken. Dat kon eerder nog niet. Dit coronabewijs heb je nodig om te kunnen reizen en in sommige landen ook om bijvoorbeeld naar een restaurant te kunnen. Je kunt het bewijs hier aanvragen bij ...
Edwin ten Holte verlaat RIBW Nijmegen & Rivierenland

Edwin ten Holte verlaat RIBW Nijmegen & Rivierenland

Met ingang van 1 maart 2022 neem Edwin ten holte, na zesenhalf jaar, afscheid van de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Edwin heeft ter gelegenheid van zijn afscheid een brief geschreven die rond 24 februari bij alle cliënten van de RIBW in de bus zal vallen. Als je de brief nog niet hebt ...
Debby en De Arc winnaars van Eigenzinnig Druten

Debby en De Arc winnaars van Eigenzinnig Druten

Debby, bezoeker van RIBW’s dagactiviteitencentrum De Arc in Druten, maakte onlangs een prachtige versiering op de ramen van De Arc. Dit alles vanwege een wedstrijd van de gemeente om het nieuwe beeldmerk ‘Eigenzinnig Druten, Hart van Maas en Waal’ zoveel mogelijk aandacht te geven. Debby was ...
Aanbod Team Herstel  RIBW februari 2022

Aanbod Team Herstel RIBW februari 2022

1. Herstelwerkplaats/spreekuur Team Herstel (HWP/S) Iedere vrijdagochtend van 10:00u tot 12:00u op H10, De Zwerm. Bij de HWP/S kun je terecht voor al je vragen rondom herstel en/of ervaringsdeskundigheid. Ook kun je bij de HWP/S in contact komen met lotgenoten en kun je hier ervaringen ...
Goedkoop busabonnement voor Nijmegenaren met laag inkomen

Goedkoop busabonnement voor Nijmegenaren met laag inkomen

Inwoners van de gemeente Nijmegen vanaf 18 jaar met een laag inkomen kunnen een goedkoop busabonnement krijgen: het busvoordeelabonnement. Dit geldt ook voor mensen in een woonvorm voor Beschermd Wonen (WMO en WLZ). Wat kost hetMet dit abonnement kan iemand voor € 15,- een jaar lang gratis ...
Een nieuwe Column van Libert

Een nieuwe Column van Libert

Libert schrijft al jaren Columns voor het Cliëntenplein. Altijd met zijn eigen kijk op zaken. Vaak moet een idee even broeien in zijn hoofd, en altijd komt er een mooi stukje tekst tevoorschijn. Je zou Libert dus ook best een artiest kunnen noemen, ook al weet ik nu al dat hij mij daarover op ...
Booster gehaald? Hoe zet je hem in de corona-check-app?

Booster gehaald? Hoe zet je hem in de corona-check-app?

Je hebt het vast al gemerkt:Je heb je booster-prik gehaald, maar ziet hem daarna niet vanzelf verschijnen in de CoronaCheck-app.Hoe kun je dat oplossen: Als je een boosterprik hebt gehaald, moet je deze zelf toevoegen aan de CoronaCheck-app. Dit gebeurt niet vanzelf. Doorloop hiervoor de ...
Start beginnersgroep hardlopen vanaf 14 februari

Start beginnersgroep hardlopen vanaf 14 februari

In het nieuwe jaar wordt er weer een hardloopgroep gestart voor beginners en herstarters.Het doel is om rustig op te bouwen en uiteindelijk 30 minuten aan één stuk te kunnen hardlopen. Ontspanning, gezelligheid en lekker buiten in beweging zijn staan centraal. Praktische informatie: Start: ...
RIBW Tuinclub zoekt tuin

RIBW Tuinclub zoekt tuin

Werken in het groen, creatief bezig zijn, klussen, sociale contacten onderhouden, tuinieren. De RIBW Tuinclub biedt al 10 jaar dé plek voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid om zich bezig te houden met zinvol werk middenin het groen. Eén vaste tuin om in te werken is daarbij heel ...
(GAAT NIET DOOR!) Htien verzorgingsdag op woensdag 22 december

(GAAT NIET DOOR!) Htien verzorgingsdag op woensdag 22 december

Helaas gaat de verzorgingsdag door de lockdown-regels niet door.We bekijken of het mogelijk is deze dag in de loop van het jaar alsnog een keer door te laten gaan.   Laat je zien op Htien! Op woensdag 22 december van 9:00 tot 16:00 hebben wij een verzorgingsdag: haren knippen, make-up, ...
Stichting Join us helpt jongeren die eenzaam zijn

Stichting Join us helpt jongeren die eenzaam zijn

Van de site van Join us:Stichting Join us helpt jongeren die eenzaam zijn. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch is er een grote groep jongeren in Nederland die zich alleen voelt. Uit onderzoek blijkt dat 8 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar ...
Strengere Coronamaatregelen binnen de RIBW (per 13 november)

Strengere Coronamaatregelen binnen de RIBW (per 13 november)

Vanaf 13 november gelden er strengere coronamaatregelen in Nederland. Hoe we hier binnen de RIBW mee omgaan, beschrijven we hieronder. Zo hopen we veilig te kunnen wonen, werken en meedoen. De RIBW kiest vooralsnog niet voor het inzetten van een Corona Toegangsbewijs.We leggen vooral de nadruk ...
IPS helpt je zoeken naar een reguliere betaalde baan

IPS helpt je zoeken naar een reguliere betaalde baan

Denk jij er weleens over om te zoeken naar een betaalde baan? En wist je dat we binnen de RIBW hier ondersteuning in kunnen bieden? Met de IPS (Individuele Plaatsing en Steun) methode helpt de IPS trajectbegeleider jou in het zoeken naar een betaalde, reguliere baan. En als je eenmaal werk ...
Hoe krijg je een Corona Toegangsbewijs (stap voor stap)

Hoe krijg je een Corona Toegangsbewijs (stap voor stap)

Wilt u naar een evenement of activiteit, zoals een festival, cultureel uitje of sportactiviteit? Dan kan de eigenaar of organisator u vragen om een Corona Toegangsbewijs. Waaruit bestaat een Corona Toegangsbewijs?U kunt een Corona Toegangsbewijs krijgen als u een vaccinatiebewijs of ...
AutiRoze houdt op dinsdag 28 september een spelletjesavond!

AutiRoze houdt op dinsdag 28 september een spelletjesavond!

