“Vaak leidde ik een zwervend bestaan en maakte ik gebruik van tijdelijke opvangplaatsen. Omdat ik de bemoeienis zat was, heb ik het contact met alle hulpverlening verbroken. Achteraf gezien geen slimme beslissing.” Via ‘verkeerde vrienden’ word Frans katvanger en fungeert hij als adres voor mensen die op zoek waren naar een tijdelijke woonplek.

“Financieel uitgekleed moest ik in verband met huurachterstanden en een conflict met mijn huurbaas over overlast, mijn woning uit. Dat ik overlast veroorzaakte kwam door een psychose. Ik was angstig en had het gevoel dat iedereen mij kwaad wilde doen.” De toch al broze contacten met zijn familie kwamen door zijn wangedrag en schulden nog verder onder druk te staan. “Hierna kwam ik in een heftige psychose en zag ik in alles een gevaar. Ik had het gevoel dat ik mijzelf constant moest beschermen. En toen ging het echt mis. Ik ben opgepakt door de politie.” Een gedwongen opname volgde.

Na een opname van ruim drie jaar wordt Frans aangemeld bij de RIBW. Na een tijd op de wachtlijst te hebben gestaan vindt hij in een beschermende woonvorm eindelijk de rust waar hij aan toe is. “De psychotische gedachtes blijven, al leer ik er steeds beter mee omgaan.” Door de stabiele basis bij de RIBW heeft Frans ook minder kans opnieuw psychotisch te worden. “Ik wil geen overlast meer veroorzaken waar ik woon of voor de mensen om mij heen. Dat ik zo’n stap terug hopelijk niet meer ga zetten, vind ik winst.”

Doordat Frans nu beschermt woont, gaat het al lange tijd goed. “De structuur doet mij goed. Ik voel mij sterker”. Ook krijgt hij langzaam weer vertrouwen in de toekomst en wordt gestimuleerd steeds meer verantwoordelijkheid voor zijn leven te nemen. “Samen met mijn begeleider werk ik aan het weer opbouwen van de contacten met mijn familie.” Zo werkt Frans aan zijn persoonlijk herstel en kwaliteit van leven.

“Zelfstandig wonen is voor mij niet verstandig. Ik ben te kwetsbaar. Mijn directe omgeving ervaar ik als onveilig en onvoorspelbaar. Als dit gevoel toeneemt worden mijn psychotische gedachtes sterker, trek ik mij zelf terug en kom ik moeilijk tot activiteiten. Daarom blijf ik bij de RIBW wonen.”

andere interessante ervaringsverhalen

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Cliëntenplein Nieuws