De poolkappen zijn (nog steeds) aan het smelten, de wouden worden verder ontbost, we zouden aan het begin van ingrijpende klimaatveranderingen staan, de pandemie duurt voort en vormt ons bestaan, het internet spant zich verder samen, her en der breken schermutselingen uit en de paus roept op tot wereldwijd gebed.

Het kan niet op voor de einde-der-tijden-klokkenluiders en andere onheilsprofeten en hun fans. Als je de slecht nieuws media mag geloven lijkt de wereld één groot kruidvat en staan we aan de vooravond van de apocalypse.

En dan verregent ons voorjaar ook nog.

De soep wordt volgens mij niet zo heet gegeten als dat deze is opgediend. De meeste mensen deugen, aldus Rutger Bregman in zijn gelijknamig lijvig boek. Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar de stelling raakt aan de hoop dat de meeste mensen van goede wil zijn en vreedzame coexistencie ons voorland is. Maar het is geen nieuws dat wereldwijd miljarden mensen in vrede leven.

Dat is niet spannend genoeg. We zijn kennelijk liever in staat van ontsteltenis dan dat we gesteld zijn op onze medemens want die deugt niet. Of is dat juist wat Bregman probeert te ontkrachten en laten we ons ringeloren door zij die ons leiden door het bestaan.

Wat op zich ook geen nieuws is.

Toch?

Door Libert