Hallo allemaal, De volgende bijeenkomst van AutiRoze Nijmegen is dinsdag 28 september in het Roze Huis. We houden een spelletjesavond! Wij zorgen voor bordspellen, maar mocht je thuis nog leuke spellen hebben neem deze dan vooral mee. Houd je niet van spellen? Dan zijn er vast mensen die het ...
Kom Boksen met Evelien (op Htien)

Kom Boksen met Evelien (op Htien)

Lekker boksen in combinatie met bokszaktraining en kickboksen. Wat kan bokszaktraining en kickboksen voor jou betekenen:Het geeft je zelfvertrouwen en maakt je hoofd leeg. Je leert je agressie onder controle te houden en natuurlijk is het een goede uitlaatklep.  Boksen kan op ...
Nog niet geprikt? Prikken zonder afspraak, het kan!

Nog niet geprikt? Prikken zonder afspraak, het kan!

Ben je nog niet gevaccineerd, maar wil je wel?Het is nu mogelijk om bij de GGD naar de open-inloop te gaan om daar zonder afspraak te worden gevaccineerd.Ook komt de GGD langs met een "Tour". Doe  er je voordeel mee! Vergeet niet je identificatiebewijs en een mondkapje mee te nemen. Klik hier ...
Wil jij een VIP-behandeling bij Zelfregiecentrum Nijmegen?

Wil jij een VIP-behandeling bij Zelfregiecentrum Nijmegen?

Op woensdag 8 september of donderdag 9 september kun je kennismaken met het Zelfregiecentrum Nijmegen. Je krijgt dan een VIP-behandeling: je wordt warm welkom geheten met een drankje en een versnapering. Daarna kun je 1 op 1 in gesprek met een medewerker van ons centrum op de St. Jorisstraat ...
Herziening trainingenaanbod team Herstel

Herziening trainingenaanbod team Herstel

De RIBW heeft besloten om het aanbod van team Herstel te herzien. Het aanbod zal in de toekomst vooral toegespitst zijn op cliënten van de RIBW, zodat we onze herstelvisie beter kunnen verankeren en uitbouwen. Door het vertrek van medewerkers/trainers lukt het ons niet om de trainingen van ...
Ontmoet elkaar in de zomer in Druten

Ontmoet elkaar in de zomer in Druten

De zomer is voor veel mensen een leuke tijd. Samen genieten van mooi weer of er lekker even tussen uit. Voor sommige mensen kan het ook stil worden in hun omgeving, zeker als iedereen op vakantie gaat. Iedereen kent wel iemand voor wie de zomer een periode is van weinig contacten.Voor en door ...
Top zomerprogramma in Culemborg voor jong en oud!

Top zomerprogramma in Culemborg voor jong en oud!

Woon je in of bij Culemborg en ga je niet op vakantie?Dat betekent niet dat het een saaie zomer wordt. Integendeel! Veel mensen en organisaties zorgen voor een superleuke zomer in Culemborg. Boordevol activiteiten. Voor alle leeftijden. Weten wat er te doen is? Kijk op ...
Medicatie in de ggz: cliënten mini-survival gids

Medicatie in de ggz: cliënten mini-survival gids

De onafhankelijke website GGZnieuws.nl komt met een interessant artikel met de titel:'Medicatie in de ggz: cliënten mini-survival gids' Ze schrijven:'Heb je veel psychische klachten dan hoop je op medicatie die snel en goed werkt. Wie wil dat niet? Maar als je die pil eenmaal slikt, valt het ...
Nieuwe crea-activiteiten op Htien (gaan door t/m augustus :-) )

Nieuwe crea-activiteiten op Htien (gaan door t/m augustus 🙂 )

De proef met de begin juni aangekondigde nieuwe crea-activiteit is positief uitgepakt.We gaan er dus mee door toen en met Augustus. De tijden zijn iets aangepast (zie onder): Nieuwe activiteiten op Htien om te kijken of een creatieve activiteit bij je past, of om aan je eigen werkstuk verder ...
De nieuwe Leefstijl-pagina op het Clientenplein

De nieuwe Leefstijl-pagina op het Clientenplein

Stagiair Ramon (bezoekers van Htien kennen hem als enthousiast begeleider van sport- en bewegingsactiviteiten), heeft voor de nieuwe Leefstijl pagina op het cliëntenplein een mooi overzicht gemaakt van online sport en bewegingsoefeningen die je zelfstandig kunt uitvoeren.De oefeningen gaan van ...
Infobijeenkomst beschikkingsvrije dagbesteding (28 juni)

Infobijeenkomst beschikkingsvrije dagbesteding (28 juni)

RIBW-cliënten uit de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen die gebruik maken van ontwikkelingsgerichte dagbesteding hebben van hun gemeenten een brief ontvangen.In die brief wordt aangekondigd dat een indicatie van het sociaal wijkteam niet meer nodig is maar dat dit in het vervolg rechtstreeks ...
Joehoe! Vanaf 20 juni is Htien weer op zondag open!

Joehoe! Vanaf 20 juni is Htien weer op zondag open!

Door de versoepelingen in de regels rond Corona kan Htien vanaf 20 juni weer op zondag open. Je bent van harte welkom voor een kopje koffie, thee of wat fris, voor een praatje, een spelletje of voor het lezen van de krant! 🙂 We zijn open van 13:30 tot 16 uur Je kun je opgeven op de ...
Versoepelingen coronamaatregelen bij de RIBW

Versoepelingen coronamaatregelen bij de RIBW

Nu er elke week weer meer mensen gevaccineerd worden en de druk op ziekenhuizen afneemt wordt er in Nederland steeds meer mogelijk. Ook binnen de RIBW zijn er elke week weer meer cliënten en medewerkers gevaccineerd. Twee weken geleden heeft een groot deel van onze kwetsbaarste cliënten ook ...
Video livestream strategie & koers RIBW on-line te bekijken

Video livestream strategie & koers RIBW on-line te bekijken

Donderdag 20 mei werd via een livestream de Strategie & Koers van de RIBW door Edwin ten Holte toegelicht.Ben jij benieuwd naar de speerpunten van de strategie, de actualisatie van de koers en het jaarplan voor 2021? Bekijk dan de video van de livestream hieronder:Overzicht digitale ...
Andre Daamen neemt afscheid van de RIBW

Andre Daamen neemt afscheid van de RIBW

Beste collega’s, beste cliënten Net nu er een nieuwe Strategie & Koers wordt uitgestippeld in onze RIBW, ga ik afscheid nemen van jullie. Maar misschien juist daarom, is dit wel een mooi moment. Mijn pensioendatum zat er al wel aan te komen, maar het stoppen met werken is een aantal ...
Team herstel: Online bijeenkomsten mei-juni-juli

Team herstel: Online bijeenkomsten mei-juni-juli

Vanaf 18 mei 2021 bieden wij weer een nieuwe reeks online themabijeenkomsten aan. We zien er naar uit oude én nieuwe deelnemers te verwelkomen. We komen online bij elkaar en praten aan de hand van diverse (herstel) thema’s om zo (meer) in je eigen kracht te komen. Hierbij gaan we voor de her- ...
Werken met IPS Werkt!

