De moeder van Marco was net van de drank af toen de nieuwe vriend in het leven kwam. "Als ze dan een vriend krijgt die zelf ook drinkt... gaat ze weer uit en gaat ze weer drinken", vertelt Marco Luyer. "Toen had ze ook geen aandacht meer voor ons."

Prostitutie

Luyer maakte thuis al veel mee. Zijn broer misbruikte zijn zusje en zelf ontdekte hij dat hij op mannen viel. Op 14-jarige leeftijd besloot hij om thuis te vertrekken. "Wie ben ik om te zeggen: dit mag je niet. Als je gelukkig bent, waarom niet?" Toen belandde hij op straat en had hij geld nodig. Dat kreeg hij bij bekenden, maar dat was uiteindelijk niet voldoende om te kunnen leven.

"Vandaar dat ik uiteindelijk in de prostitutie terecht ben gekomen in Amsterdam. Ik moest zeggen dat ik 16 jaar was, maar ik was 15 jaar." Voor hem was het destijds de makkelijkste manier om geld te verdienen. "Veel geld", zegt hij. "Maar wat er overgebleven is van de persoon zelf... is dat moeilijk."

Dakloos

Jaren later zit hij er nog steeds mee. Na zijn prostitutie-tijd in Amsterdam keerde hij terug naar Nijmegen, waar hij tot de dag van vandaag op straat leeft. Hij is vaak te vinden bij de Albert Heijn, maar ook bij de Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen (NuNN). Daar mogen daklozen overnachten.

Overdag moeten ze naar buiten en zijn ze daar niet welkom. Luyer inmiddels wel, omdat hij actief is als vrijwilliger. Al jaren probeert hij aan een huisje te komen om zelfstandig te kunnen wonen, maar hij grijpt telkens mis.

Wil je meer weten over Marco en zijn aangrijpende verhaal? Bekijk dan de Omroep Gelderland-documentaire Buitenstaanders, dakloos in Nijmegen. Daarin nemen we een kijkje in het leven van enkele daklozen uit Nijmegen. Je vindt de video van Marco hieronder.

Noot van de redactie: Inmiddels heeft Marco een huisje gevonden. 

andere interessante ervaringsverhalen

Paul over herstel, op jezelf en begeleiding thuis

Saar over haar angststoornis en dagactiviteitencentrum Htien

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Cliëntenplein Nieuws