Hans (65) werkt als ervaringsdeskundige bij de RIBW, de GGD, De Kentering, het Zelfregiecentrum Nijmegen en het Rijnstate Ziekenhuis. Een tijd geleden kreeg Hans een zware burn-out.

Steun tijdens herstel

“Mijn hobby’s en mijn vrienden hebben mij op de been gehouden toen ik werd opgenomen in het ziekenhuis, al kostte dat wel wat moeite. Twee vrienden stonden altijd op zondagmorgen voor me gereed om me mee te nemen voor een fietstocht. Ik had ze geïnstrueerd dat als ik niet klaarstond, ze mij mijn wielerkleren moesten aandoen, me op de fiets zetten, begeleiden en me weer naar huis brengen. Dat laatste is eigenlijk nooit echt nodig geweest. Dat hebben we lang zo gedaan. Pianospelen is ook belangrijk voor mij. Daarom belde mijn pianoleraar mij elke week om me naar de muziekschool op de Lindenberg te krijgen. Soms kwamen we niet tot pianospelen en dronken we alleen maar koffie.”

Psychologische hulp

Hans kreeg ook psychologische hulp in de vorm van gesprekken. “Dat vond ik best lastig omdat ik ben opgeleid tot psycholoog. Dan weet je vaak welke vragen er komen en wat een wenselijk antwoord kan zijn. Ik merkte dat ik er uiteindelijk weinig mee opschoot. Ik zat teveel in mijn hoofd.”

WRAP

”Daarna heb ik een aantal cursussen bij de RIBW gevolgd. De eerste was Herstellen Doe Je Zelf. Zoals de titel al zegt, je werd geleerd om je herstel zelf ter hand te nemen. In die cursus werd ook bij de laatste lessen gevraagd of er cursisten waren die zelf de cursus wilde leiden. Daar had ik meteen zin in. En dat ging zo goed, omdat ik iets deed wat ik mijn hele leven al had gedaan: cursus geven. Ik ontdekte dat ik er weer mocht zijn, erbij mocht horen. Ik ben er meteen als vrijwilliger aan de slag gegaan.”

“Er volgden meer cursussen waaronder de WRAP. Die cursus is van grote invloed geweest op mijn herstelproces. De WRAP training loopt heel gestructureerd de aanloop naar een crisis door. Er wordt veel tijd besteed aan het beantwoorden van vragen als: wat doe jij om je goed te voelen, wat zijn jouw triggers? Er wordt een mal op je hele proces gelegd. Hoe je bent als je je goed voelt, maar ook hoe je bent in een crisissituatie. Dit, en alles wat er tussenin zit, wordt in zes overzichtelijke stappen in kaart gebracht,” aldus Hans.

Hans volgde naast de WRAP verschillende cursussen bij Team Herstel van de RIBW. En inmiddels geeft hij zelf ook enkele trainingen. Het belangrijkste dat hij ontdekte tijdens de cursussen is de structuur en systematiek van herstelondersteunende zorg en het inzicht in het eigen herstelproces.

Werken

Hans ging weer aan het werk na zijn burn-out. “Het weer aan het werk zijn, heeft zeker ook bijgedragen aan mijn herstel. Je bent ergens onderdeel van en mag er weer bij horen. Alleen al het hebben van een dom toegangspasje waarmee ik elke dag de toegang had tot mijn werkplek. En het feit dat ik er om 8.00 uur moest zijn. Of bijvoorbeeld de uitnodiging voor een kerstmaaltijd. Allemaal dingen die essentieel zijn voor iemand die platgeslagen is geweest.”

Iets voor jezelf doen en jezelf beperken

Het is voor Hans belangrijk zich ergens op te richten. Hij heeft een onverzadigbare honger naar nieuwe dingen, zoals hij dat zelf beschrijft. “Ik zou dat beter moeten managen”, aldus Hans. “Een dagplanning is belangrijk. Net als niet teveel hooi op mijn vork nemen.”

Hoop

Hans leerde tijdens de cursussen van Team Herstel dat hij wel herstelt, maar dat de kwetsbaarheid blijft. “Ik blijf kwetsbaar voor een burn-out. Maar mijn vooruitgang geeft me hoop om gezond te blijven. Ik kijk naar de mijlpalen en voel dat ik grip heb.” Ook het gevoel om weer betekenisvol te zijn, geeft hem hoop. Hij geeft nu trainingen waarin verbondenheid centraal staat. Hans probeert in het ‘nu’ te leven. Zijn inzet als ervaringsdeskundige geeft hem energie. “Door de crisis die ik heb doorgemaakt, heb ik veel verloren. Maar ik heb ook van mijn herstelproces geleerd. Bijvoorbeeld om zelf weer de regie te hebben, en dat verbondenheid belangrijk is. Ik las een spreuk: Doe minder, wees meer. Daar probeer ik me aan vast te houden. Ook in de trainingen die ik geef. Het is een uitdaging, maar levert ook heel veel op.”

andere interessante ervaringsverhalen

Jan woont beschermd en heeft zo altijd iemand in de buurt

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Cliëntenplein Nieuws