Werken met IPS Werkt!

IPS (Individuele Plaatsing en Steun) werkt.En om je te laten zien hoe hoe dat kan werken en wat jij er aan kunt hebben heeft Nicky Gijsbers er een korte video over gemaakt. IPS trajectbegeleiders Marleen en Bart vertellen daarin over een IPS traject en hoeveel impact het kan hebben in iemands ...
Bericht over Erika Claessen

Bericht over Erika Claessen

Beste cliënten,Een jaar geleden was onze directeur Erika Claessen betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Na een intensieve periode van herstel en revalidatie is zij inmiddels gestart met de re-integratie binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Wij zijn blij dat zij weer actief is in ...
Meer grip op je leven met de WRAP!

Meer grip op je leven met de WRAP!

Tijdens de WRAP kun je onderzoeken wat jij nodig hebt om je goed te voelen.Team Herstel van de RIBW Nijmegen & Rivierenland organiseert 8 WRAP bijeenkomsten ondersteund door mensen met eigen ervaring in het herstelproces. Je onderzoekt wat jij nodig hebt om je goed te voelen We wisselen ...
Zittend Online Bewegen

Zittend Online Bewegen

Vanaf woensdag 28 april wordt er vier woensdagen op rij (tot en met 19 mei) van 10:00 uur tot 10:30 uur een zittende beweegactiviteit via Zoom aangeboden. Bij succes kan deze activiteit worden voortgezet.De beweegactiviteit is vanuit je eigen omgeving uit te voeren en je hebt er alleen een ...
Locaties DAC Dolfijn en de Parallel gesloten tot 3 mei

Locaties DAC Dolfijn en de Parallel gesloten tot 3 mei

UPDATE 26-04 15:00 UUR: Helaas is er een tweede medewerker van DAC Dolfijn besmet met corona. Samen met de GGD zijn de benodigde acties uitgezet. Er is besloten om de locaties DAC Dolfijn en de Parallel om deze reden tot maandag te sluiten. Vanaf maandag 3 mei zijn de locaties weer open. We ...
Vaccinatie cliënten 24uurszorg Nijmegen en omgeving

Vaccinatie cliënten 24uurszorg Nijmegen en omgeving

Je las het misschien gisteren al in het nieuws; er krijgen nog enkele groepen voorrang in de vaccinatiecampagne waaronder 13.000 personen die beschermd wonen in de ggz. En dat is goed nieuws voor RIBW-cliënten in de 24uurszorg. Eindelijk kunnen bewoners BW, BT & OGGZ uit Nijmegen en ...
Vanaf 6 april: inloop in Groesbeek

Vanaf 6 april: inloop in Groesbeek

Vanaf dinsdag, 6 april gaat de RIBW van start met de Inloop in Groesbeek! Elke dinsdag vanaf 6 april 2021 van 10:00 tot 12:00 uur Aanmelden via 06 553 66 898 (i.v.m. coronamaatregelen) Op de maandagen krijg je een bevestiging of je kan komen (i.v.m. maximaal aantal bezoekers) Je bent van ...
Proeflessen yoga in april (online)

Proeflessen yoga in april (online)

Heb je al een tijdje gedacht om yoga te doen? Als je yoga een keer wil uitproberen, dat kan! De yoga is vanwege de huidige maatregelen voorlopig nog online via Zoom. Misschien spannend om yoga online te doen, óf dit is juist een kans. Je hoeft de deur niet uit, je kan de yogasessie meedoen in ...
(Feest) Week van de psychiatrie op Htien

(Feest) Week van de psychiatrie op Htien

In de week van 22 tot en met 27 maart is het weer de Week van de psychiatrie. FEEST week van de psychiatrie op Htien Naast het vaste programma wordt er iedere dag een film getoond waarbij we een kijkje nemen "in de keuken van": Dac Tiel Dac Druten Htien Nijmegen Tuinclub Nijmegen Op maandag- ...
RIBW doet mee aan week van de psychiatrie

RIBW doet mee aan week van de psychiatrie

Een psychiatrische diagnose is helaas nog steeds vaak een taboe en het beïnvloedt de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien, ingrijpend. Terwijl gezien worden, erbij horen, mee werken en meedoen juist een mensenleven verrijkt. De RIBW organiseert in de week van de psychiatrie ...
Team herstel: Online bijeenkomsten maart-april

Team herstel: Online bijeenkomsten maart-april

Vanaf 9 maart 2021 biedt RIBW Team Herstel een gloednieuwe reeks online themabijeenkomsten aan. We zien er naar uit oude én nieuwe deelnemers te mogen verwelkomen.We komen online bij elkaar en praten aan de hand van diverse (herstel) thema’s om zo (meer) in je eigen kracht te komen. Hierbij ...
Start wekelijkse inloop Wijkatelier Lindenholt

Start wekelijkse inloop Wijkatelier Lindenholt

Ben je bekend met eenzaamheid, somberheid, angst of andere (psychische) problematiek en heb je behoefte aan (ervaringsdeskundig) contact? Kom dan langs in de inloop in . Wanneer: Elke maandag van 09.30-11.30 Waar: Zellersacker 10-03Aanmelden vereist: en kan via MERLE@IXTANOA.NL of 06 11 09 20 ...
RIBW & LUX: start programmareeks rondom eenzaamheid

RIBW & LUX: start programmareeks rondom eenzaamheid

Arthouse LUX start samen met muziektheatergezelschap Via Berlin en vele samenwerkingspartners uit Nijmegen e.o., waaronder de RIBW Nijmegen & Rivierenland, een programmareeks rondom eenzaamheid onder de naam ‘Instant Loneliness’. Met workshops, films, gesprekken, theater en een podcast ...
De Privacyverklaring voor cliënten van de RIBW is ge-update

De Privacyverklaring voor cliënten van de RIBW is ge-update

De ‘Privacyverklaring voor cliënten van de RIBW Nijmegen en Rivierenland’ heeft een update gehad. Er heeft een aantal kleine wijzigingen plaatsgevonden: De bewaartermijn van de zorginhoudelijke gegevens is gewijzigd naar 15 jaar, steeds vaker bevat uw dossier ook medische gegevens waardoor we ...
Vervolgcampagne ‘Hey, het is oké’ van start

