Het Kweekplein

24 juli 2017 | serie werkprojecten, Uitgelicht

Het Kweekplein is een werkproject waar deelnemers onder meer werkzaamheden verrichten bij kwekerij De Heeren van Nederasselt. Ze werken in de kassen, de groente- en kruidentuin en als hovenier bij particulieren. Maar er worden ook nog een aantal andere werkzaamheden verricht.

Bert, Marion en Ilona, deelnemers, aan het woord

Hoeveel dagen werk je hier?
Bert werkt drie dagen in de week in de groentetuin en in de kassen, terwijl Ilona vier dagen per week voor de kantine zorgt en bij het productiewerk zit. Marion werkt vier dagen per week in het keramiekatelier, waarvan ze één dag voor haarzelf werkt.

Hoe ziet een werkdag eruit?
Het Kweekplein is gevestigd op het terrein van commerciële kwekerij De Heeren van Nederasselt, waar ook veel mee samengewerkt wordt. “Sommigen worden ’s ochtends rond 09.00 uur thuis opgehaald door een deelnemer met het busje van het Kweekplein, anderen komen op eigen gelegenheid. De bus uit Nijmegen stopt hier om de hoek. Om 9.30 uur zijn we allemaal aanwezig en beginnen we met een rondje koffie”,  vertellen Bert en Ilona. Marion komt wat later in de ochtend op eigen gelegenheid: “Ik kom moeilijk op gang ’s ochtends en dat is op deze manier geen probleem. ’s Middags werk ik gewoon wat langer door.”
Onder het koffie drinken worden gezamenlijk de werkzaamheden van die dag doorgenomen en verdeeld. Ilona: “Daarna maak ik de broodmaaltijden voor De Heeren. Dan werk ik bij de productie, waar ik zorg voor bijvoorbeeld het sorteren, tellen en registreren van goederen. Vervolgens is het tijd om de alles voor de lunch klaar te zetten. We lunchen in twee ploegen, omdat anders de kantine te klein is. Na de lunch ruim ik de kantine weer op en ben ik ook weer met productiewerk bezig.”
Bert komt al om 08.00 uur en begint de dag met koffie bij De Heeren. Na het werkoverleg gaat hij meestal in de groentetuin of de kas aan het werk. In de winter, als daar minder te doen is, doet hij ook regelmatig productiewerk.
Marion komt wat later binnen en begint met thee drinken en iedereen even gedag zeggen. Dan gaat ze aan de slag in het keramiekatelier, waar ze van gietklei onder ander vaasjes en tuinschalen maakt. Ze ontwikkelt zelf steeds weer nieuwe producten en zoekt samen met begeleider John winkels waar ze die willen verkopen. “Soms help ik ook in de kantine of bij het productiewerk,” voegt ze eraan toe.
Om 14.30 uur is het werk afgerond en gaat iedereen weer naar huis, sommigen worden weer thuisgebracht met het eigen busje.

Wat leer je hier?
Er zijn allerlei werkzaamheden, dus wat je leert hangt af van het werk dat je doet, leggen de deelnemers uit. Bert leert veel over de verzorging van planten en het kweken van groenten. “Maar ook leer ik hier omgaan  met anderen en kom ik wat meer onder de mensen.”, voegt hij eraan toe.
Ilona: “Ik leer veel over de logistiek van het productiewerk. En ik ontwikkel geduld en leer het bewaken van mijn grenzen, het rustig aan te doen.”
Marion leert een goed dagritme vast te houden en haar grenzen te bewaken: “Ik werkte eerst altijd thuis, en dan was het moeilijk om op te houden en niet nog van alles te moeten. Nu laat ik het werk gewoon achter me als ik weer naar huis ga. Het is ook goed voor mijn zelfvertrouwen: ik ben vaak uitgevallen en hier lukt het werken wél!”

Wat heb je het laatst gedaan?
Bert vertelt dat hij die ochtend de andijvie heeft weggehaald. “Door het groeizame weer van de afgelopen dagen waren alle andijviestruiken doorgeschoten en dan heb je er niets meer aan.” Ilona heeft ’s ochtends salade gemaakt voor bij de lunch, opgeruimd en productiewerk gedaan. En Marion: “Ik heb vanochtend de oven ingepakt met werkstukken en aangezet en nu ben ik bezig met het glazuren van vaasjes die voor de Vierdaagse bij een bloemenwinkel in Nijmegen verkocht gaan worden.”

