Lamar werkt bij het bedrijf B-WARE op het terrein van de Radboud Universiteit. Hij verricht er allerlei soorten schoonmaakwerk op de afdeling. “Vroeger had ik depressieve klachten, maar de laatste jaren gaat het goed. Wel wilde ik heel graag weer aan het werk. Maar, voor mij is het heel belangrijk om werk zonder druk uit te kunnen bouwen”, aldus Lamar. Werken en ondertussen kijken hoe het gaat dus. “Gelukkig kon ik bij B-WARE aan de slag vanuit een traject. Na verloop van tijd kreeg ik ook andere werkzaamheden op mijn bordje. Dat vind ik superfijn."

Iets meemaken op de arbeidsmarkt

Lamar werkt bij B-WARE vanuit een IPS-traject. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Het is een methode om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening te helpen met het verkrijgen en behouden van werk. “Het begon met een proefplaatsing. Twee maanden later kwam er een contract. Het is goed geregeld dat die proefperiode ingebouwd is. Van twee kanten kan gekeken worden of het bevalt. Ik begon met twee ochtenden en nu werk ik er drie. Voor mij is dat goed zo.” Lamar vindt het geweldig dat hij, zoals hij het zelf omschrijft ‘iets meemaakt op de arbeidsmarkt’. “Ik zie mijn IPS-traject als een eerste stap naar een volwaardige terugkeer op de arbeidsmarkt. Heel fijn!”

RIBW & IPS

De RIBW startte 4 jaar geleden met IPS-trajecten en inmiddels volgen 78 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een traject. Het gaat om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, zoals een depressie, autisme, of schizofrenie, van laag- tot hoogopgeleid. Niet alleen cliënten krijgen ondersteuning van een IPS trajectbegeleider maar ook bedrijven. Zo is er voor bijvoorbeeld leidinggevenden op de werkvloer een gerichte ondersteuning om de IPS’er zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

andere interessante ervaringsverhalen

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Cliëntenplein Nieuws