Vervolgcampagne ‘Hey, het is oké’ van start

Bijna één op de twee Nederlanders krijgt ooit te maken met een psychische aandoening. Erover praten is belangrijk. Het zorgt voor wederzijds begrip, wat bijdraagt aan vermindering van stigmatisering. En het kan een stap zijn naar de juiste hulp. Onderzoek laat zien dat mensen in de omgeving ...
Team Herstel – Online aanbod tijdens lockdown

Team Herstel – Online aanbod tijdens lockdown

Het aanbod van team Herstel is gratis. Voor alle bijeenkomsten is het handig om je even aan te melden. Het aanbod dat hier wordt weergegeven is allemaal online, maar we hopen snel weer fysiek bij elkaar te kunnen komen. Voor algemene vragen mail met team.herstel@ribw-nr.nl. Bekijk/download ...
Team Herstel Shared Reading (on-line) (nieuwe startdatum)

Team Herstel Shared Reading (on-line) (nieuwe startdatum)

Bij shared reading staat het uitwisselen van perspectieven en luisteren naar elkaar centraal (De bijeenkomsten zijn  on-line) Wat roept een tekst bij je op? Wat denk je dat de schrijver ermee bedoelt? Het principe is dat iemand een tekst voorleest. Dat kan een gedicht zijn, een zin, een stukje ...
Hoe gevaarlijk is het coronavaccin? De feiten en de Fabels!

Hoe gevaarlijk is het coronavaccin? De feiten en de Fabels!

Het Pfizer- en het Moderna-vaccin zijn in de Europese Unie goedgekeurd. Het coronavaccin is er snel gekomen. Niet zo gek dus dat sommigen van jullie dan met een aantal vragen zitten, zoals: Kan dat dan wel veilig zijn? Hoe zit het met de langetermijneffecten? En hoe moet je kijken naar de ...
Creatief met sneeuw (en schroeven :-)

Creatief met sneeuw (en schroeven 🙂

Je komt binnen op Htien, er zijn weinig mensen, maar wel veel sneeuw.En dan kan het zomaar gebeuren dat er een prachtig tijdelijk kunstwerk ontstaat: "Sneeuw en schroeven' door R De redactie wordt er in ieder geval erg blij van! [ Klik op de foto voor een grotere versie ]Overzicht digitale ...
Programma week 6, 7 en 8, 2021 in Druten

Programma week 6, 7 en 8, 2021 in Druten

Ook voor Druten is er een programma met activiteiten voor week 6, 7 en 8 (8 t/m 28 februari  2021) Je kunt het hier onder bekijken, of download het hier.. Let op het volgende: Voor alle activiteiten moet je je aanmelden. Je ontvangt van ons een bevestiging of je kunt komen. Er kunnen per ...
Deelnemer Alie over verhuizing DAC Dolfijn (Tiel)

Deelnemer Alie over verhuizing DAC Dolfijn (Tiel)

Afgelopen augustus 2020 is DAC Dolfijn in Tiel verhuisd naar het prachtige monumentale pand aan de dr. Schaepmanstraat in. Deze voormalige kerk is flink gerenoveerd. We delen het pand met verschillende andere organisaties; Inloophuis, Toon Hermanshuis en Humanitas. Deelnemer Alie over de ...
Hoezo geen Carnaval in Druten? Gewoon mini en binnen! :-)

Hoezo geen Carnaval in Druten? Gewoon mini en binnen! 🙂

Als er geen Carnaval is in Druten, dan doe je het gewoon op een alternatieve manier. Bekijk het creatieve project van een deelnemer uit Druten. Ze schrijft: Mini carnavalswagen van prins benny bollo mascotte ( beer ) maas en waal, is zeer bekend in t land van maas en waal. Het thema  is de ...
Leven met een suïcidale naaste

Leven met een suïcidale naaste

Informatie en ondersteuning voor naasten van iemand met gedachten aan zelfdoding. Ieder jaar doen ongeveer 50.000 mensen in Nederland een poging tot zelfdoding. Mensen met ouders, partners, kinderen, broers, zussen, vrienden en collega’s. Deze naasten zien hun dierbare worstelen met ...
Medezeggenschap van cliënten: nieuwe folder

Medezeggenschap van cliënten: nieuwe folder

De RIBW Nijmegen & Rivierenland zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet op basis van gelijkwaardigheid. Goed georganiseerde medezeggenschap en inspraak van cliënten vindt de RIBW daarom belangrijk. De ondersteuning van deze mede- zeggenschap valt binnen onze ...
Inventarisatie vaccinatie 24-uurs begeleiding & opvang

Inventarisatie vaccinatie 24-uurs begeleiding & opvang

De RIBW is momenteel bezig met de eerste voorbereidingen voor de vaccinaties van medewerkers en cliënten. We volgen hierbij het vaccinatiebeleid van de overheid. Vaccineren vinden wij belangrijk. Want, met een inenting bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je familie, vrienden en de ...
Maandag 25 januari is Mode Met een Missie verhuisd naar Htien.

Maandag 25 januari is Mode Met een Missie verhuisd naar Htien.

Maandag 25 januari is Mode Met een Missie verhuisd naar Htien. Heel fijn dat het atelier voor veel bezoekers nu makkelijk te vinden is.Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over het atelier en wat je da daar kunt doen? Kom even binnenlopen.Natuurlijk even opletten dat we niet met teveel ...
Zoon tekent boek over bipolaire vader

Zoon tekent boek over bipolaire vader

Timo is illustrator en heeft een vader die bipolair is.Hij tekende en schreef een boek over zijn vader. 'In Until One Sunday We Didn’t words and images are connected on black and white pages illustrating my personal experiences of growing up with a father who becomes a different person from ...
(Bijna) dagelijks een gedicht van Marleen

(Bijna) dagelijks een gedicht van Marleen

Marleen schrijft, meestal gedichten. Ze wil in deze moeilijke tijd graag dagelijks een gedichtje gaan schrijven, en wij delen dat graag met jullie. We publiceren de gedichtjes van Marleen op deze pagina. Veel leesplezier!
Wil jij graag sporten? Bekijk dan dit online aanbod!

Wil jij graag sporten? Bekijk dan dit online aanbod!