Waar ben je trots op?
“Dat het lukt om hier zoveel te werken, dat ik bezig ben en het op deze manier redt.”, zeggen ze eensgezind. “Ik ben actiever dan ooit en het is niet meer zo’n gevecht om ’s ochtends op te staan.” voegt Marion nog toe.

Wat heb je aan elkaar?
“We hebben heel veel aan elkaar.” zegt Ilona meteen. “Je leert elkaar goed kennen en je mag hier zijn zoals je bent. We helpen elkaar ook als iemand even niet zo goed in z’n vel zit. En we hebben veel aan John, hij is een goede begeleider”.

Wil je nog iets kwijt?
Marion wel: “Ik vind het bijzonder dat ik hier een plek heb gevonden waar ik op mijn eigen manier met keramiek bezig kan zijn.”

John van Schipstal, begeleider, aan het woord.

Hoe lang bestaat het project?
In 2013 ben ik hier bij kwekerij De Heeren van Nederasselt begonnen. Het was pionieren: we begonnen met drie deelnemers. Inmiddels hebben we er 24! In 2015 kwam er een boost van nieuwe deelnemers. Dit had te maken met het opheffen van de afdeling Dagbesteding bij Pro Persona. Het stroomde hier vol.

Voor wie is het bedoeld?
Het Kweekplein biedt een arbeidsmatig traject voor mensen met een indicatie van het Werkbedrijf of een WMO-indicatie dagbesteding. We hebben ook een deelnemer met een persoonsgebonden budget, dat kan dus ook.
Hier werken veel cliënten van de RIBW, maar ook mensen van onder andere de Pompekliniek en van Plureyn. Belangrijk is dat je plezier hebt in de dingen die we hier doen en dat je een beetje ondernemingszin hebt. Voorwaarde is dat je vanuit een opdracht enigszins zelfstandig kunt werken, want je hebt hier niet altijd een begeleider naast je staan. En je werkt hier ook met anderen samen, dus dat moet je ook een beetje liggen.

Wat maken en doen jullie?
We doen hier van alles, waarbij voorop staat dat het werk geen stress moet opleveren. We verbouwen groenten, we verzorgen de planten in de kassen van de kwekerij en we onderhouden tuinen bij particulieren en cliënten van de RIBW. Bij de kwekerij kun je ook een opleidingstraject volgen.
Verder doen we licht productiewerk, vooral ook in de winter, als er weinig werk op het land is. We hebben een kantine waar we koffie drinken en lunchen en daar moet allemaal voor gezorgd worden. En dan hebben we nog een houtwerkplaats waar we onder andere van oude pallets groentekistjes voor het Vita-project van de RIBW  maken, een keramiek-atelier en  een fietswerkplaats, waar we van de onderdelen van oude fietsen weer nieuwe fietsen maken.
En een van onze deelnemers heeft ervaring als schaapsherder en met haar zijn we momenteel de komst van een groep schapen aan het voorbereiden door van twee stukken grond weilanden te maken.

Hoe kun je deelnemer worden?
Dat gaat via het Werkbedrijf of via Bureau Daadwerk van de RIBW. Samen bekijken we dan of dit een geschikte werkplek is voor je.

De redactie van het RIBW Cliëntenplein gaat op bezoek bij de werkprojecten van de RIBW.

  • Welke projecten zijn er?
  • Waar kun je ze vinden?
  • Wat heb jij er aan?

We wensen je veel plezier bij het lezen en hopen dat we je aansporen om eens een kijkje te nemen!

Aflevering 7:

Het Kweekplein

Adres
Eindsestraat 3
6612 AJ Nederasselt

Contact
T: 06 55 36 68 98
E: j.v.schipstal@ribw-nr.nl

Openingstijden
dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag van 10.00-14.30 uur

Wie kan hier terecht?
Mensen met een Wmo-indicatie dagbesteding en cliënten van het Werkbedrijf die in een ontwikkeltraject zitten.

Postadres
RIBW Cliëntenplein
Hulzenseweg 10
6534 AN Nijmegen

E redactie@ribw-clientenplein.nl