Robin Timmers

apr 3, 2016 | interview, Stemmen horen

Door Libert

Een interview met Robin Timmers, woonachtig in Nijmegen. Robin is 37 jaar en is geboren op 28 mei 1976 in Leidschendam en is werkzaam als psycholoog en ervaringsdeskundige bij bureau Herstel, waaronder ook het Steunpunt Stemmen Horen valt. Van 2002 was hij onder behandeling van Pro Persona en vanaf 2005 werd hij begeleid door de RIBW. Eerst in een beschermende woonvorm en vanaf 2008 ambulant. Sinds vorige maand is Robin uitbehandeld bij Pro Persona en ‘uitbegeleid’ bij de RIBW.

Waar vind je zingeving in, waar kom je je bed voor uit en wat maakt het voor jou de moeite waard?
Werk is waardevol. Mensen inzicht en handvatten geven waar ze wat aan hebben. Mensen zien herstellen en laten ontdekken dat ze nog veel kracht en mogelijkheden hebben. Het Steunpunt Stemmen Horen is zo’n beetje mijn geesteskind. Ik heb waarde kunnen toekennen aan mijn ervaringen. Verder zijn vrienden en familie belangrijk voor me en is muziek (maken) mijn grote passie.

Wat zijn je wensen, dromen en plannen voor de toekomst?
Voor mijn werk ben ik een cursus aan het ontwikkelen voor het Steunpunt Stemmen Horen. Voor cliënten, maar ook voor naasten en hulpverleners. Subsidie hiervoor hebben we overigens verkregen via het Fonds Psychische Gezondheid. De bedoeling is om het landelijk aan te bieden. Voor de cursus ben ik een boek aan het schrijven. Het boek beschrijft helder alle aspecten van het stemmen horen. Het is bedoeling dat dit boek als het klaar is gratis te downloaden zal zijn zal zijn op het RIBW Clientenplein.

Op persoonlijk vlak wil ik nog graag een eigen CD uitbrengen waarbij ik zelf alles inspeel.

Wat heeft jou geholpen om te komen waar je nu bent?
Steun uit mijn omgeving; vrienden, familie en hulpverlening. Het geloof dat ik kon herstellen en dat ik alsnog de zaken kon bereiken die ik voor ogen had. En vooral ook het leren omgaan met het horen van stemmen en andere symptomen.

Wat was vooral niet behulpzaam en hoe ben je daar mee omgegaan?
Dwang en drang. Blind staren op de diagnose. Het niet praten over de psychische klachten. Ik kreeg weinig handvaten om te leren omgaan met bijvoorbeeld het stemmen horen en de paranoïde gedachtes.

Heb je een opleiding gedaan en welke?
Ik heb een propedeuse Wiskundeleraar gedaan en een bachelor Psychologie afgerond met een diploma. Daarnaast heb ik cursussen gedaan over stemmen horen en heb ik veel congressen bezocht, wat verder heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling.

Wat zijn je hobbies?
Muziek, feesten, reizen en de natuur. Ik ben een kunstliefhebber. Ik heb daarnaast veel interesse in spiritualiteit, filosofie en psychologie. Verder organiseer ik benefietconcerten (www.partyforpeace.nl).

Welke website beveel je aan?
Dat zou dan de website www.hearing-voices.com zijn. Die is overigens tweetalig. Marius Romme en Sandra Escher zijn de initiatiefnemers van deze website en de oprichters van het wereldwijde netwerk Stemmen Horen. Hier in Nederland vertegenwoordigd door stichting Weerklank en internationaal door Intervoice. Wat mij betreft mogen ze de Nobelprijs winnen voor hun werk.

Het Steunpunt Stemmen Horen wordt mede mogelijk gemaakt door hetFonds Psychische Gezondheid.