Via je laptop, telefoon of tablet kan je vanuit je eigen kamer meedoen! Met telefoon of tablet moet je alleen even de Zoom app installeren. Wanneer je het niet prettig vindt om je camera aan te hebben, dan mag je die altijd uitzetten, zodat anderen niet mee kunnen kijken. Mochten er nog ...
Htien Programma week 3 (18 t/m 22 januari)

Htien Programma week 3 (18 t/m 22 januari)

Bekijk hier het activiteitenprogramma voor Htien in Nijmegen Voor week 3 (18 t/m 22 januari)Het programma is aangepast door de Coronamaatregelen die vanaf 15 december van kracht zijn. Let op het volgende: Het is nodig om je op te geven voor de activiteiten omdat het aantal personen dat binnen ...
Programma januari in Tiel en Culemborg

Programma januari in Tiel en Culemborg

Bekijk hier het januari programma voor Tiel en Culemborg. Nieuwe bezoekers, geïnteresseerden of met vragen kunnen mensen telefoonnummer 06 - 103 65 133 raadplegen.Dat is het nummer van locatie DAC Dolfijn van Team P&W Rivierenland.Overzicht digitale activiteiten Postadres RIBW ...
Programma week 2 en 3, 2021 in Druten

Programma week 2 en 3, 2021 in Druten

Ook voor Druten is er een programma met activiteiten voor week 2 en 3 van 2021 Je kunt het hier onder bekijken, of download het hier.. Let op het volgende: Voor alle activiteiten moet je je aanmelden. Je ontvangt van ons een bevestiging of je kunt komen. Er kunnen per activiteit maar 8 ...
De beste wensen 
van de 
Regioraad 
Rivierenland

De beste wensen 
van de 
Regioraad 
Rivierenland

Namens de Regioraad Rivierenland wensen wij iedereen het allerbeste toe voor 2021. Wij zijn vandaag weer begonnen via een online vergadering in verband met alle corona maatregelen. Ook het komende jaar willen wij er graag voor cliënten zijn uit de regio Rivierenland, dus als je iets te melden ...
Vandaag worden de eerste zorgmedewerkers ingeënt tegen Corona

Vandaag worden de eerste zorgmedewerkers ingeënt tegen Corona

Wanneer cliënten en medewerkers van RIBW Nijmegen & Rivierenland aan de beurt zijn, is nog niet bekend. Vandaag worden de eerste zorgmedewerkers ingeënt met het Pfizer vaccin. Duizenden medewerkers van verpleeghuizen ontvingen al eerder via hun werkgever een uitnodiging om zich binnenkort ...
Cursus: Begin maken met Herstel (locatie Tiel)

Cursus: Begin maken met Herstel (locatie Tiel)

'Begin maken met Herstel' is een cursus van Team Herstel RIBW Nijmegen & Rivierenland. 'Begin maken met Herstel' is een laagdrempelige cursus waarbij deelnemers de ruimte krijgen voor hun eigen verhaal aan de hand van thema's. Het is een eerste kennismaking met herstel Start: Woensdag 20 ...
Programma Htien Week 1 en 2 in 2021

Programma Htien Week 1 en 2 in 2021

Het door de Corona-maatregelen aangepaste rooster van Htien voor week 1 & 2 is het zelfde als dat van vóór de feestdagen. Je moet je dus opgeven bij de begeleider van de activiteit.Het programma is aangepast door de Coronamaatregelen die vanaf 15 december van kracht zijn. Let op het ...
RIBW brief aan cliënten over coronamaatregelen, 16 december 2020

RIBW brief aan cliënten over coronamaatregelen, 16 december 2020

Rond  22 december, ontvangen alle cliënten van RIBW Nijmegen & Rivierenland een brief over de nieuwe Corona-maatregelen 'Helaas hebben we gemerkt dat het aantal corona-besmettingen flink toeneemt. Elke dag komen er veel besmettingen bij. Daarom is Nederland vanaf dinsdag 15 december in een ...
Programma week 52, 53 en 1 in Druten

Programma week 52, 53 en 1 in Druten

Ook voor Druten is er een programma met activiteiten voor week 52, 53 en 1 Je kunt het hier onder bekijken, en hier downloaden. Let op het volgende: Voor alle activiteiten moet je je aanmelden. Je ontvangt van ons een bevestiging of je kunt komen. Er kunnen per activiteit maar 8 deelnemers ...
Kerstprogramma Htien (let op, AANGEPAST DOOR CORONAMAATREGELEN)

Kerstprogramma Htien (let op, AANGEPAST DOOR CORONAMAATREGELEN)

Het programma voor week 52 en 53 (dus rond kerst en oud en nieuw) wordt flink aangepast door de nieuwe Coronamaatregelen die vanaf 15 december van kracht zijn. Let op het volgende: Als je je eerder hebt opgegeven dan geldt dat helaas niet meer. Je zult je voor het nieuwe programma opnieuw ...
Kleur JOUW wereld! (knutseltip)

Kleur JOUW wereld! (knutseltip)

Een .pdf bestand met een stap voor stap uitleg over het tekenen/kleuren van jouw wereld: 'De wereld is nu even heel anders iedereen doet anders, maar heeft nooit zijn kleur verloren. Alles groeit en bloeit prachtig, bloemen bloeien, jonge dieren spelen en groeien...Voor ons allemaal vraagt de ...
RIBW Nijmegen & Rivierenland heeft een nieuwe Website

RIBW Nijmegen & Rivierenland heeft een nieuwe Website

Vanaf vandaag het RIBW Nijmegen & Rivierenland een nieuwe website. Op de site staan ervaringsverhalen van clienten centraal. Je krijgt er een duidelijk overzicht van overzicht van de activiteiten per gemeente Je kunt nog makkelijke solliciteren op de 'werken bij' pagina Neem er eens een ...
Aangepast programma Life Goals Nijmegen

Aangepast programma Life Goals Nijmegen

Er is een nieuw programma van Life Goals Nijmegen!Bekijk hieronder wat waar en hoe (offline of online) en waar je je op kunt geven: MAANDAG (Offline)Voetbal15:00-16:00 - SV Orion, Nijmeegsebaan 143Aanmelden via: Menno van Megen (IrisZorg) mennovanmegen@hotmail.com DINSDAG (Offline)Voetbal ...
Deze Cursussen van RIBW Team Herstel starten in Januari

Deze Cursussen van RIBW Team Herstel starten in Januari

In januari 2021 starten de volgende cursussen van RIBW Team Herstel: Begin Maken Met Herstelstart 13 januari, op de woensdag van 10:00 – 12:00 uur: 13, 20 en 27 januari; 3 en 10 februaritotaal vijf bijeenkomsten Herstellen doe je Zelfstart 11 januari, op de maandag van 19:00 -21:00 uur: ...
Is zorgrobot Tessa iets voor jou?

Is zorgrobot Tessa iets voor jou?

De sociale robot ‘Tessa’ is een hulpmiddel die mensen helpt om zelfstandiger te leven ondersteunt met verbale begeleiding. Tessa spreekt berichten uit die worden ingesteld door de cliënt zelf in overleg met naasten of begeleiding. Zo kan Tessa zorg op afstand bieden door mensen activeren of ...
Koffiestream nieuwe Stijl (via Whatsapp)

Koffiestream nieuwe Stijl (via Whatsapp)

We gaan interactief via Whatsapp!Dinsdag 8 december om 13:00 uur Met regelmatig een nieuwe Thema zoals: Feestdagen tijdens Coronatijd Leefstijl Technologie Deelnemers kunnen zich aanmelden bij:Debby Derksen06 53 89 04 78 Let op! Beperkt aantal deelnemers mogelijk! Overzicht digitale ...
Informatie over mondkapjesplicht en autisme

Informatie over mondkapjesplicht en autisme

Op Autisme.nl is een informatief artikel verschenen over mondkapjesplicht en autisme: Vanaf 1 december geldt in Nederland een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes. Vrijgesteld van deze verplichting zijn mensen die vanwege een beperking of aandoening geen mondkapje kunnen (ver)dragen. ...
Medezeggenschap in Coronatijd; flexibel maar actief !

Medezeggenschap in Coronatijd; flexibel maar actief !

Het is al weer geruime tijd geleden dat er een nieuwsbericht is verschenen vanuit de Cliëntenraad, het is dan ook de hoogste tijd voor een update van zaken waar de Cliëntenraad zich in 2020 mee bezig heeft gehouden of (gevraagd of ongevraagd) advies over heeft uitgebracht aan de Raad van ...
Zelfregiecentrum weer open vanaf 19 november

Zelfregiecentrum weer open vanaf 19 november

Vanaf donderdag 19 november is het Zelfregiecentrum Nijmegen weer open.Activiteiten, trainingen, cursussen en inloop op afspraak gaan weer van start op de manier van twee weken geleden.Dat betekent dat er groepjes van maximaal 4 mensen bij elkaar kunnen zijn.Ook onze medewerkers kunnen weer ...
GvK-De outsider in de etalage #06: duo-expositie Karin en Helmi

GvK-De outsider in de etalage #06: duo-expositie Karin en Helmi

Met een keur van veldbloemen aan de ene kant, en een wonderlijk onderwaterleven aan de andere kant van de etalage, geven de kunstenaars Karin de Hair en Helmi Megens een speciale kleur aan de nieuwe etalage in de Marikenstraat. In haar werk In de diepte – centraal in de etalage – laat Helma ...
Nieuwe locatie voor de RIBW Inloop DAC Dolfijn in Tiel

Nieuwe locatie voor de RIBW Inloop DAC Dolfijn in Tiel

De GGZ inloopvoorziening van Dagactiviteitencentrum (DAC) Dolfijn heeft sinds augustus dit jaar een nieuw onderkomen in de voormalige gereformeerde kerk aan de Dr. Schaepmanstraat in Tiel. De inloop van DAC Dolfijn is een beschikkingsvrije voorziening voor mensen met een (ernstige) ...
Voorkom verspreiding, download de CoronaMelder-app

Voorkom verspreiding, download de CoronaMelder-app

Vanaf afgelopen zaterdag 10 oktober, is de officiële Coronamelder-app te downloaden. Deze CoronaMelder-app is ontwikkeld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met het RIVM en de landelijke GGD'en. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest ...
RIBW
 krijgt
 Subsidie
 voor 
20 Tessa’s

RIBW
 krijgt
 Subsidie
 voor 
20 Tessa’s

Leerlab E-health, een innovatieve groep cliënten en medewerkers die slimme digitale oplossingen test en ontwikkelt, heeft subsidie ontvangen om 20 Tessa's in te zetten bij ambulante cliënten binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Tessa is een zorgrobot die cliënten met een ernstige ...
1 op 1 sportbegeleiding op Htien (met Willem en Ramon)

1 op 1 sportbegeleiding op Htien (met Willem en Ramon)

Op Htien, of tijdens activiteiten rondom Life Goals Nijmegen kunnen jullie ze als eens tegen zijn gekomen:Willem en Ramon. In onderstaande filmpje vanuit de sportruimte in Htien, nodigen ze jullie uit voor één op één sportbegeleiding in Htien Wat is er o.a. mogelijk:Boxen, fitnissen, ...
Er is weer een Lunch op Htien (op maandag, woensdag en donderdag)

Er is weer een Lunch op Htien (op maandag, woensdag en donderdag)

Op Htien zijn we weer gestart met de lunch. Het lunchen is anders dan jullie voorheen gewend zijn: Het lunchen op htien is nu een onderdeel van ons activiteiten aanbod en daardoor is er een indicatie nodig. Voor het afrekenen zijn muntjes nodig, die je kunt kopen bij de receptie van Htien ...
Socialrun 2020 – Dag 5 – afsluiting

Socialrun 2020 – Dag 5 – afsluiting

Op dag 5 was de afsluiting van de Socialrun 2020 Vroeg in de ochtend werden 3 nachtfietsende collega's na een tocht van 169 kilometer feestelijk binnengehaald bij het kantoor van de RIBW. Er werden in de buurt van het kantoor ook nog verschillende rondes hardgelopen. Op deze ochtend ook het ...
Socialrun 2020 – Dag 4

Socialrun 2020 – Dag 4

Een erg kort verslag van Socialrun dag 4 Er zijn nog geen gegevens binnen van dag 4. Een van de redenen daarvoor is dat onze vaste aanleveraar Rik met 2 collega's is gestart (en inmiddels weer veilig is teruggekomen) aan een nachtelijk fietstocht van 160 kilometer. Aan heb je natuurlijk ...
Socialrun 2020 – Dag 3 (inclusief Video!)

Socialrun 2020 – Dag 3 (inclusief Video!)

Hier volgt weer een kort verslag van Socialrun dag 3 Op woensdag 16 september is 455 van 555 kilometer gelopen, 597 van 555 kilometer gefietst, 1202 Euro opgehaald en 160 kilo zwerfafval opgehaald! Zoals jullie in het onderstaande filmpje (bedankt Rik!)...
Voortuin Htien opgeknapt

Voortuin Htien opgeknapt

De afgelopen weken hebben we, ook in het weekjournaal, enkele keren verslag gedaan van de vorderingen in de voortuin van Htien. Vorige week zijn er weer grote stappen gemaakt. Er staat een nieuwe lage schutting aan de voorkant, er zijn struiken geplant, met houtsnippers is een pad aangelegd, ...
Socialrun 2020 – Dag 2 (inclusief Video!)

Socialrun 2020 – Dag 2 (inclusief Video!)

Dag 2 van de Socialrun was weer een actieve en succesvolle dag! Op dinsdag 15 september werden er weer heel wat kilometers weggewerkt, zowel lopend als op de fiets. Petje af! Vooral met dat hete weer. Er werd ook vrijwilligerswerk gedaan bij stichting dagloon. Bedankt allemaal!
Socialrun 2020 – Dag 1 (inclusief Video!)

Socialrun 2020 – Dag 1 (inclusief Video!)

Dag 1 van de Socialrun was een daverend succes! Vroeg in de ochtend (om de voorspelde hitte voor te zijn) ging ploeg 1 hardlopend en fietsend vanaf Htien op weg naar Druten. De afgelegde afstand was per persoon 24,3 kilometer. Goed gedaan! Later op de dag liep een tweede ploeg dezelfde ...
Event RIBW Steunpunt Stemmen Horen op Wereld Stemmenhoordag

Event RIBW Steunpunt Stemmen Horen op Wereld Stemmenhoordag

Maandag 14 september is er een bijzonder event voor en door stemmenhoorders bij het Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland. Dit alles vindt plaats tijdens deze Wereld Stemmenhoordag 2020. Zelfhulpgids over Praten met Stemmen Tijdens het RIBW Steunpunt Stemmen Horen event ...
Start beginnersgroep hardlopen RIBW op maandag 21 september

Start beginnersgroep hardlopen RIBW op maandag 21 september

Op maandag 21 september start een nieuwe hardloopgroep niveau beginners en herstarters. Aan de hand van een opbouwschema trainen we stap voor stap naar een trainingsdoel van 30 a 40 minuten aan één stuk hardlopen. Afhankelijk van de startconditie en ervaring met hardlopen, kan dit tien ...
Nijmeegse subsidie voor coronaproof activiteiten

Nijmeegse subsidie voor coronaproof activiteiten

In de Gelderlander van Vorige week is een lijst verschenen van 18 creatieven ideeën die subsidie hebben gekregen uit het Nijmeegse ‘Anderhalvemeter-steunfonds’ voor ondernemers in de horeca, cultuur en evenementensector. Misschien zit er iets voor je bij? (Houdt de krant en de nijmeegse ...
GvK-De outsider in de etalage #03: duo-expositie Roanne en Hans

GvK-De outsider in de etalage #03: duo-expositie Roanne en Hans

Deze weken zet de natuurbeleving de toon in de etalage in de Marikenstraat. Zowel Hans van Uden als Roanne Frerejean laten zich hierdoor inspireren, maar de manier waarop is een wereld van verschil. Roanne Frerejean (Hendrik Ido Ambacht, 2000) vindt sinds een aantal jaren, nadat ze vastliep ...
Het tuinproject bij Santa Maria: Prachtige Zomerfoto’s

Het tuinproject bij Santa Maria: Prachtige Zomerfoto’s

Gedurende de Zomer gaat het RIBW-tuinproject bij Sancta Maria door. Het is een prachtige tuin om in te werken (maar ook om in te verblijven). En dit allemaal onder de bezielende (bege)leiding van Tom Samson. Geniet van de prachtige foto's! En ga eens live een kijkje nemen. Klik op de kleine ...
Iedere dag een Muzikaal Vaccin. Belees en beluister het archief!

Iedere dag een Muzikaal Vaccin. Belees en beluister het archief!

Het Dagelijks Muzikaal Vaccin is inmiddels gestopt omdat de muziekluister-bijeenkomsten weer zijn opgestart.Dat neemt niet weg dat er inmiddels een mooie verzameling vaccins is opgebouwd waar je nog steeds veel plezier aan kunt beleven: Bekijk en beluister de vaccins hier[ Let op: de info ...
Zomeraanbod RIBW Team Herstel

Zomeraanbod RIBW Team Herstel

Komend najaar gaan er weer live cursussen op locatie van start: - WWME (wijzer werken met ervaring) - WRAP in Tiel - WRAP in Nijmegen - HDJZ (Herstellen doe je zelf) - BMMH (Begin maken met herstel) - Omgaan met stemmen horen
Help mee en maak een mooie Htien voortuin!

Help mee en maak een mooie Htien voortuin!

Help jij ons graag mee om van onze Htien voortuin een mooie entree te maken? Deze maand zullen we bezig gaan met wieden en bemesten van het stuk grond en daarna begint het inrichten. Heb je goede ideeën/ en of wil je meehelpen? Geef je dan op bij Hans Wijnhoven (h.wijhoven@ribw-nr.nl) ...
De Zomervitaminen van Zelfregiecentrum Nijmegen

De Zomervitaminen van Zelfregiecentrum Nijmegen

Het Zelfregiecentrum Nijmegen biedt ook deze zomer weer de nodige leuke en inspirerende activiteiten, de zogenaamde Zomervitaminen. Er zijn o.a. wandelingen en fietstochten gepland, maar ook puzzels, maaltijden etc. Klik op de link voor een overzicht van de activiteiten. Let op: Voor iedere ...
Het KOOR zingt gewoon door (9) (Leise rieselt der Schnee)

Het KOOR zingt gewoon door (9) (Leise rieselt der Schnee)

Dit is de negende virtuele repetitie. Leise rieselt der Schnee Het is een drie-stemmig duits lied wat we vaak in de herfst al beginnen te zingen zodat we in in de winter kunnen gebruiken. We zingen het dan vaak als we juist willen dat het gaat sneeuwen. Als een soort regendans voor sneeuw dus...
Nieuw boek van Susanne Reifenschweiler

Nieuw boek van Susanne Reifenschweiler

Susanne Reifenschweiler is kunstenares en schildert regelmatig bij RIBW Art-tics Van haar is een autobiografisch boek verschenen: Salemonde - De zoektocht van een manisch depressieve vrouw SamenvattingSalemonde is een autobiografische roman. Een newageverhaal, opgebouwd uit dagboekfragmenten, ...
RIBW De FotoStudio fotografeert door

RIBW De FotoStudio fotografeert door

Op dinsdag 2 juni waren we met de ribw fotostudio voor het eerst sinds corona weer op pad. We spraken 's middags af in de botanische tuin de Hortus. Alles staat daar nu mooi in bloei. Ook de Hortus was deze dag weer voor het eerst open voor publiek. Als we buiten gaan fotograferen heeft ...
Raijmond wint RIBW Fotowedstrijd

Raijmond wint RIBW Fotowedstrijd

De jury wil iedereen bedanken voor het inzenden van de vele foto's. We hebben hele diverse foto's ontvangen. Uiteindelijk heeft de jury voor de foto van Raymond gekozen. Deze foto sprak de jury aan omdat er veel dynamiek in het beeld zit. Ook speelt kleur en het tijdstip van de foto een ...
De Freule

De Freule

Een gedicht (van Sara Smeets) met een illustratie (van Christiane Schmitt) De Freule zit eens aan de thee Haar gedachten nemen haar mee Naar vroeger tijden Toen haar kinderen haar verblijden Met langdurig bezoek...
Wat creatieve hersenspinsels van de RIBW schrijfgroep

Wat creatieve hersenspinsels van de RIBW schrijfgroep

Hier vind je de creatieve hersenspinsels van de schrijfgroep. (We vullen ze regelmatig aan.)Elke woensdag krijgen ze een (aantal) huiswerkopdracht(en) van onze vrijwilligster Maria. Soms wordt er geschreven naar aanleiding van een openingszin, een foto of een onderwerp. Soms naar aanleiding ...
RIBW Leerlab E-health was live! Kijk de aflevering nu terug.

RIBW Leerlab E-health was live! Kijk de aflevering nu terug.

Dinsdag 19 mei om 14.00 uur ging het Leerlab E-health live op het Youtube kanaal Samen Staan We Sterk kanaal.Tijdens deze interactieve uitzending konden kijkers kennismaken met, en vragen stellen over diverse E-health oplossingen voor de ggz. De pandemie heeft de inzet van een aantal digitale ...
Samen een plaid maken: Het vervolg!

Samen een plaid maken: Het vervolg!

Eind maart plaatste Bea onderstaande oproep voor het samen maken van een aantal plaids. Inmiddels zijn er al heel veel lapjes binnen (zie foto), maar er kunnen er natuurlijk nog veel meer bij. Dus lever gerust in, of laat weten dat we ze op kunnen komen halen. Na deze vervelende tijd gaan we ...
Afhaal/uitleen tafel bij H10 in Nijmegen

Afhaal/uitleen tafel bij H10 in Nijmegen

Vanaf maandag 11 mei is er op H10 (Hulzenseweg 10) een afhaal/uitleen tafel. Hier kan je een boek, tijdschrift, DVD of puzzel lenen. Ook zal er materiaal op te halen zijn voor creatieve avonturen.Mocht je thuis in deze tijd aan het opruimen geslagen zijn, en je nog wat spullen over hebben, wij ...
Hoop in Lange Dagen (3) – “Dorothy Parker” van Prince

Hoop in Lange Dagen (3) – “Dorothy Parker” van Prince

In de serie 'Hoop in Lange Dagen' vlogt Jeroen over muziek. Hij bespreekt een muziekstuk, komt met achtergronden of gewoon leuke weetjes. Hij zorgt er vaak ook voor dat je anders gaat luisteren, ook naar muziek die je al goed dacht te kennen. Vandaag aflevering 3 met als onderwerp  'The ...
Hoop in Lange Dagen (2) – ‘Kind of Blue’ van Miles Davis

Hoop in Lange Dagen (2) – ‘Kind of Blue’ van Miles Davis

In de serie 'Hoop in Lange Dagen' vlogt Jeroen over muziek. Hij bespreekt een muziekstuk, komt met achtergronden of gewoon leuke weetjes. Hij zorgt er vaak ook voor dat je anders gaat luisteren, ook naar muziek die je al goed dacht te kennen. Vandaag aflevering 2 met als onderwerp  Kind of ...
Hee bromvliegje

Hee bromvliegje

Een gedicht (van Sara Smeets) met een illustratie (van Christiane Schmitt) Hee bromvliegje Wie denk je wel dat je bent Je verstoort hier de boel Met he gebrom Soms zit je een tijdje stil...
Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei 2020

Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei 2020

Geen eigen bijdrage Wmo in april en mei 2020 in verband met corona Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft besloten dat Wmo-klanten in de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage hoeven te betalen in verband met corona. Zij ontvangen over die maanden dus geen factuur. Overheid en ...
Hoop in Lange Dagen (1) – Pianoconcert van Poulenc

Hoop in Lange Dagen (1) – Pianoconcert van Poulenc

In de serie 'Hoop in Lange Dagen' vlogt Jeroen over muziek.Hij bespreekt een muziekstuk, komt met achtergronden of gewoon leuke weetjes. Hij zorgt er vaak ook voor dat je anders gaat luisteren, ook naar muziek die je al goed dacht te kennen.Vandaag aflevering 1 met als onderwerp Pianoconcert ...
Muziekvlog: Hoop in Lange Dagen

Muziekvlog: Hoop in Lange Dagen

Hoop in Lange dagen: Muziekvlog voor de muzikale liefhebber. In plaats van tijdens de muziek-luister-middagen vertelt Jeroen nu online over muziek. Kijk en luister naar de blogs over pop, jazz, klassiek… vanalles. Over het ontstaan, de zanger, de componist, de instrumenten. En natuurlijk de ...
Meer Yoga met Bertine (van Birdie.Flies)

Meer Yoga met Bertine (van Birdie.Flies)

Hé! Daar is Bertine weer! :-)We hebben haar al eerder gezien toen ze jullie mee nam in de Stoel-yoga oefeningen. Deze week is ze gestart met een nieuwe serie Yoga-filmpjes op jullie eigen SamenStaanWeSterk YouTube kanaal.Ze begint met 3 balansoefeningen. En dat filmpje kun je hieronder ...
Tai Chi met André – in 3 filmpjes

Tai Chi met André – in 3 filmpjes

Enige tijd geleden kon je meedoen met een RIBW Tai-Chi cursus die vanuit Phoenix en het OBG werd georganiseerd.Voor de mensen die die cursus hebben bijgewoond, maar natuurlijk ook voor andere belangstellenden, komen er deze week 3 filmpjes on-line die je in deze lastige tijd kunnen helpen om ...
Het KOOR zingt gewoon door (7)

Het KOOR zingt gewoon door (7)

Dit is de Zevende virtuele repetitie. Dat is een canon met de naam: Banaha Een Canon, waarschijnlijk uit Congo. Driestemmig, aan het eind een vertraging, en dan de laatste noot even vasthouden voor een mooi slotakkoord 🙂
(Een stuk of) 20 knutsel ideeën

(Een stuk of) 20 knutsel ideeën

Een collega van een andere organisatie verwijst dagelijks veel mensen naar het cliëntenplein. En toen ze een prachtig overzicht met een stuk of 20 knutsel ideeën inclusief duidelijk voorbeelden en uitleg vond, kon ze het niet laten om dat aan ons door te sturen. Hartelijk dank daarvoor! Wat ...
Mozaïek de straat

Mozaïek de straat

Als je minder de straat op gaat, dat haal je de straat toch gewoon naar binnen!? Dat je helemaal niet op die leuke CREA10 workshops hoeft te wachten en ook gewoon zelf aan de slag kunt, bewijst dit mooie mozaïek werkstuk. We zijn benieuwd hoe het er uit ziet als het voegwerk klaar is, en hopen ...
Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl